Υγρασία στο σπίτι: 8 λόγοι εμφάνισης και μέτρα αντιμετώπισης
SWEET HOME

Υγρασία στο σπίτι: 8 λόγοι εμφάνισης και μέτρα αντιμετώπισης

05.04.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Φαίνεται άσχημα, μυρίζει άσχημα και μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της υγρασίας. Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι πάντα εύκολο να λυθεί. Συχνά οφείλεται σε δομικά ελαττώματα του σπιτιού που χρειάζονται ακριβές επισκευές. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να προλάβουμε ή, τουλάχιστον, να μειώσουμε την υγρασία στο σπίτι. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τις οκτώ πιο κοινές αιτίες της υγρασίας και της μούχλας και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τις αποφύγετε.

Ελλειπής αερισμός

Μερικές φορές, η υπερβολική υγρασία στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να προκαλέσει μούχλα. Η λύση είναι απλή: ανοίξτε παράθυρα για να κυκλοφορήσει ο αέρας, ανοίξτε τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε ή τον εξαερισμό αφού κάνετε ντους. Επίσης, μπορείτε να κλείνετε τα μαγειρικά σκεύη με το καπάκι τους κατά το μαγείρεμα, για να περιορίσετε τον ατμό που απελευθερώνεται. Συμπληρωματικά, ένας αφυγραντήρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε ένα υγρό σπίτι, αρκεί να τον αδειάζετε τακτικά.

 Υδραυλικές εγκαταστάσεις

Ακόμη και μια μικρή διαρροή σε έναν σωλήνα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι. Άρα, είναι απαραίτητο να ελέγξετε αν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις σας είναι υδατοστεγείς. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι βρύσες κλείνουν καλά και κοιτάξτε μήπως υπάρχουν διαβρωμένοι σωλήνες μέσα στους τοίχους, καθώς και φθαρμένοι σωλήνες αποχέτευσης αν το μπάνιο σας είναι παλιό. Ένας επαγγελματίας υδραυλικός μπορεί να σας ενημερώσει αν υπάρχει πρόβλημα. 

Home

Χαλασμένη υδρορροή

Άλλος τρόπος συσσώρευσης νερού είναι μέσω υδρορροών που στάζουν. Μήπως υπάρχει διαρροή νερού, το οποίο γλείφει τους τοίχους ή τα περβάζια σας; Μήπως στάζει νερό στη σκεπή; Αν ναι, ίσως εξαπλώνεται σε μεγάλη απόσταση, ακολουθώντας τα ξύλινα δοκάρια. Να αντικαταστήσετε τις υδρορροές και να φροντίσετε να λειτουργούν σωστά, να απομακρύνουν το νερό της βροχής από το σπίτι αντί να το οδηγούν μέσα σε αυτό.

Ελαττωματικά πορτοπαράθυρα

Αν τα κουφώματα στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας έχουν παλιώσει, ίσως επιτρέπουν την είσοδο νερού. Ίσως έχει φθαρεί το μονωτικό υλικό του πλαισίου, ίσως έχει αρχίσει να σαπίζει το ξύλο, ίσως έχουν εμφανιστεί ρωγμές και ανοίγματα. Όποιο κι αν είναι το ελάττωμα, προχωρήστε στις επισκευές και στις αντικαταστάσεις που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί καλή μόνωση. 

Καμινάδες

Όσο ωραίο και αν είναι ένα τζάκι, ίσως συμβάλλει στην εμφάνιση υγρασίας στο σπίτι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι καμινάδες επιτρέπουν την είσοδο του νερού της βροχής, το οποίο τελικά πλήττει τους χώρους του σπιτιού. Επομένως, φροντίστε να τοποθετήσετε στην καμινάδα κατάλληλο καπέλο και να κλείνετε το κλαπέτο του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Ελλιπής θέρμανση

Αν δεν θερμαίνετε επαρκώς το σπίτι σας, ίσως γλιτώσετε χρήματα στην αρχή, αλλά αργότερα ίσως χρειαστεί να πληρώσετε ακριβά. Ο κρύος αέρας απορροφά λιγότερη υγρασία από όση ο θερμός, συνεπώς υπάρχει περισσότερη υγρασία σε ένα κρύο σπίτι. Επίσης, οι μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας επιδεινώνουν το πρόβλημα. Συνεπώς, καλό είναι να θερμαίνετε το σπίτι τακτικά, ένας χρονοδιακόπτης ή ένας έξυπνος θερμοστάτης μπορεί να σας βοηθήσει.

Κακή υγιεινή 

Αν το σπίτι σας δεν είναι καθαρό και τακτοποιημένο, η μούχλα θα επικρατήσει ευκολότερα. Φροντίστε να καθαρίζετε και να στεγνώνετε καλά τους επιρρεπείς χώρους, όπως μπάνιο ή κουζίνα. Μην αφήνετε βρεγμένες πετσέτες ή πετσετάκια σε εσωτερικό χώρο για πολλή ώρα. Η σιλικόνη στην μπανιέρα ή στην ντουζιέρα ίσως χρειάζεται αντικατάσταση κάθε τόσο, οπότε μάθετε να το κάνετε μόνοι σας και βάλτε το στο πρόγραμμα. 

Πλημμύρα

Τέλος, όσο προφανές και αν ακούγεται, τα σπίτια στις περιοχές που πλημμυρίζουν εύκολα είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση υγρασίας και μούχλας. Όπου και αν ζείτε, είναι απαραίτητο να μην αφήνετε βρύσες να τρέχουν και νερά να τρέχουν χωρίς λόγο, γιατί ίσως επιδεινωθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.