Συμβουλές για εκμίσθωση του ακινήτου σας το καλοκαίρι | Generali
SWEET HOME

Συμβουλές για εκμίσθωση του ακινήτου σας το καλοκαίρι

20.05.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Αναζητάτε λύσεις για ένα πρόσθετο εισόδημα; Αν ζείτε σε τουριστική περιοχή, μία ιδέα που αξίζει να λάβετε υπόψιν είναι να εκμίσθωσετε το ακίνητό σας.

Εάν γίνει πρόχειρα και χωρίς προγραμματισμό όμως μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη. Διαβάστε τις συμβουλές μας, για να μεγιστοποιήσετε τα έσοδά σας, προστατεύοντας παράλληλα την περιουσία σας και διαφυλάσσοντας την ηρεμία σας! 

1. Οι πρώτες σημαντικές αποφάσεις

Κατ’ αρχάς, το πρώτο μέλημα είναι να υπάρχει διαθεσιμότητα εκ μέρους σας κατά την τουριστική περίοδο. Αποφασίστε εάν θέλετε να εκμισθώσετε ολόκληρο το ακίνητο και για πόσο χρονικό διάστημα. Διαφορετικό κοινό προσεγγίζετε εάν το νοικιάσετε με το μήνα για τη σεζόν, πιθανώς εποχιακούς εργαζόμενους και διαφορετικό εάν αποφασίσετε να το βάλετε σε μία πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το Airbnb. Επιπλέον, η βραχυχρόνια μίσθωση έχει και εντελώς διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά τη διαχείριση του ακινήτου από εσάς ή κάποιον επαγγελματία.

2. Έρευνα ανταγωνισμού

Εφόσον πάρετε την απόφασή σας, κοιτάξτε τον ανταγωνισμό, ερευνώντας παρόμοια καταλύματα. Προσφέρετε τις κατάλληλες ανέσεις; Βρίσκεστε σε καλή τοποθεσία; Πόσο χρεώνουν οι ανταγωνιστές; 

3. Νομικές υποχρεώσεις

Ίσως φαίνεται απλό, αλλά πρέπει να ελέγξετε αν μπορείτε να εκμισθώσετε το σπίτι σας. Οι ενοικιαστές συνήθως δεν μπορούν να υπενοικιάσουν το διαμέρισμά τους. Ρωτήστε την τράπεζα του στεγαστικού δανείου σας ή τον ασφαλιστή σας αν η τουριστική αξιοποίηση του ακινήτου σας παραβιάζει τη μεταξύ σας σύμβαση. Οι εγγυήσεις έναντι ζημιών τις οποίες παρέχουν οι ιστότοποι ενοικιάσεων δεν καλύπτουν τα πάντα, άρα βεβαιωθείτε ότι η ασφαλιστική κάλυψη της κατοικίας σας μπορεί να σας προστατεύσει από τα χειρότερα πιθανά σενάρια.

Home

4. Συνεργαστείτε με επαγγελματίες

Εάν σκέφτεστε την μακροχρόνια ενοικίαση για τη σεζόν, ζητήστε από έναν μεσίτη να εξετάσει τους πιθανούς ενοίκους, για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να καταστρέψουν την περιουσία σας. Επιπλέον, εάν σας ενδιαφέρει περισσότερο η βραχυχρόνια μίσθωση, εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με μία εταιρεία διαχείρισης τέτοιων καταλυμάτων, οι οποίοι αναλαμβάνουν όλη τη διαχείριση χρεώνοντας 20-30%. 

5. Προστασία & εξοπλισμός

Ακόμη και αν κάνετε τον απαραίτητο έλεγχο, η φιλοξενία αγνώστων στο σπίτι σας ενέχει κινδύνους. Άρα, καλό είναι να κλειδώσετε κάθε πολύτιμο ή εύθραυστο αντικείμενο. Ο εξοπλισμός των χώρων πρέπει να είναι απλός στη χρήση, οι συσκευές σύγχρονες και το WiFi δυνατό και γρήγορο. Κάντε τις απαραίτητες βελτιώσεις και ανακαινίσεις, έχοντας κατά νου τι θα ήθελαν ή θα χρειάζονταν οι φιλοξενούμενοι. Σεντόνια, σαπούνι, επιτραπέζια… Οι προσωπικές πινελιές κάνουν τη διαφορά –και συνήθως εξασφαλίζουν θετικές κριτικές!

Τέλος, σκεφτείτε να αγοράσετε έξυπνη κλειδαριά, την οποία μπορείτε να χειρίζεστε ασύρματα μέσω του τηλεφώνου σας. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για αντικλείδια ή για την απώλεια κλειδιών. Επίσης, θα μπορούσατε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση παραβίασης της πόρτας. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να έχετε καλή σχέση με τους γείτονες: θα έχουν τον νου τους όσο λείπετε και θα σας ενημερώνουν αν οι ενοικιαστές σας κάνουν πράγματα που δεν πρέπει.