Συμβουλές για προστασία από σεισμό | Generali
SWEET HOME

Συμβουλές για προστασία από σεισμό

24.05.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς μπορείτε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς σε περίπτωση σεισμού. Με απλές συμβουλές, σας εξηγούμε πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε, να προστατευτείτε και να ενεργήσετε με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο αμέσως μετά από έναν σεισμό. 

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό 

Σε περίπτωση σεισμού, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και κρυφτείτε κάτω από ένα ανθεκτικό τραπέζι, μακριά από παράθυρα και καθρέφτες, για να περιορίσετε τους κινδύνους.

Infographic 1.jpg

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ένα σχέδιο δράσης για την πρόληψη πιθανών βλαβών και κινδύνων. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να μην διασπείρουμε πανικό, ειδικά εάν βρισκόμαστε μέσα σε κτήριο και πρέπει να απομακρυνθούμε. Οι μετασεισμικές δονήσεις, η μετακίνηση τοίχων και η πτώση αντικειμένων συγκαταλέγονται στα συχνότερα επακόλουθα ενός ισχυρού σεισμού.

Σας προτείνουμε μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.

Mini Graphic 1.jpg

Home

 

Πριν από έναν σεισμό

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πού βρίσκονται οι έξοδοι κινδύνου στο σπίτι ή το γραφείο σας, και φροντίστε να θυμάστε ποια είναι τα ασφαλέστερα σημεία (γωνίες των δωματίων ή κάτω από ανθεκτικά τραπέζια) και ποια τα πιο επικίνδυνα (δίπλα σε παράθυρα, καθρέφτες, φωτιστικά και μη στερεωμένα αντικείμενα ή έπιπλα). Εάν ζείτε σε σεισμογενή περιοχή, μειώστε τους κινδύνους ασφαλίζοντας τα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη και αποφύγετε να τοποθετείτε βαριά αντικείμενα σε ψηλά σημεία. 

Καλό είναι να έχετε ένα σχετικό απόθεμα τροφίμων, κυρίως εμφιαλωμένο νερό και μη ευπαθή τρόφιμα. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει στον χώρο σας ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών, φακός, μπαταρίες, πυροσβεστήρες και μία σφυρίχτρα. Ένα ακόμη απαραίτητο βήμα είναι να έχετε ετοιμάσει μαζί με την οικογένειά σας ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση σεισμού. Θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας όλους τους απαραίτητους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης και να γνωρίζετε πώς και από πού μπορείτε να κλείσετε τις παροχές νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. 

Την ώρα του σεισμού

Κατά τη διάρκεια ενός σεισμού είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Εάν βρίσκεστε στο εσωτερικό κτηρίου, αναζητήστε το ασφαλέστερο σημείο και μείνετε μακριά από τζάμια ή παράθυρα. Εάν είναι δυνατό, καταφύγετε κάτω από ένα ανθεκτικό τραπέζι ή προστατεύστε το κεφάλι σας με τα χέρια σας. Εάν την ώρα του σεισμού βρίσκεστε στον δρόμο, απομακρυνθείτε το γρηγορότερο δυνατό από κτήρια, δέντρα, τοίχους και ηλεκτρικούς πυλώνες. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητό σας. Αποφύγετε να περάσετε μέσα από επικίνδυνες περιοχές, σβήστε τη μηχανή και παραμείνετε μέσα στο όχημα.

Mini Graphic 2.jpg

Μετά από έναν σεισμό

Μόλις σταματήσουν οι δονήσεις, κλείστε τις παροχές νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό. Μην χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα, εάν υπάρχει, και εγκαταλείψτε το κτίριο από τις εξόδους κινδύνου. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καλέστε την υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Εάν κάποιος έχει τραυματιστεί σοβαρά, δεν θα πρέπει να μετακινηθεί καθόλου μέχρι να καταφθάσει ασθενοφόρο.

Ένας φακός θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμος για να μετακινηθείτε με ασφάλεια. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ κερί ή άλλη γυμνή φλόγα ως πηγή φωτός, επειδή μετά από έναν σεισμό υπάρχει κίνδυνος διαρροής αερίου ή εύφλεκτου υγρού. Εάν έχετε εγκλωβιστεί από την κατάρρευση τοίχων ή οροφών ή από την πτώση βαριών επίπλων, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας, για να προστατευτείτε όσο δυνατόν περισσότερο από την πιθανή διαρροή αερίου ή τη σκόνη.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε τον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου θα βρείτε γενικές οδηγίες για όλες τις φάσεις των σεισμών και συμβουλές για μέτρα προστασίας.

Mini Graphic 3.jpg