70% Αύξηση στις Ασφαλίσεις Κατοικίας Διαμοιρασμού | Generali
19.07.2019 - 5 λεπτά ανάγνωσης

70% Αύξηση στις Ασφαλίσεις Κατοικίας Διαμοιρασμού

Η Αναστασία Σαΐνη, από το Τμήμα Underwriting Ατομικών Γενικών Ασφαλίσεων της Generali, μίλησε στο αφιέρωμα του Περιοδικού Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ για τις Τουριστικές Ασφαλίσεις και για τον τρόπο με τον οποίο επιδρά η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας στον κλάδο Γενικής Αστικής Ευθύνης.

70% Αύξηση στις Ασφαλίσεις Κατοικίας Διαμοιρασμού

 

Η τουριστική αγορά τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση, τάση που μπορεί να μετουσιωθεί και σε αυξημένο ασφαλιστικό ενδιαφέρον για την προστασία αυτών των επενδύσεων. Ενδεικτικά, η τουριστική κίνηση στη χώρα μας το 2018 αυξήθηκε κατά 9,7%, ενώ μέσα σε έξι χρόνια οι επισκέψεις τουριστών υπερδιπλασιάστηκαν. Παράλληλα, την ίδια περίοδο και οι υποδομές φιλοξενίας κυρίως τα πολυτελή ξενοδοχεία αυξήθηκαν. Αυτές οι εξελίξεις έχουν αυξήσει την «ασφαλιστική πίτα». Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ, στον Κλάδο Γενικής Αστικής Ευθύνης τα συμβόλαια που αφορούν σε ξενοδοχειακές μονάδες αυξήθηκαν από 6.656 το 2014 σε 10.615 το 2017.

 

Η αύξηση του τουρισμού επηρεάζει θετικά το σύνολο του κλάδου HORECA. Χαρακτηριστικά, το 2018 σε σχέση με το 2017 τα αιτήματα ασφάλισης επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (εστιατόρια/καφέ) παρουσίασαν αύξηση 15%. Τα αιτήματα για ασφάλιση ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σημείωσαν αύξηση έως και 14%. Να σημειώσω ότι αναγνωρίζοντας ότι ζούμε σε μία τουριστική χώρα, οπότε και το αυξημένο ενδιαφέρον των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων για ασφάλιση, παρέχουμε από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις στην αγορά, με εξειδίκευση τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ειδικά προσαρμοσμένα προγράμματα ανταγωνιστικού κόστους, όσο και στις πολυτελείς, μεγάλου μεγέθους ξενοδοχειακές μονάδες, με ιδιαίτερα υψηλά κεφάλαια ασφάλισης.

 

Μια νέα δυναμική στον κλάδο ασφαλίσεων καταλυμάτων, που παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον έχει επιφέρει η νέα τάση της οικονομίας διαμοιρασμού και η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΕΠΕ υπολόγισε ότι στην οικονομία διαμοιρασμού στον τομέα της φιλοξενίας περιλαμβάνονται πάνω από 126.000 κατοικίες.

 

Αναφορικά με την ασφάλιση των ακινήτων που εντάσσονται στην οικονομία διαμοιρασμού στον κλάδο φιλοξενίας, είτε αυτά είναι μέλη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες είτε όχι, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο στη χώρα μας τέθηκε πολύ πρόσφατα σε ισχύ, λειτουργώντας όχι βοηθητικά στην ανταπόκριση των ασφαλιστικών εταιρειών.

 

Στην Generali έχουμε ορίσει μία στρατηγική ασφαλιστικής κάλυψης των μονάδων αυτών με κριτήρια την πλήρη προστασία τους, με καθαρούς όρους και προϋποθέσεις έχοντας ως κριτήριο τις εξειδικευμένες ανάγκες των ιδιοκτητών κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης και τους «κινδύνους» που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση τους. Οι καλύψεις αφορούν ενδεικτικά τόσο στην οικοδομή όσο και στο περιεχόμενο, παρέχοντας πλήρη προστασία από πυρκαγιά, κακόβουλες ενέργειες, φυσικά φαινόμενα, διαρροή ή θραύση εγκαταστάσεων σωληνώσεων, ζημιά στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό και πολλές άλλες. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης έχει υψηλό συμφέρον να ασφαλιστεί αφού το ασφάλιστρο υπολογίζεται από, περίπου, 15 ευρώ το μήνα.

 

Επίσης, καθώς ιδιαίτερη αύξηση, της τάξης 70%, παρουσιάζουν τα αιτήματα στον κλάδο Αστικής Ευθύνης ιδιοκτησίας κτιρίων -τάση που συνδέεται με την οικονομία διαμοιρασμού- η Generali διαθέτει την ευελιξία και την τεχνογνωσία για το σχεδιασμό ειδικά προσαρμοσμένων λύσεων, στις ανάγκες και τα μεγέθη του εκάστοτε ενδιαφερομένου.

 

Στόχος μας είναι εξάλλου να παρέχουμε λύσεις που απαντούν στις τάσεις και τις ευκαιρίες της αγοράς, σεβόμενοι τους κανόνες εύρυθμης λειτουργίας της. Σε αυτή την κατεύθυνση η περαιτέρω εξειδίκευση του νομικού πλαισίου θα συμβάλλει σίγουρα θετικά στην καλύτερη προστασία των ασφαλισμένων και θα απελευθερώσει το πεδίο ευκαιριών για ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου.

 

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ, (Τεύχος 64, σελίδα 40, Μάιος 2019)