Συμβουλές οικονομικής διαχείρισης για ζευγάρια με κοινό ταμείο
SMART LIVING

Συμβουλές οικονομικής διαχείρισης για ζευγάρια με κοινό ταμείο

16.09.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Ο γάμος ή η συμβίωση με τον/τη σύντροφό σας είναι σίγουρα ένα μεγάλο βήμα από συναισθηματικής άποψης.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια βουτιά στον κόσμο του κοινού ταμείου, που ίσως σας ξενίσει. Δεν χρειάζεται να αγχωθείτε, αρκεί να τηρείτε τα δύο «ευ»: ευθύτητα και ευταξία. Διαβάστε κάποιες απλές συμβουλές οικονομικής διαχείρισης για ζευγάρια που πρόκειται να συζήσουν.

Ξεκινήστε από μία κοινή αφετηρία

Αν σχεδιάζετε να συζήσετε, το πρώτο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καθίσετε και να συζητήσετε για την οικονομική κατάστασή σας και πώς θα μπορούσατε να συνδυάσετε τα οικονομικά σας. Αν ετοιμάζεστε να παντρευτείτε, μπορείτε να κάνετε την πρώτη σας δοκιμή πληρώνοντας από κοινού τα σχετικά έξοδα. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύτητα επιτάσσει να αποκαλύψετε πλήρως και οι δυο τα εισοδήματα, τα έξοδα και τις οφειλές σας.

Συμφωνήστε στον προϋπολογισμό

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε την ευταξία είναι μέσω του προϋπολογισμού. Θα έχετε και δικό σας ταμείο παράλληλα με το κοινό; Σε ποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιείτε τον κοινό λογαριασμό και σε ποιες τους προσωπικούς σας; Ορισμένα ζευγάρια θέλουν να έχουν τα πάντα κοινά, ενώ άλλα προτιμούν να διατηρούν χωριστά ταμεία και λογαριασμούς για τις προσωπικές δαπάνες και αποταμιεύσεις τους. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος μέθοδος, αρκεί μόνο να έχετε συζητήσει διεξοδικά, να αποφασίζετε μαζί και να μη διστάζετε να κάνετε προσαρμογές στην πορεία.

Αποταμιεύστε για τον ίδιο σκοπό

Όταν υπάρχει κοινό ταμείο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν και κοινοί στόχοι αποταμίευσης. Για να καταστεί εφικτό, πρέπει να λέτε με ειλικρίνεια τι επιθυμείτε να κάνετε στο μέλλον –για παράδειγμα, να ανακαινίσετε το σπίτι, να αγοράσετε αυτοκίνητο ή να πάτε διακοπές. Για ό,τι θέλετε να αγοράσετε πρέπει να υπολογίζετε τι ποσό θα συνεισφέρει καθένας και να καταθέτετε τα αντίστοιχα ποσά στο κοινό ταμείο.

Savings

Εξίσου σημαντικό είναι να συζητάτε με ευθύτητα και ευταξία το πώς και πότε θα κάνετε δαπάνες από τον κοινό σας λογαριασμό. Το εγχείρημα θα αποτύχει αν κάνετε αγορές, κυρίως μεγάλες, τις οποίες δεν έχετε συναποφασίσει και για τις οποίες δεν ενημερώνετε το άλλο πρόσωπο. Επομένως, συμφωνήστε ορισμένους θεμελιώδεις κανόνες προς αποφυγή παρεξηγήσεων και φροντίστε να καταγράφετε όλες τις συναλλαγές του κοινού ταμείου.

Μειώστε τις δαπάνες σας

Το καλύτερο με τη συγχώνευση των οικονομικών σας είναι ότι συμψηφίζετε και τα έξοδα, έτσι μπορείτε να τα μειώσετε δραστικά! Για να αποκομίσετε τη μέγιστη ωφέλεια, όμως, πρέπει να διερευνάτε τα πάντα με τρόπο ενεργητικό. Αναρωτηθείτε: Όντως χρειάζεστε χωριστούς λογαριασμούς στο Netflix; Μήπως το γυμναστήριο προσφέρει συνδρομή σε ειδική τιμή για δύο συνδρομές; Από πού συμφέρει να κάνετε τις καθημερινές αγορές σας;

Επίσης, όταν έρθει η ώρα της συμβίωσης, θα διαπιστώσετε ότι έχετε αρκετά πράγματα διπλά –π.χ. έπιπλα. Εάν πουλήσετε κάποια από αυτά σε γνωστούς ή στο διαδίκτυο, θα μπορούσατε να εισπράξετε ένα σεβαστό ποσό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι είναι μεγάλης αξίας. Αν δείτε ότι δεν χρειάζεστε δύο αυτοκίνητα, μπορείτε να αρχίσετε αμέσως να συγκεντρώνετε χρήματα για την επόμενη σπουδαία κοινή αγορά σας!

Προστατεύστε το κοινό σας μέλλον

Η ασφάλιση είναι άλλος ένας τομέας στον οποίο πρέπει να εστιάσετε. Πολλά ασφαλιστικά προγράμματα μπορείτε να τα έχετε από κοινού, φροντίστε να διαβάσετε τους όρους των ασφαλιστηρίων για να δείτε ποια μπορείτε να συνενώσετε ή επικοινωνήστε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο. Βέβαια, ως νεόνυμφοι ή συμβίοι ίσως χρειαστείτε κάποια νέα προγράμματα, όπως υγείας, ζωής ή κατοικίας. Μην αμελήσετε να συζητήσετε τι είδους καλύψεις πιθανόν να χρειαστείτε ώστε να έχετε προετοιμαστεί και προφυλαχθεί κατάλληλα για κάθε ενδεχόμενο.

Τέλος, καλό είναι να προσέχετε μην παρασυρθείτε από ακριβά αντικείμενα και ασχολίες. Καθώς αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημά σας, ίσως ορισμένες πολυτέλειες μετατραπούν σταδιακά σε ανάγκες. Αυτό παρατηρείται αρκετές φορές όταν ένα ζευγάρι ενώνει τις περιουσίες του. Οργανώστε σωστά τον προϋπολογισμό σας και αναρωτηθείτε τι προσθέτει πραγματική αξία στη ζωή σας και ταιριάζει με τις προτεραιότητές σας πριν προχωρήσετε σε αγορές.