Ασφάλιση Επιχειρήσεων - Συνέντευξη του κ. Θάνου Τριανταφύλλου
25.06.2015 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Ασφάλιση Επιχειρήσεων - Συνέντευξη του κ. Θάνου Τριανταφύλλου

Ασφάλιση Επιχειρήσεων - Συνέντευξη του κ. Θάνου Τριανταφύλλου

Συνέντευξη του κ. Θάνου Τριανταφύλλου, Τεχνικού Διευθυντή Εταιρικών Ασφαλίσεων της Generali
στο περιοδικό “Insurance World”, Ιούνιος 2015

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις;

 

Οι κίνδυνοι με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες σήμερα είναι πολύπλευροι. Η «παγκοσμιοποίηση» των προηγούμενων δεκαετιών έχει πιέσει τα κόστη παραγωγής και διανομής σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα. Το ηλεκτρονικό / διαδικτυακό επιχειρείν (e-business) της τελευταίας δεκαετίας έχει αλλάξει τα δεδομένα αναφορικά με την λειτουργία των επιχειρήσεων. Πέραν αυτών των προκλήσεων, η ελληνική κρίση έχει ταράξει συθέμελα τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο.

 

Ραγδαίες και απότομες αλλαγές, είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα στα οποία καλείται να ανταπεξέλθει με επινοητικότητα και ευελιξία ο σύγχρονος επιχειρηματίας. Από τις αλλαγές αυτές προκύπτουν διαρκώς νέοι κίνδυνοι και επιχειρηματικά ρίσκα τα οποία έως σήμερα δεν ήταν γνωστά, ή ήταν μικρότερης έντασης.

 

Στους κλασσικούς γνωστούς κινδύνους που προκύπτουν από φυσική απώλεια (π.χ. πυρκαγιά, σεισμός, πολιτικές ταραχές), οικονομική απώλεια (π.χ. απώλεια κέρδους, αθέτηση πληρωμών), απαιτήσεις τρίτων (π.χ. από την ευθύνη ως εργοδότης ή από την παραγωγή ελαττωματικού προϊόντος) προστίθενται πλέον νέοι κίνδυνοι, π.χ. από την χρήση του κυβερνοχώρου (cyber risk). Επίσης, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης πίεσης για λήψη γρήγορων αποφάσεων των στελεχών, αυξάνεται η σημασία του κινδύνου της ευθύνης αυτών.

 

Καθημερινά εμφανίζονται νέες ανάγκες για κάλυψη νέων κινδύνων, για τις οποίες οι ασφαλιστικές εταιρίες δοκιμάζονται σε νέα ανεξερεύνητα πεδία. 

 

Διατηρούν τα συμβόλαια και τις καλύψεις τους οι επιχειρηματίες; Πιστεύετε ότι οι ασφαλισμένοι αντιλαμβάνονται την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης;

 

Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να διατηρήσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, δυστυχώς όμως όλο και συχνότερα, χωρίς επιτυχία. Η ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, η έλλειψη ρευστότητας από την αγορά, η πολιτική αβεβαιότητα έχουν ωθήσει τους επιχειρηματίες σε μια σειρά οικονομικών περικοπών προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους. Μία από τις άμεσες περικοπές είναι η ασφάλεια, με αποτέλεσμα την συνεχή μείωση της ασφαλιστέας ύλης.

 

Καθημερινά λαμβάνουμε μηνύματα των επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν αποζημιωθεί στο παρελθόν και γνωρίζουν ότι ένα σωστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο μπορεί να είναι σωτήριο για την επιχείρησή τους σε περίπτωση ζημιάς, όμως είναι αναγκασμένοι να διακόψουν την ασφάλιση, διότι προέχει π.χ. η πληρωμή ΦΠΑ, εργοδοτικών εισφορών κλπ.

 

Αυτό βέβαια που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι η ύπαρξη ιδιωτικής εταιρικής ασφάλειας μπορεί να αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» σε μια επιχείρηση στην δύσκολη στιγμή μιας ζημιάς, και να κρίνει ακόμη και βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, επιτρέποντάς της να επανάκαμψη άμεσα και να περιορίσει την όποια διακοπή της λειτουργίας της. Επιπλέον, η ασφάλιση μιας επιχείρησης μπορεί και να προσδώσει αξία στο ίδιο το προϊόν ή τις υπηρεσίες που διαθέτει μια εταιρία.

 

 

Σε ποιες καλύψεις προσανατολίζονται κυρίως οι ασφαλισμένοι;

 

Η τάση, αναφορικά με τις επιλογές των ασφαλιστικών καλύψεων που επιλέγουν οι επιχειρηματίες, είναι να στρέφονται προς …τις οικονομικότερες. Αυτό μεταφράζεται σε μια αυτόματη μείωση του εύρους καλύψεων, επιλέγοντας εν πρώτοις τους καταστροφικούς κινδύνους (πυρκαγιά, σεισμός κλπ.) και στη συνέχεια ό,τι επιβάλλεται από τους χρηματοδότες, όπως στην περίπτωση ασφάλισης μεταφερόμενων εμπορευμάτων, η κάλυψη βάσει ρήτρας ICC Α (κατά παντός κινδύνου).

 

Οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν λάβει τα μηνύματα της αγοράς και έχουν ανταποκριθεί ως επί το πλείστον με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες των επιχειρηματιών, μειώνοντας με την σειρά τους το κόστος ασφάλισης και διευρύνοντας τις καλύψεις, ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν όσο το δυνατόν καλύτερα ασφαλισμένες.

 

Η Generali, με μακρά εμπειρία και ηγετική θέση στις ασφαλίσεις επιχειρήσεων, επιβεβαιώνει τη θέση της στην αγορά ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης, προσφέροντας ανταγωνιστικούς όρους και καλύψεις αλλά και νέα προγράμματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματιών.

 

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξει διεύρυνση εργασιών στον κλάδο;

 

Η διεύρυνση θα έλθει μόλις επικρατήσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Όταν ο επιχειρηματίας αισθανθεί ότι μπορεί να περιμένει ανταπόδοση της επένδυσής του, τότε θα αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα και μαζί της και ο τομέας των επιχειρηματικών ασφαλίσεων.

 

Εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και των ακραίων καταστάσεων υπό τις οποίες λειτουργεί η ελληνική αγορά τα τελευταία έτη, ο έλληνας επιχειρηματίας έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής, επινοητικός και ευέλικτος από ό,τι ήταν πριν την κρίση. Επίσης, έχει καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό το τεχνολογικό κενό που παρουσίαζε η ελληνική επιχειρηματικότητα, με αποτέλεσμα να μην απέχει, πλέον, πολύ από άλλες ανεπτυγμένες αγορές. Η χρήση νέων τεχνολογιών προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές. Πολλές ελληνικές εταιρίες έχουν διαπρέψει και σε αυτό τον τομέα.

 

Μέσα από την κρίση έχουν εμφανιστεί ευκαιρίες, τις οποίες οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν διακρίνει και εκμεταλλευτεί. Η εξισορρόπηση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης θα επιφέρει ανάπτυξη. 

 

Ποιες λύσεις παρέχει η εταιρεία σας;

 

Η Generali βαδίζει πάντοτε μαζί με τον Έλληνα επιχειρηματία, βοηθώντας τον σε κάθε περίσταση, παρέχοντας λύσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Η ευελιξία είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά μας. Προσαρμόζουμε τις καλύτερες ασφαλιστικές λύσεις στις ανάγκες του επιχειρηματία, με τη λιγότερη διαχείριση και τα πλέον ανταγωνιστικά κόστη.

 

Προσφέρουμε λύσεις για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους με ευκολονόητους όρους και ξεκάθαρες καλύψεις. Διαβάζοντας τις τάσεις τις αγοράς, κινούμαστε διαρκώς προς νέα πεδία ασφαλίσεων (π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες) αλλά και διεύρυνσης ασφαλιστικών καλύψεων, όπως τα νέα πακέτα ασφάλισης αστικής ευθύνης επιχειρήσεων.

 

Η Generali είναι από τις κορυφαίες εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα στους κλάδους ασφάλισης περιουσίας, αστικής ευθύνης, μεταφορών, τεχνικών ασφαλίσεων, αεροπορικού κινδύνου και το αποδεικνύουμε καθημερινά, θέτοντας την υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία μας στις υπηρεσίες του πελάτη. 

 

Who is who

 

O κ. Τριανταφύλλου είναι Τεχνικός Διευθυντής Γενικών Εταιρικών Ασφαλίσεων στην Generali. Δραστηριοποιείται στο χώρο της Ασφάλισης από το 1992, ενώ διαθέτει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό. Έχει ολοκληρώσει κύκλο ασφαλιστικών σπουδών και μεταπτυχιακές σπουδές στον οικονομικό τομέα. Πιστεύοντας στην έμπρακτη συνεισφορά για τη βελτίωση του κλάδου, συμμετέχει στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, όπου από το 2013 ηγείται της υποεπιτροπής μεταφορών. Επίσης είναι μέλος του Συνδέσμου Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών (ΣΕΣΑΕ).