Συμβουλές ενοικίασης σπιτιού: Τι πρέπει να προσέξετε | Generali
SWEET HOME

Συμβουλές ενοικίασης σπιτιού: Τι πρέπει να προσέξετε

30.08.2019 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από το να κάνεις το πρώτο μεγάλο βήμα προς στην ενηλικίωση, νοικιάζοντας το δικό σου σπίτι. Αλλά πώς μπορείς να σιγουρευτείς ότι το νέο σου σπίτι είναι όντως αυτό που φαίνεται, αποφεύγοντας συχνές παγίδες που μπορεί να κοστίσουν; Αν πρόκειται να νοικιάσεις σπίτι για πρώτη φορά, διάβασε όσα πρέπει να γνωρίζεις, από τον έλεγχο του προϋπολογισμού σου, την υπογραφή του συμβολαίου ενοικίασης και την κούρσα για την εύρεση του προσωπικού σου καταφυγίου! Έτσι θα μπορείς  να εγκατασταθείς στο δικό σου σπίτι, μακριά από τους γονείς, στο άψε σβήσε!

Τα Ναι και Τα Όχι

Ξεμπέρδεψε με τη Γραφειοκρατία

Σε μια αγορά με άφθονο ανταγωνισμό, βγαίνει κερδισμένος όποιος είναι καλύτερα προετοιμασμένος. Βγάλε αντίγραφα από όλα τα απαραίτητα έγγραφα όπως ταυτότητα και ΑΦΜ, πριν ξεκινήσεις την αναζήτησή σου για να μη χάσεις το ιδανικό διαμέρισμα λόγω καθυστέρησης. Επίσης, κάνε μια έρευνα για τη διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις μόλις εγκατασταθείς για τη μεταφορά του λογαριασμού ρεύματος και την ενεργοποίηση του τηλεπικοινωνιακού σου παρόχου. Όσο πιο γρήγορα ολοκληρώσεις τις χρονοβόρες αυτές διαδικασίες τόσο πιο εύκολα θα νιώσεις σαν το σπίτι σου! Εξάλλου τι καλύτερο να εγκαινιάσεις την νέα εποχή ελευθερίας σου από το οργανώσεις μια movie-night, κατεβάζοντας την αγαπημένη σου ταινία, μαζί με τους φίλους σου;

Ναι: Ψάχνω, ψάχνεις, ψάχνει, ψάχνουμε

Μάθε τη μέση τιμή ενοικίου στην περιοχή σου, ώστε να αναγνωρίσεις μια καλή ευκαιρία όταν τη δεις και να είσαι σε θέση να διαπραγματευτείς με καλύτερους όρους. Αν είσαι ενημερωμένος είναι λιγότερο πιθανό να σε εκμεταλλευτούν. Εξερεύνησε την περιοχή (με τα πόδια, αν είναι δυνατόν) για να πάρεις την καλύτερη ιδέα της νέας σου γειτονιάς, και να διαπιστώσεις από πρώτο χέρι αν πρόκειται για ασφαλή περιοχή, ή αν είναι προσβάσιμη η συγκοινωνία και οι διάφορες υπηρεσίες και καταστήματα.

Ναι: Γνώρισε τα δικαιώματά σου ως ενοικιαστής

Οι ενοικιαστές έχουν υποχρεώσεις αλλά ο νόμος προστατεύει και τα δικαιώματά τους. Φρόντισε να ενημερωθείς γι’ αυτά αλλά και να διαβάσεις πλήρως το συμφωνητικό μίσθωσης πριν υπογράψεις. Εξασφάλισε ότι η κατάθεση της προκαταβολής και των ενοικίων θα πραγματοποιείται σε ένα προστατευμένο σύστημα, όπως η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ο οποίος αναφέρεται στο συμβόλαιο. Μη δεχτείς επιβαρυντικούς όρους, που δε συνάδουν με το νόμο και μην ξεχάσεις να επιβεβαιώσεις από κοινού με τον ιδιοκτήτη, ποιος θα πληρώσει για τυχόν επισκευές που τυχόν απαιτηθούν! 

Όχι: Ξεκίνησε χωρίς τη δημιουργία ενός ταμείου «έκτακτης ανάγκης»

Είναι πολύ εύκολο να εκτοξευτεί το κόστος μιας μετακόμισης, γι’ αυτό λάβε τα απαραίτητα μέτρα για να μην βγεις εκτός προϋπολογισμού.  Για παράδειγμα, η χρήση γερανού για τη μεταφορά των επίπλων, και η αγορά του οικιακού εξοπλισμού μπορεί να υπερδιπλασιάσουν τα έξοδα. Πραγματοποίησε έρευνα αγοράς για τις υπηρεσίες που θα χρησιμοποιήσεις και επωφελήσου από εποχικές εκπτώσεις για την αγορά του βασικού οικιακού εξοπλισμού όπως λευκά ήδη, έπιπλα, ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές. Ξεκίνησε κάποιους μήνες πριν την ημερομηνία μετακόμισης να δημιουργείς έναν λογαριασμό έκτακτης ανάγκης για τα απρόσμενα έξοδα που αναπόφευκτα θα προκύψουν κι έτσι δε θα βρεθείς ποτέ εξ’ απροόπτου.

Όχι: Στις βιαστικές αποφάσεις

Πάρε το χρόνο σου κατά την επίσκεψή σου στα διάφορα ακίνητα. Ψάξε για τυχόν ατέλειες και έλεγξε την ποιότητα της κατασκευής, όπως την ύπαρξη μόνωσης, συστήματος ασφαλείας κ.α. Φτιάξε μία λίστα με όσα χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για εσένα, όπως π.χ. η θέρμανση, η ύπαρξη ανελκυστήρα κ.α., και πάρε την μαζί σου όταν επισκεφθείς το ακίνητο που σε ενδιαφέρει.

Ρώτησε επίσης άλλους ενοίκους της πολυκατοικίας ή τον μεσίτη για το ύψος των κοινοχρήστων και το μέσο κόστος των μηνιαίων λογαριασμών νερού, ρεύματος κ.λπ. Μπορεί να εντυπωσιαστείς αρχικά από την ανακαινισμένη κουζίνα ενός σπιτιού αλλά να αποδειχτεί πώς ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός!

Ασφαλιστικό Tip: Και φυσικά μην αμελήσετε να ενημερωθείτε για το Πρόγραμμα Ασφάλισης Home Made, που απευθύνεται τόσο σε ιδιοκτήτες όσο και σε ενοικιαστές!