Συντήρηση σπιτιού: Οδηγός για να το διατηρείτε σε άριστη κατάσταση
SWEET HOME

Συντήρηση σπιτιού: Οδηγός για να το διατηρείτε σε άριστη κατάσταση

24.05.2024 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Με τον καιρό, ένα σπίτι χωρίς φροντίδα αρχίζει να παρακμάζει. Στοιχεία όπως οι σωλήνες, τα συστήματα θέρμανσης και οι τοίχοι υφίστανται καθημερινή φθορά. Γι’ αυτό, ο ετήσιος προϋπολογισμός θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει ένα ποσό για τη  συντήρηση του σπιτιού.

Διατηρήστε το σπίτι σας καθαρό και τακτοποιημένο με αυτές τις συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων.

Συντήρηση σπιτιού και οικιακή ευεξία: τι να λάβετε υπόψη

Η συντήρηση του σπιτιού αποσκοπεί στη διατήρηση των σημαντικών στοιχείων του σε άριστη κατάσταση. Πρόκειται για απλές εργασίες που μπορούν να κάνουν όλοι, χωρίς να έχουν ειδικές γνώσεις.

Ο καθαρισμός του ψυγείου ή η φροντίδα του συστήματος εξαερισμού είναι εργασίες που μπορούν να κάνουν το σπίτι πιο λειτουργικό και άνετο στην καθημερινή διαβίωση.

Οικιακή ευεξία σημαίνει να έχετε ένα ασφαλές περιβάλλον για εσάς και την οικογένειά σας.  

 • Βοηθά να αποφύγετε περιττά έξοδα επισκευών.
 • Παρέχει ένα άνετο περιβάλλον.
 • Παρατείνει τη διάρκεια ζωής των επίπλων και των συσκευών.  

Η τακτική φροντίδα του σπιτιού βελτιώνει τη μακροζωία και την άνεσή του

Ο λογαριασμός ενός ηλεκτρολόγου, ενός υδραυλικού ή ενός επισκευαστή λέβητα μπορεί να είναι τσουχτερός. Ένας τρόπος για να προλάβετε τις βλάβες είναι διατηρώντας το σπίτι σας καθαρό και καλοσυντηρημένο.

Οι οικιακές συσκευές είναι ένα καλό παράδειγμα. Τις χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, αλλά συχνά χωρίς επαρκή φροντίδα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τις εστίες της κουζίνας στη μέγιστη ισχύ, αφήστε χώρο ανάμεσα στο ψυγείο και τον τοίχο για να κυκλοφορεί ο αέρας, και καθαρίστε σε βάθος τον νεροχύτη για να αποφύγετε τη φθορά στους σωλήνες.

Θυμηθείτε ότι η καλή συντήρηση του σπιτιού μπορεί να αυξήσει την αξία του, διότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα συνυπολογίσουν στην αρχική επένδυση τα έξοδα επισκευής τυχόν βλαβών. Με άλλα λόγια, η συντήρηση προστατεύει την αγοραία τιμή του σπιτιού σας.

Πρακτικές στρατηγικές για σπίτι οργανωμένο και καθαρό

Το μυστικό είναι να κάνετε από λίγο κάθε μέρα. Ακολουθούν μερικές απλές ενέργειες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό και οργανωμένο.

1. Βγάλτε από την πρίζα όσες ηλεκτρικές συσκευές δεν χρησιμοποιείτε

Η κατανάλωση ρεύματος μιας συσκευής που είναι στην πρίζα χωρίς να λειτουργεί απλώς αυξάνει τον λογαριασμό. Μια τηλεόραση, ένας επιτραπέζιος υπολογιστής, μια καφετιέρα, μια κονσόλα παιχνιδιών… Καλό είναι να αποσυνδέετε τις συσκευές το ρεύμα όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

2. Τακτοποιήστε τα πράγματα σε συρτάρια και ντουλάπια

Η ζωή σε ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση. Αποφύγετε να έχετε διάσπαρτα στον χώρο ρούχα, βιβλία, σκεπάσματα, σχολικά είδη ή καλώδια.

Για να αυξήσετε τον αποθηκευτικό χώρο μπορείτε να προσθέσετε συρταριέρες ή ραφιέρες, τροχήλατες ή επιτοίχιες. Αποτελεσματική μπορεί να είναι και η μέθοδος της Marie Kondo, με την οποία ταξινομείτε τα υπάρχοντά σας σε κατηγορίες και βάζετε τέλος στην ακαταστασία.

3. Καθαρίζστε τα φίλτρα του απορροφητήρα

Το έχετε σκεφτεί ποτέ; Ο καθαρισμός του απορροφητήρα δεν περιορίζεται στην εξωτερική επιφάνεια. Εξίσου καλό είναι να καθαρίζετε τα φίλτρα, για να μην συσσωρεύεται λίπος. Ορισμένα μπαίνουν ακόμη και στο πλυντήριο πιάτων. Καθαρίζοντάς τα, παρατείνετε τη ζωή της συσκευής και προλαμβάνετε τυχόν πυρκαγιά.

4. Καθαρίστε το πλυντήριο με ξίδι και μαγειρική σόδα

Τα άλατα είναι ο χειρότερος εχθρός κάθε βρύσης και συσκευής, διότι βουλώνουν τους σωλήνες και φθείρουν διάφορα εξαρτήματα. Προσθέστε μαγειρική σόδα στη θήκη του απορρυπαντικού ή λευκό ξίδι στη θήκη του μαλακτικού, για να καταπολεμήσετε τη συσσώρευση αλάτων.

5. Απολυμάνετε τους πάγκους της κουζίνας

Η κουζίνα είναι ένας χώρος με υγρασία, όπου μπορούν να αναπτυχθούν πολλά μικρόβια. Καθαρίζοντας επιμελώς τους πάγκους, μπορείτε να προλάβετε περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης. Επίσης, αυξάνετε τη διάρκεια ζωής τους, ιδίως αν είναι κατασκευασμένοι από μοριοσανίδα.

Σημαντικό! Θυμηθείτε να απολυμάνετε τους αρμούς στις γωνίες, όπου οι πάγκοι συναντούν τους τοίχους.

6. Βάψτε τους τοίχους

Με την πάροδο του χρόνου, οι τοίχοι μαζεύουν βρομιά, υγρασία και μύκητες. Ακόμη και τα χρώματα ξεθωριάζουν σιγά σιγά. Προτείνουμε να βάφετε τους τοίχους του σπιτιού σας κάθε 3 χρόνια.

Καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι: καθημερινό και εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Για να έχετε ένα σπιτικό καθαρό και τακτοποιημένο, χρειάζεται συνέπεια. Προσπαθήστε να τηρείτε ένα καθημερινό πρόγραμμα, ώστε να σας γίνει συνήθεια παρά εφιάλτης. 

Καθημερινό πρόγραμμα καθαριότητας  

 • Στρώστε το κρεβάτι σας. Παίρνει πολύ λίγο χρόνο και ξεκινά τη μέρα σας ιδανικά.
 • Σκουπίστε το πάτωμα με σκούπα χειρός.
 • Πλύνετε τα πιάτα προτού γίνουν στοίβα στον νεροχύτη.
 • Σκουπίστε τις επιφάνειες των τραπεζιών και των πάγκων.
 • Βγάλτε έξω τα σκουπίδια. Μην περιμένετε να γεμίσει ο κάδος, διότι μπορεί να πολλαπλασιαστούν βακτήρια και ιοί και να μολύνουν το σπίτι.  

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαριότητας  

 • Καθαρίστε τα τζάμια των παραθύρων.
 • Σκουπίστε το πάτωμα με ηλεκτρική σκούπα και σφουγγαρίστε.
 • Πλύνετε τα σεντόνια και τις πετσέτες.
 • Απολυμάνετε σχολαστικά την κουζίνα.
 • Ξεσκονίστε τις επιφάνειες.  

Μηνιαίο πρόγραμμα καθαριότητας  

 • Καθαρίστε τα εσωτερικά και εξωτερικά κουφώματα, για να μην συσσωρεύεται βρομιά, που ίσως βλάψει το υλικό.
 • Απολυμάνετε το εσωτερικό του κάδου απορριμμάτων. 
 • Πλύνετε τις κουρτίνες και τις μαξιλαροθήκες.
 • Καθαρίστε σχολαστικά τις οικιακές συσκευές.

Home

Καθαρισμός και συντήρηση σπιτιού: απαραίτητα προϊόντα και εργαλεία

Για να συντηρήσετε σωστά το σπίτι σας, χρειάζεστε τα κατάλληλα εργαλεία. Αυτά είναι τα απαραίτητα προϊόντα:  

 • Χλωρίνη.
 • Καθαριστικό για δάπεδα με πλακάκια.
 • Καθαριστικό για ξύλινα δάπεδα.
 • Απολυμαντικό λεκάνης τουαλέτας.
 • Καθαριστικό για τζάμια.
 • Μαγειρική σόδα.  

Αυτά είναι τα απαραίτητα σύνεργα για τον καθαρισμό του σπιτιού:  

 • Πλαστικά γάντια.
 • Ηλεκτρική σκούπα.
 • Σκούπα χειρός και σφουγγαρίστρα.
 • Ξεσκονιστήρι.
 • Πανάκια από μικροΐνες.
 • Βούρτσα για αρμούς πλακιδίων.
 • Ξύστρα λεκέδων.
 • Μεταλλικό σύρμα. 

Πρακτικές λύσεις για τις συνηθέστερες οικιακές επισκευές

Αν θέλετε να γλιτώσετε χρήματα σε μικροεπισκευές παντού στο σπίτι, μπορείτε να κάνετε πολλές από αυτές μόνοι σας.

Βουλωμένος νεροχύτης

Αν παρατηρήσετε ότι ο νεροχύτης δεν αποχετεύει το νερό όπως συνήθως, ίσως το σιφόνι έχει μαζέψει βρομιά. Χρησιμοποιήστε μια δυνατή βεντούζα, για να μετακινηθεί ό,τι φράζει τη δίοδο του νερού. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ειδικό αποφρακτικό εργαλείο.

✅ Να μια συμβουλή! Συνιστούμε να φτιάξετε το σιφόνι όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν στερεοποιηθεί η βρομιά, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε όλον τον σωλήνα.

Βρύση με διαρροή νερού

Διαρροή προκύπτει αν φθαρεί ένα εξάρτημα της μπαταρίας της βρύσης. Πριν καλέσετε έναν υδραυλικό, δοκιμάστε να το αντικαταστήσετε εσείς. Επισκεφθείτε ένα ειδικό κατάστημα, για να σας συμβουλεύσουν κατάλληλα και να σας προμηθεύσουν με το σωστό ανταλλακτικό.

Βλάβη στο καζανάκι

Η επισκευάσετε σε ένα καζανάκι είναι πιο απλή από όσο ακούγεται. Πρώτα, πρέπει να σφίξετε το φλοτέρ με κατσαβίδι. Συνιστούμε να καθαρίσετε τον μηχανισμό και να αντικαταστήσετε όσα εξαρτήματα είναι σε κακή κατάσταση, π.χ. βαλβίδα πλήρωσης ή εκκένωσης.

Αντικατάσταση κλειδαριάς πόρτας

Μήπως δεν εφαμρόζει καλά το κλειδί; Μήπως η κλειδαριά «παίζει» ελαφρώς; Πριν επικοινωνήσετε με κλειδαρά, δοκιμάστε να την αλλάξετε μόνοι σας!

Αφαιρέστε τις βίδες και αφαιρέστε τον μηχανισμό. Πλέον, χρειάζεται μόνο να τον τοποθετήσετε ξανά και να σφίξετε τις βίδες.

Μην χάσετε αυτό το άρθρο: Έξυπνες κλειδαριές για μέγιστη ασφάλεια στο σπίτι

Ολοκληρωμένη συντήρηση σπιτιού: μια προληπτική προσέγγιση

Παρότι μπορείτε να κάνετε μικρές επισκευές, το σπίτι ίσως παρουσιάσει μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο να απαιτεί ειδικό. Παρακάτω αναφέρουμε τα πιο κοινά προβλήματα και πώς μπορείτε να τα προλάβετε πραγματοποιώντας σχολαστική συντήρηση:  

 • Διατηρήστε καθαρή τη στέγη του σπιτιού. Αν ζείτε σε μονοκατοικία ή έχετε ταράτσα, φροντίστε να απομακρύνετε τα ξερά φύλλα και τη συσσωρευμένη βρομιά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις υδρορροές, όπου συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό. Μην τις αφήνετε να φράζουν!
 • Μονώστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Με τον καιρό, η σιλικόνη φθείρεται. Εφαρμόστε λίγη διαφανή σιλικόνη, για να κρατήσετε την υγρασία έξω από το σπίτι.
 • Τοποθετήστε «αεροστόπ» στην είσοδο. Έτσι, δεν θα μπαίνει στο σπίτι το κρύο ή η ζέστη.
 • Αλλάξτε τα φίλτρα των κλιματιστικών όποτε είναι απαραίτητο. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή.
 • Σφίξτε τις βίδες. Όποιου είδους βίδα κι αν είναι αυτή (βρύσης, πόμολου, κλειδαριάς, κουπαστής…), είναι πολύ απλό να τη σφίξετε, χωρίς να προστρέξετε σε τεχνικό.
 • Αερίστε το μπάνιο μετά από κάθε χρήση. Η υπερβολική υγρασία βλάπτει τις πόρτες, τα ξύλινα έπιπλα, τους τοίχους και τα ταβάνια.  

Συντήρηση και επισκευή σπιτιού

Πότε να στραφείτε σε επαγγελματία;

Συνιστούμε να καλείτε επαγγελματία όποτε εντοπίζετε σοβαρό πρόβλημα ή έντονη φθορά σε ένα σημείο του σπιτιού. Καλό είναι να ενεργείτε εγκαίρως, για να μην επιδεινώνεται η κατάσταση.

Ορισμένες ασφαλιστικές προσφέρουν ασφάλιση κατοικίας με επιπλέον υπηρεσίες, όπως άμεση τεχνική βοήθεια 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Η GENERALI, για παράδειγμα, προσφέρει αυτήν την υπηρεσία, όπως επίσης online πραγματογνωμοσύνη και καταγραφή ζημιάς, συντονισμό και επίβλεψη των εργασιών αποκατάστασης. Ρωτήστε έναν σύμβουλό μας!

Πόσο συχνά να κάνετε επισκευές στο σπίτι

Συνιστούμε να εκτελείτε μια επισκευή όσο πιο σύντομα γίνεται. Ως προς την προληπτική συντήρηση, καλό είναι να κάνετε μικρές καθημερινές και εβδομαδιαίες ενέργειες καθαρισμού.

Συμβουλές για μακροπρόθεσμα οργανωμένο και καθαρό σπίτι

Τέλος, ας δούμε πώς να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό και τακτοποιημένο μακροπρόθεσμα. Δοκιμάστε τα εξής:  

 • Ζητήστε τη συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας.
 • Καθαρίστε όσο μαγειρεύετε. Όσο το φαγητό είναι στο μάτι ή στον φούρνο, μπορείτε να ασχοληθείτε με τον πάγκο.
 • Δημιουργήστε πρόγραμμα εργασιών καθαριότητας.
 • Βάζετε καθετί στη θέση του. Όλα τα κουζινικά σε ένα σημείο. Όλοι οι φορτιστές και τα καλώδια στο ίδιο συρτάρι. Τα χειμερινά ρούχα διπλωμένα και αποθηκευμένα σε κουτιά.
 • Απαλλαγείτε από ό,τι δεν χρησιμοποιείτε. Μην φοβάστε να πετάξετε πράγματα!
 • Ενθαρρύνετε την ευταξία στους κοινόχρηστους χώρους. Αυτοί είναι οι πρώτοι που αποδιοργανώνονται και λερώνουν.
 • Μην φοράτε παπούτσια μέσα στο σπίτι.
 • Διαθέστε ένα μικρό μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού σε εργασίες συντήρησης και επισκευής του σπιτιού.  

Για να απολαμβάνετε το σπίτι σας ξέγνοιαστα κάθε εποχή, αξίζει να έχετε πλήρη ασφάλιση κατοικίας που να ανταποκρίνεται όταν τη χρειάζεστε. Στη GENERALI, προσφέρουμε πλήρη κάλυψη σε βλάβες από βανδαλισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, καιρικά φαινόμενα, θραύση και ηλεκτρική βλάβη.