Τι κάνουμε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος | Generali
SWEET HOME

Τι κάνουμε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

08.07.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Αν και στις μέρες μας δεν παρατηρούνται συχνά γενικές διακοπές ηλεκτροδότησης, καλό είναι να έχετε προετοιμάσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης σε περίπτωση που γίνει διακοπή ρεύματος. 

Τι πρέπει να έχετε στο σπίτι σας για την περίπτωση διακοπής; Τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν για μαγείρεμα χωρίς ρεύμα; Διαβάστε παρακάτω όλες τις συστάσεις ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή παρόμοιας έκτακτης ανάγκης.

Απαραίτητα αντικείμενα που θα πρέπει να φυλάσσονται σε εύκολα προσβάσιμο σημείο

Παρακάτω ακολουθεί λίστα αντικειμένων που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα αν γίνει διακοπή ρεύματος.

Φακός/ Κεριά

Σίγουρα, σε μια διακοπή ρεύματος θα χρειαστεί να έχετε φως χωρίς ηλεκτρισμό. Με έναν φακό μπορείτε να εξασφαλίσετε τον αναγκαίο φωτισμό του χώρου σας. Ορισμένοι φακοί είναι εξοπλισμένοι με δύο λυχνίες, μία μπροστινή και μία πλάγια, ενώ μερικοί διαθέτουν ιμάντα για να τους κρεμάσετε στον ώμο σας και να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα. Προτιμήστε φακούς με ορθογώνιο σχήμα που μπορείτε να τους ακουμπήσετε σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Τα κεριά μπορούν επίσης να αποδειχθούν χρήσιμα στον φωτισμό. Ωστόσο, η χρήση τους απαιτεί προσοχή. Κρατήστε τα μακριά από εύφλεκτα υλικά και μην τα αφήνετε να καίνε χωρίς επίβλεψη.

Home

Απόθεμα καυσίμων

Είναι σημαντικό να έχετε διαθέσιμο ένα μικρό δοχείο με καύσιμα, σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο όχημα. Σε περίπτωση που η διακοπή ρεύματος είναι εκτεταμένη, υπάρχει πιθανότητα τα πρατήρια καυσίμων να μην μπορούν να σας εξυπηρετήσουν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποθηκεύσετε το δοχείο σε ασφαλές μέρος, επειδή είναι εύφλεκτο και μπορεί να αποτελέσει εστία πυρκαγιάς.

Διάφοροι τύποι μπαταριών

Πολλές συσκευές που έχετε στο σπίτι σας λειτουργούν με μπαταρίες. Να θυμάστε να αγοράζετε διαφορετικούς τύπους μπαταριών γιατί ειδικά σε περίπτωση που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μια διακοπή ρεύματος θα είναι απαραίτητες.

Μη ευπαθή τρόφιμα

Επειδή η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης μπορεί να καθυστερήσει αρκετά, καλό είναι να έχετε προμηθευτεί από πριν συσκευασμένα μη ευπαθή τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου. Φροντίστε να αγοράζετε ποικιλία τροφίμων με όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σας. Μερικές ιδέες μη ευπαθών τροφίμων είναι οι κονσέρβες ψαριών, κρέατος ή φρούτων, οι κονσέρβες προμαγειρεμένων γευμάτων, οι μπάρες δημητριακών, οι φρυγανιές, το μέλι, το γάλα σε σκόνη.

Φορητές ηλεκτρικές στήλες και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος

Με μια γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας θα εξασφαλίσετε αρκετές ώρες ρεύματος, σε περίπτωση γενικής διακοπής. Ιδανικές είναι οι φορητές γεννήτριες, επειδή δεν χρειάζονται εγκατάσταση από επαγγελματία και θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες σε δύσκολες συνθήκες . Η τιμή τους κυμαίνεται από 200 ευρώ για ένα βασικό μοντέλο και φτάνει έως τα 2.400 ευρώ, αν θέλετε να έχουν περισσότερες δυνατότητες. Επιπλέον, με τη χρήση φορητών ηλεκτρικών στηλών θα μπορέσετε να παρατείνετε τη λειτουργία πολλών σημαντικών συσκευών, όπως του κινητού τηλεφώνου σας. 

Κουτί πρώτων βοηθειών

Σε περίπτωση νυχτερινής διακοπής, υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσετε σε αντικείμενα ή να πέσετε λόγω της συσκότισης. Φροντίστε να έχετε σε ένα εύκολα προσβάσιμο σημείο ένα κουτί πρώτων βοηθειών. Γάντια μιας χρήσεως, αποστειρωμένες γάζες, χειρουργικό ψαλίδι, αντισηπτικό και επιθέματα διαφόρων μεγεθών είναι μερικά από τα βασικά είδη που θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει.

Κουβέρτες και ζεστά ρούχα

Αν η διακοπή ρεύματος συμβεί στους χειμερινούς μήνες, ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος, επειδή το πιθανότερο είναι ότι θα διακοπεί προσωρινά και η λειτουργία της θέρμανσης του σπιτιού. Σε αυτήν την περίπτωση, αντιμετωπίστε το κρύο με κουβέρτες και ζεστά ρούχα.

Ανεμιστήρας με μπαταρίες

Αντίστοιχα, μια διακοπή τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο υδράργυρος πολλές φορές φτάνει στα ύψη, σημαίνει και πάλι ότι θα δυσκολευτείτε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία και τη δροσιά στον χώρο σας στα επιθυμητά επίπεδα. Με ανεμιστήρες που λειτουργούν με μπαταρία, θα μπορέσετε εσείς και η οικογένειά σας να δροσιστείτε μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Χρήσιμες συμβουλές για μια μεγαλύτερης διάρκειας διακοπή ρεύματος

Όλοι ξέρουν τι σημαίνει διακοπή ρεύματος και ότι, τις περισσότερες φορές, ένας φακός και λίγη υπομονή είναι υπεραρκετά για το διάστημα μέχρι να επανέλθει το ρεύμα. Ωστόσο, για το ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος που μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και ημέρες θα πρέπει να λάβετε διαφορετικά μέτρα.

  • Καθορίστε ένα σημείο συνάντησης για την οικογένειά σας. Αν κάποια μέλη της οικογένειας χρειαστεί να λείψουν για λίγο, ενώ οι υπόλοιποι μένουν στο σπίτι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ορίσετε ένα σημείο συνάντησης, ειδικά αν δεν έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε μεταξύ σας. Έτσι, ό,τι και αν συμβεί, θα ξέρετε σίγουρα πού θα μπορέσετε να βρεθείτε όλοι μαζί.
  • Εξοικονομήστε όσο το δυνατόν περισσότερη μπαταρία στο κινητό σας. Παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού σας ρυθμίζοντας την κατανάλωση ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα και χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό σας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που δεν απαιτούν τη χρήση ηλεκτρισμού. Εξάλλου, ποιος ξέρει πόσο μπορεί να διαρκέσει μια διακοπή ρεύματος; Τα βιβλία, τα επιτραπέζια παιχνίδια ή η άσκηση και τα παιχνίδια στο σπίτι μπορεί να είναι μια καλή λύση για να περάσει η ώρα.