Τι να κάνετε σε περίπτωση ισχυρής καταιγίδας | Generali
SWEET HOME

Τι να κάνετε σε περίπτωση ισχυρής καταιγίδας

08.12.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Καθώς το φθινόπωρο δίνει βαθμιαία τη θέση του στον χειμώνα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία λόγω της κλιματικής αλλαγής τείνουν να εμφανίζονται με ολοένα και πιο έντονη σφοδρότητα.

Oι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις στην Ελλάδα είναι συχνότερες και μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης σε σχέση με το παρελθόν, ικανές να προκαλέσουν αιφνιδιαστικές υπερχειλίσεις των ποταμών και των ρεμάτων. Συνεπώς, οι καταιγίδες, οι οποίες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, της έντονης βροχόπτωσης και των αστραπών που συχνά τις συνοδεύουν, συνιστούν πολλαπλή απειλή για τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους.

Επομένως, εάν ζείτε σε περιοχή που συχνά πλυμμυρίζει, αξίζει να μεριμνήσετε λίγο περισσότερο. Έτοιμοι να καλυφθείτε; Διαβάστε 8 +1 συμβουλές, για να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση καταιγίδας.

1. Έχετε σε ετοιμότητα κεριά και φακούς

Οι διακοπές ρεύματος είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια μιας κακοκαιρίας, άρα μία από τις καλύτερες προφυλάξεις είναι να διαθέτετε εφεδρικά μέσα φωτισμού.

2. Κλείστε πόρτες και παράθυρα

Όσο ευνόητο κι αν φαίνεται, εύκολα μπορεί να ξεχάσουμε κάτι ανοιχτό και να το καταλάβουμε, όταν θα είναι πια αργά. Γι’ αυτό, φροντίστε να ελέγξετε διπλά κάθε πόρτα και κάθε παράθυρο προτού αρχίσει να χτυπά με όλη της τη δύναμη η καταιγίδα. Αν τα παράθυρά σας έχουν παραθυρόφυλλα, φροντίστε να τα κλείσετε και αυτά.

3. Μην βάζετε κολλητική ταινία στα παράθυρα

Ίσως έχετε ακούσει ότι η χρήση κολλητικών ταινιών στα παράθυρα θα προστατεύσει τα τζάμια από τους ισχυρούς ανέμους. Πρόκειται, όμως, για μύθο, αφού όχι μόνο δεν προσφέρει ασφάλεια απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά, απεναντίας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να σπάσουν τα τζάμια σε μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα κομμάτια. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιστρατεύσετε την κοινή λογική και να μείνετε όσο πιο μακριά μπορείτε από τα παράθυρα.

4. Στερεώστε τα αντικείμενα στους εξωτερικούς χώρους

Τα έπιπλα βεράντας, τα εργαλεία κήπου, οι γλάστρες και άλλα “ελεύθερα” αντικείμενα  να παρασυρθούν από τον ισχυρό άνεμο και να προκαλέσουν υλικές ζημιές ή ακόμα χειρότερα σοβαρούς τραυματισμούς. Για να αποφύγετε αυτά τα δυσάρεστα ενδεχόμενα, είτε αποθηκεύστε τα στο εσωτερικό του σπιτιού σας είτε ασφαλίστε τα με σκοινιά ή αλυσίδες προτού ξεσπάσει η καταιγίδα.

5. Σταθμεύστε το αυτοκίνητο σε ασφαλές σημείο

Η ιδανικότερη θέση στάθμευσης γενικά είναι ένα εσωτερικό γκαράζ, πόσο μάλλον σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Εάν δεν διαθέτετε, προσπαθήστε να παρκάρετε το όχημά σας σε σημείο όσο το δυνατόν πιο προφυλαγμένο, όπου να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν πάνω του βαριά αντικείμενα ή δέντρα.

6. Ελέγξτε τα φρεάτια

Είναι σημαντικό να ελέγξετε τα φρεάτια πριν χτυπήσει η καταιγίδα και να τα καθαρίσετε εάν έχουν φράξει. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε τον κίνδυνο να πλημμυρίσει το σπίτι σας.

7. Προφυλαχθείτε από τους κεραυνούς

Αν πέσετε σε καταιγίδα με αστραπές, ή αλλιώς «ηλεκτρική καταιγίδα», φροντίστε να αποσυνδέσετε από την παροχή ρεύματος τις ηλεκτρικές συσκευές σας, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα βλάβης τους. Επίσης, αποφύγετε να αγγίξετε οτιδήποτε θα μπορούσε να διαπεράσει το ρεύμα του κεραυνού για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού σας. Με άλλα λόγια, αποφύγετε να αγγίξετε τρεχούμενο νερό, σταθερά τηλέφωνα, τοίχους και πατώματα από τσιμέντο, καθώς και ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές τις οποίες δεν έχετε βγάλει από την πρίζα.

8. Μην ριψοκινδυνεύετε αδικαιολόγητα

Εάν δεν έχετε προλάβει να λάβετε κανένα από τα παραπάνω μέτρα, για να προστατεύσετε την ιδιοκτησία σας προτού χτυπήσει η καταιγίδα, μην προσπαθήστε να τα λάβετε ετεροχρονισμένα. Προέχει η δική σας ασφάλεια, άρα παραμείνετε μέσα στο σπίτι, ώσπου να περάσει η καταιγίδα.

9. Μετά την καταιγίδα, αντιμετωπίστε τις ζημιές με ασφάλεια

Ακόμη και μετά το τέλος της καταιγίδας, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε από αντικείμενα που έχουν υποστεί βλάβη. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην πλησιάζετε τοίχους, δέντρα, καμινάδες και εκτεθειμένα καλώδια προτού βεβαιωθείτε ότι δεν είναι επικίνδυνα. Κατόπιν, αφού φωτογραφίσετε τις βλάβες που έχουν προκληθεί στα υπάρχοντά σας, τηλεφωνήστε στον ασφαλιστή σας για να ζητήσετε αποζημίωση και να κανονίσετε όσες επισκευές ενδεχομένως χρειαστούν.

Ασφαλιστικό Tip: Εξασφαλίστε το σπίτι σας απέναντι στους κινδύνους. Βρείτε σήμερα κιόλας το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας της Generali που σας ταιριάζει.