Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο διάρρηξης; Το έξυπνο σπίτι αναλαμβάνει δράση!
SWEET HOME

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο διάρρηξης; Το έξυπνο σπίτι αναλαμβάνει δράση!

05.12.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Φανταστείτε το εξής: βρίσκεστε χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι, κάνοντας επιτέλους ένα διάλειμμα από τη δουλειά και την καθημερινότητα, για το οποίο εργαστήκατε σκληρά το προηγούμενο διάστημα. Και τότε είναι που ο χειρότερος εφιάλτης σας γίνεται πραγματικότητα. Το σπίτι σας μπήκε στο στόχαστρο ληστών, τώρα ακριβώς που εσείς λείπετε και είναι πιο ευπρόσβλητο! Δεν θα αναγκαζόσασταν να γυρίσετε πίσω με την πρώτη πτήση; Και όμως όχι, αν το σπίτι σας διαθέτει εξοπλισμό έξυπνης τεχνολογίας.

Τα έξυπνα gadgets για το σπίτι ενεργοποιούν έναν τρομακτικό ήχο ή έναν συναγερμό, αιφνιδιάζοντας τους διαρρήκτες και προειδοποιώντας τους γείτονές σας. Και το κυριότερο; Ειδοποιούν με γραπτό μήνυμα την αστυνομία, για να συλλάβει τους διαρρήκτες το συντομότερο δυνατό.

Βέβαια, με όλα αυτά τα τεχνολογικά μέσα, είναι λογικό να ανησυχείτε ότι μπορεί κάτι να πάει στραβά και ξαφνικά να ανάψουν όλα τα φώτα του σπιτιού, να ανοίξουν οι πόρτες και οι σειρήνες να ηχήσουν την πιο ακατάλληλη ώρα, ξυπνώντας σας στις 3 τα ξημερώματα ενώ κοιμάστε ήσυχοι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας.

Home

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει επομένως να πάρετε μια απόφαση: θα εγκαταστήσετε μόνοι σας αυτά τα συστήματα ή θα αναθέσετε την εγκατάστασή τους σε εξειδικευμένους τεχνικούς;

Η αγορά των έξυπνων συστημάτων ασφαλείας εξελίσσεται ραγδαία και χαρακτηρίζεται από πληθώρα επιλογών, με εκατοντάδες εταιρείες να προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή σας.

Μπορείτε να πληρώσετε λιγότερο από 200 ευρώ ή να εγκαταστήσετε ένα σύστημα αξίας 1000 ευρώ και άνω. Συνήθως, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που επενδύετε, τόσο πιο καινοτόμα θα είναι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τόσο καλύτερη η υποστήριξη που θα λάβετε για τα χρήματα που έχετε δώσει. Κάποιες εταιρείες, μάλιστα, σάς προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, παρακολουθώντας το σπίτι σας καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, και ειδοποιώντας την αστυνομία σε περίπτωση διάρρηξης. Και έτσι, ξενοιάζετε εντελώς.

Ωστόσο, αν επιθυμείτε μια πιο οικονομική και λιγότερο σύνθετη λύση, αυτό είναι εφικτό. Μπορείτε να επιλέξετε έναν αυτοσχέδιο έξυπνο συναγερμό με αισθητήρες κίνησης, τους οποίους μπορείτε να παρακολουθείτε από το κινητό σας τηλέφωνο. Μπορείτε ακόμη και να τον εγκαταστήσετε και να τον διαχειρίζεστε μόνοι σας.

Κινηθείτε έξυπνα και στον κυβερνοχώρο

Ξενοιάζετε όμως στα αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι οι εγκληματίες βρίσκονται, συνήθως, ένα βήμα μπροστά, ενώ ήδη ο κλάδος των συστημάτων ασφαλείας κατηγορείται  ότι βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο. Κάποια από τα συστήματα που κυκλοφόρησαν πρώτα στην αγορά θεωρήθηκε ότι ήταν τόσο εύκολο να παραβιαστούν που ένας έξυπνος διαρρήκτης μπορούσε να βρει τον κωδικό πρόσβασης και να απενεργοποιήσει τον συναγερμό σας, χωρίς να χρειαστεί καν να περάσει το κατώφλι σας.

Ευτυχώς, η τελευταία γενιά δρομολογητών (router) για έξυπνα οικιακά συστήματα χρησιμοποιεί πιο ασφαλή δίκτυα. Γι’ αυτόν τον λόγο, αυτή η παράμετρος θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας όταν εξετάζετε τα χαρακτηριστικά των προϊόντων. Πριν αποφασίσετε ποια εταιρεία θα επιλέξετε, ελέγξτε αν το σύστημα ασφαλείας της είναι συμβατό με το τηλέφωνό σας και με οποιοδήποτε άλλο δίκτυο στο οποίο μπορεί να συνδέεστε εξ αποστάσεως. 

Επίσης, αναζητήστε ένα σύστημα που διαθέτει εφεδρική τροφοδοσία ισχύος και συνδεσιμότητα, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Να θυμάστε ότι σε περίπτωση διακοπής της σύνδεσης στο διαδίκτυο, το σύστημα ασφαλείας δεν θα λειτουργεί.

Αξίζει επίσης να θυμάστε ότι τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας για το σπίτι εξελίσσονται διαρκώς. Χάρη στη συνεχή τεχνολογική εξέλιξη, τα είδη εξοπλισμού αναμένεται να γίνονται ολοένα πιο φιλικά στον χρήστη και να αλληλοεπιδρούν ανεμπόδιστα με άλλα έξυπνα οικιακά συστήματα και με διαφορετικά προϊόντα. Για παράδειγμα, θα μπορείτε να προγραμματίζετε το σύστημα ταΐσματος του κατοικιδίου σας, τη θέρμανση και το έξυπνο σύστημα συναγερμού υπαγορεύοντας μερικές φωνητικές εντολές σε μια ενιαία έξυπνη οικιακή εφαρμογή, η οποία θα είναι εγκατεστημένη στο τηλέφωνό σας.

Απλώς, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις ρυθμίσεις ελέγχου, για να μην χρειαστεί να κληθεί η αστυνομία σε περίπτωση που κάποια τυχαία κίνηση ενεργοποιήσει το σύστημα συναγερμού.