Οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά το 2023 και οι στόχοι του 2024
04.04.2024 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά το 2023 και οι στόχοι του 2024

Παναγιώτης Βασιλόπουλος
Chief Insurance Officer

Οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά το 2023 και οι στόχοι του 2024

Πώς εξελίχθηκε για την ασφαλιστική αγορά και την εταιρεία σας το 2023; Ποιες οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες;
Τα τελευταία χρόνια, οι συνεχείς προκλήσεις που εμφανίζονται σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα και την επιχειρηματικότητα απαιτούν συνεχή εγρήγορση, παρατήρηση και σχεδιασμό για τη διαχείρισή τους. Το 2023, στον απόηχο των μεγάλων υγειονομικών, γεωπολιτικών και οικονομικών κρίσεων που συνοδεύονται από τα πρωτοφανή φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί πολύ. Οι πληθωριστικές τάσεις που πίεσαν τα ιδιωτικά εισοδήματα οδήγησαν επανεξέταση όλων αυτών που θεωρούνται αναγκαία για την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. σε Για μια ακόμη φορά ο ασφαλιστικός τομέας κλήθηκε να στηρίξει την κοινωνία και το κράτος με τρόπο που φέρνει στο φως την αυταξία της ασφάλισης και του έργου που επιτελεί ο κλάδος στο σύνολό του.

Η ταχύτητα των εξελίξεων αυτών, δημιουργεί νέες συνθήκες βάσει των οποίων οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να βαδίσουν σε ένα ψηφιακό μέλλον που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν μια ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική υποδομή η οποία θα τους βοηθήσει, στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων τους ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει της ευελιξία και τους χρόνους ανταπόκρισής τους τη στιγμή της κρίσης.

Η Generali που επιδιώκει να παρακολουθεί στενά τα νέα δεδομένα και καταγράφει με ακρίβεια τις ανθρώπινες ανάγκες, επανασχεδιάζει λύσεις σε πραγματικό χρόνο με σκοπό την ουσιαστική παροχή στήριξης και φροντίδας των πολιτών. Η επαναφορά της συζήτησης για την υποχρεωτική ασφάλιση υπό το βάρος των εκτεταμένων ζημιών από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα επιβεβαιώνει τη θέση της Εταιρείας η οποία μίλησε πρώτη για τον σχεδιασμό στοχευμένων λύσεων που προσφέρουν πραγματική ασφάλεια στον πελάτη καθώς παρέχουν ουσιαστική κάλυψη για κινδύνους που συνδέονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του ασφαλισμένων, δημιουργώντας ταυτόχρονα πρόσθετη αξία και παραμένοντας οικονομικά προσιτές. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της προσωποποιημένης ασφάλισης που εισήγαγε η Generali στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μέσω των ασφαλιστικών οικοσυστημάτων.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι εκτιμήσεις σας για το 2024; Σε ποιους τομείς θα υπάρξει ανάπτυξη εργασιών κατά την άποψή σας στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά στο μέλλον;
Η ασφαλιστική αγορά αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι ορθά τοποθετημένη καθώς τα σημάδια ανθεκτικότητας της πρώτης μεγάλης κρίσης που ήταν η πανδημική, αυξάνονται σταθερά στην πάροδο του χρόνου – κάτι που αποδείχτηκε και στην πρόσφατη περίοδο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε. Αυτό που απαιτείται πλέον είναι να μπορέσει να εντοπίσει κανείς και να επενδύσει στους παράγοντες εκείνους που θα συντελέσουν στην ουσιαστική ανάπτυξη του κλάδου και στην προσέλκυση νέων πελατών.

Ο προβληματισμός για το ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που κρατούν καθηλωμένη την παραγωγή είναι διαχρονικός, με διαφορετικές απόψεις και χωρίς ασφαλή συμπεράσματα. Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται γύρω από τη συνεισφορά της πολιτείας με την παροχή φορολογικών κυρίως κινήτρων για την ασφάλιση των φυσικών φαινομένων και της υγείας με την πίεση να αυξάνεται στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης της υποχρεωτικότητάς τους. Αυτό συνεπάγεται εστίαση κυρίως σε προγράμματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατοικίας και υγείας. Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία πολιτείας και ασφαλιστικών εταιρειών είναι πλέον πολύ κοντά καθώς αποτελεί τον μόνο βιώσιμο τρόπο στήριξης της κοινωνίας και της δημιουργίας ενός πραγματικού αισθήματος ασφάλειας στους ανθρώπους. Από την πλευρά τους οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα πρέπει να απελευθερωθούν από τα κρατήματα του παρελθόντος και να προχωρήσουν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και των υπηρεσιών τους, εξοπλίζοντας τα στελέχη τους με εργαλεία και υποδομές που συμβάλουν στην ανάπτυξη. Μέσω στρατηγικής κατεύθυνσης η νέα γενιά των ασφαλιστικών συμβούλων θα είναι σε θέση να εισφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο στα παραγωγικά αποτελέσματα, όσο και στην πραγματική διείσδυση της ασφάλισης στο ανασφάλιστο κοινό.

Η Generali ολοκλήρωσε το 2023 έναν απαιτητικό και φιλόδοξο σχεδιασμό για το integration που απαιτήθηκε μετά την εξαγορά του 2020 και έχοντας ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς μεταβεί στο IFRS 17, είναι έτοιμη να ξεκινήσει την εφαρμογή της στρατηγικής της ανάπτυξης με στόχο την κατάκτηση της υψηλότερης θέσης στην ασφαλιστική κατάταξη.