Συμβουλές για δροσιά & εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι με καύσωνα
SWEET HOME

Συμβουλές για δροσιά & εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι με καύσωνα

20.07.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Την ίδια ώρα που η άνοδος της θερμοκρασίας σημειώνει ρεκόρ παγκοσμίως, μία είναι η σκέψη που περνάει από το μυαλό όλων: πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το σπίτι μας δροσερό; Εκτός από το να μένουμε ενυδατωμένοι και να παραμένουμε σε σκιερά μέρη, π.χ.

γευματίζοντας σε εξωτερικούς χώρους και αντλώντας όλα τα οφέλη που αυτοί μπορούν να μας προσφέρουν, πολλοί αναζητούμε ενεργειακά -και, φυσικά, οικονομικά- αποδοτικούς τρόπους να έχουμε δροσιά στο σπίτι.

Πιο κάτω θα βρείτε μερικές βασικές συμβουλές, οι οποίες συνοψίζονται σε ένα εύχρηστο ενημερωτικό γράφημα, που μπορείτε να το αποθηκεύσετε και να το μοιραστείτε με άλλους.

Home

Προστατευτείτε από τον ήλιο

Μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι έχουμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Είναι οι ώρες που σε πολλές χώρες συνιστάται στους κατοίκους να μένουν στο σπίτι. Από εκεί και πέρα, πρέπει να μεριμνήσετε για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στον χώρο σας σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε εύκολα, τοποθετώντας τα σωστά σκίαστρα ή κουρτίνες σκίασης στα παράθυρά σας και σβήνοντας τα φώτα, τα οποία παράγουν θερμότητα. 

Μια πιο μόνιμη λύση είναι να επενδύσετε σε στόρια ή περσίδες που θα παραμένουν κατεβασμένα από την ανατολή του ήλιου και όσο ο ήλιος βρίσκεται ψηλά, προκειμένου να μειώσετε την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως.

Χρησιμοποιήστε έξυπνα τις συσκευές

Αν και ένα κλιματιστικό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό σε περιόδους καύσωνα, η επιλογή ανεμιστήρα είναι πιο αποδοτική οικονομικά και ενεργειακά και μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε συχνότερα. Για μια πιο μόνιμη λύση, θα άξιζε ίσως να επενδύσετε σε έναν ανεμιστήρα οροφής. Ενδεικτικά, μία μονάδα κλιματισμού (ψύξης 9.000 BTU), αν λειτουργήσει μία ώρα με ισχύ 1.000 Watt, θα καταναλώσει 1 KWh και θα κοστίσει 0,14 ευρώ. Από την άλλη, ένας ανεμιστήρας δαπέδου που λειτουργεί 1 ώρα με ισχύ 60W καταναλώνει 0,06 KWh και κοστίζει 0,009 ευρώ και ο ανεμιστήρας οροφής 150W, για 1 ώρα με κατανάλωση 0,06 KWh, κοστίζει 0,020 ευρώ. 

Επίσης, προτιμήστε ελαφριά ρούχα από φυσικά υλικά, όπως βαμβάκι κατά τη διάρκεια της νύχτας, για πιο δροσερό ύπνο και ρυθμίστε τη λειτουργία του κλιματιστικού, ώστε να λειτουργήσει συγκεκριμένες ώρες και όχι ανεξέλεγκτα.

Περιορίστε την κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος 

Για να μειώσετε τους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας, προτιμήστε να κάνετε πιο σύντομα, δροσερά ντους που ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Επιπλέον, λάβετε υπόψη ότι ο φωτισμός εκπέμπει θερμότητα. Συνεπώς, προτιμήστε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες μικρότερης ισχύος.

Εκμεταλλευτείτε όσο περισσότερο μπορείτε τις λιακάδες για να στεγνώνετε τα ρούχα σας έξω και, μέχρι να αρχίσουν ξανά οι βροχές, ξεχάστε το στεγνωτήριο. Ρυθμίστε την κυκλοφορία δροσερού αέρα στον χώρο που περνάτε τον περισσότερο χρόνο, κλείνοντας ή ανοίγοντας τις πόρτες και τα παράθυρα και σφραγίζοντας τις ρωγμές με ταινίες στεγανοποίησης.

Με τις 10 καλύτερες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, που θα βρείτε σε αυτό το ενημερωτικό γράφημα, αυτό το καλοκαίρι θα είναι πιο εύκολο από ποτέ άλλοτε να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό – φροντίστε μόνο να το έχετε πρόχειρο και για το επόμενο καλοκαίρι!

ID_Generali_Energy-saving-hacks_A.3 (1) (2).png