Ασφάλεια Περιεχομένου Σπιτιού: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε | Generali
SWEET HOME

Ασφάλεια Περιεχομένου Σπιτιού: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

05.01.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Γνωστή και ως «γενιά του ενοικίου», η σημερινή νεολαία σε διάφορες χώρες του κόσμου αποτελεί τη μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς μισθώσεως κατοικίας. Όμως, σχεδόν τρία τέταρτα των ενοικιαστών της γενιάς των millenial δεν έχουν ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού, διακινδυνεύοντας να πληρώσουν βαρύ τίμημα αν πέσουν θύματα διάρρηξης ή υποστούν ζημιές. Το φαινόμενο, όμως, δεν περιορίζεται στους ενοικιαστές. Σχετικά πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι 40% των ιδιοκτητών κατοικίας δεν έχουν κάλυψη κατάλληλη για να προστατεύσει πλήρως την περιουσία τους.

Μέρος του προβλήματος είναι η σύγχυση σχετικά το τι είναι η ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού και τι πραγματικά καλύπτει. Έτσι, πολλοί καταλήγουν να συνάπτουν ασφαλιστήρια για συγκεκριμένα αντικείμενα, για παράδειγμα συσκευές, χωρίς να γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να τα περιλάβουν σε ένα ασφαλιστήριο για το πλήρες περιεχόμενο του σπιτιού. Έτσι, χάνουν πιθανά οφέλη, όπως κάλυψη των υπαρχόντων τους ακόμη και όταν λείπουν διακοπές!

Εξάλλου, η ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού συχνά είναι πολύ πιο προσιτή από όσο νομίζετε, ακόμη και αν προσθέσετε κάλυψη για έναν υπερσύγχρονο υπολογιστή ή για ένα ολοκαίνουργιο ποδήλατο. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να επιλέξετε το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα για τις ανάγκες σας.

Τι καλύπτει η ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού;

Η ασφάλεια περιεχομένου έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα υπάρχοντά σας ή σε περίπτωση κλοπής, ακούσιας ζημιάς, ατυχημάτων (για παράδειγμα φωτιά), φυσικών φαινομένων, ακόμα και από το πέρασμα του χρόνου. Σας βοηθά να πληρώσετε την αντικατάστασή τους, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακριβή.

Τα προγράμματα ασφάλειας περιεχομένου σπιτιού ποικίλλουν σημαντικά ως προς τις καλύψεις. Είναι σημαντικό να διαλέξετε προσεκτικά το πρόγραμμα περιεχομένοι κατοικίας σας σύμφωνα με τις καλύψεις που θέλετε να έχετε στη διάθεσή σας. Η ασφαλιστική εταιρεία θα σας παρέχει μία βάση καλύψεων (υποχρεωτικές) και εσείς έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε όσες ακόμα προαιρετικές καλύψεις επιθυμείτε. Εναλλακτικά, θα σας προσφερούν διαφορετικά πακέτα καλύψεων για να διαλέξετε.

Home

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ασφάλεια περιεχομένου και την ασφάλεια σπιτιού;

final_6176645056de29005bc51f92_360138.gif

Ουσιαστικά, η ασφάλεια κατοικίας καλύπτει τα δομικά στοιχεία ενός σπιτιού και τις εγκαταστάσεις. Η ασφάλεια περιεχομένου αφορά ό,τι μπορεί να προστεθεί ή να αφαιρεθεί από ένα σπίτι, όπως έπιπλα, κοσμήματα, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, ακόμη και τα τρόφιμα!

Πώς θα γνωρίζω τι κεφάλαιο κάλυψης χρειάζομαι;

Το κεφάλαιο κάλυψης εξαρτάται από τις περιστάσεις και τα υπάρχοντά σας. Επίσης, εξαρτάται από το τι καλύπτει το ασφαλιστήριο. Εάν έχετε ακριβά gadget ή παπούτσια/ τσάντες, αντίκες, έργα τέχνης ή αντικείμενα τα οποία δεν βρίσκονται συνήθως σε μία κατοικία, όπως ένα μουσικό όργανο αξίας, πρέπει να τα αναφέρετε εκ των προτέρων στον ασφαλιστή σας για να ληφθούν υπόψιν στο κεφάλαιο κάλυψης και το ασφάλιστρό σας.

Όταν λάβετε την προσφορά ασφάλισης, μελετήστε τα προτεινόμενα κεφάλαια κάθε κάλυψης και συζητήστε τα με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο εάν βρίσκετε κάποιο από αυτά ιδιαίτερα χαμηλό.

Χρειάζομαι ασφάλεια περιεχομένου ως ενοικιαστής;

final_6176645056de29005bc51f92_360138.gif

Σύμφωνα με μια μελέτη, 30% των Ευρωπαίων ζουν με ενοίκιο. Παρά τη διάδοση της ενοικίασης κατοικίας, πολλοί ενοικιαστές δεν γνωρίζουν τι ακριβώς καλύπτει η ασφάλεια του ιδιοκτήτη/εκμισθωτή τους και τι αποτελεί δική τους ευθύνη. Εάν το σπίτι που νοικιάζετε είναι επιπλωμένο, καλό είναι να διαβάσετε τη σύμβαση και να ρωτήσετε ποιον βαρύνει η ευθύνη για ό,τι κλαπεί ή χαλάσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ακριβά αντικείμενα, όπως τηλεοράσεις και συσκευές κουζίνας.

Καλύπτει την υλικοτεχνική υποδομή και τις εγκαταστάσεις;

Όχι, η ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού δεν καλύπτει την υλικοτεχνική υποδομή και τις εγκαταστάσεις. Αυτές καλύπτονται από την ασφάλεια κτιρίου, η οποία είναι υπόθεση του ιδιοκτήτη, όχι του μισθωτή. Εάν μένετε σε ιδιοκατοικία καλό είναι να αποκτήσετε μία πλήρη ασφάλιση κατοικίας.

Καλύπτει η ασφάλεια περιεχομένου τα ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές;

Συσκευές όπως τηλέφωνα, κάμερες και λάπτοπ συνήθως διατίθονται ως προαιρετικές καλύψεις σε ένα βασικό πρόγραμμα. Ακόμη, ίσως μπορείτε να δηλώσετε συγκεκριμένες συσκευές και να επιλέξετε τι μέρος της αξίας τους θέλετε να καλύπτεται. Ελέγξτε αν οι όροι του προγράμματος προσφέρουν αντικατάσταση παλιού με νέο, μερική ή ολική αποζημίωση.

Καλύπτει η ασφάλεια περιεχομένου τα υπάρχοντά μου εκτός σπιτιού;

final_6176645056de29005bc51f92_360138.gif

Μπορεί! Πολλά ασφαλιστήρια καλύπτουν τα υπάρχοντά σας και περιφερειακά του σπιτιού, για παράδειγμα ποδήλατα, bbq, περιεχόμενα αποθήκης, κ.α.

Καλύπτει η ασφάλεια περιεχομένου λευκές συσκευές;

Ναι υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι λευκές συσκευές. Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να το διευκρινήσετε ανάλογα με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει. 

Πόσο κοστίζει συνήθως η ασφάλεια περιεχομένου;

Η ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού είναι απρόσμενα προσιτή, αν αναλογιστούμε πόσα αντικείμενα προστατεύει. Στην Ελλάδα, η μέση ασφαλιζόμενη αξία των υπαρχόντων ενός σπιτιού είναι 300 ευρώ ανά τετραγωνικό. Από την άλλη, το ετήσιο ασφάλιστρο ξεκινά από περίπου 1,30 € ανά τετραγωνικό, δηλαδή φθηνότερα από έναν καφέ.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ποσά απαλλαγής του ασφαλιστηρίου, για να γνωρίζετε πόσα χρήματα θα χρειαστεί να καταβάλετε εσείς σε περίπτωση ζημιάς. Συνήθως, η συμμετοχή σας διαφέρει ανάλογα με το είδος της ζημιάς ή απώλειας.