Πώς να πάρετε το πρώτο σας ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο
SWEET HOME

Πώς να πάρετε το πρώτο σας ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο

12.10.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Το σπίτι εκτός από χώρος που στεγάζει τα όνειρά σας είναι συγχρόνως και ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο.

Μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για ιδιοκατοίκηση είτε ως μέσο επένδυσης. Για να το αποκτήσετε όμως, είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε ένα ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο το οποίο ναι μεν θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε στην υλοποίηση των στόχων σας αλλά δεν παύει να αποτελεί και μια μεγάλη οικονομική δέσμευση. Σε αυτό το άρθρο, σας δίνουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την καλύτερη προετοιμασία σας. Όσο περισσότερο χρόνο δώσετε στον εαυτό σας, τόσο ευκολότερη θα είναι η εκταμίευση και η αποπληρωμή του δανείου. Μάθετε πώς!

Νοικοκυρέψτε τα οικονομικά σας

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνετε είναι να απαλλαγείτε από τυχόν υφιστάμενα χρέη. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να αποταμιεύσετε για το σπίτι σας και να έχετε περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα όταν αρχίσουν οι πληρωμές των δόσεων του δανείου. Φροντίστε να έχετε ανοιχτές έως δύο πιστωτικές κάρτες, τις οποίες να χρησιμοποιείτε περιστασιακά και να αποπληρώνετε γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε υψηλή την πιστοληπτική βαθμολογία σας, ώστε οι δανειστές να γνωρίζουν ότι είστε αξιόπιστος δανειολήπτης.

Το άλλο στοιχείο που κοιτάζουν οι δανειστές είναι η οικονομική σταθερότητα. Αν είστε μισθωτός, καλό είναι να κάνετε αίτηση δανείου αφού περάσετε μερικούς μήνες στην ίδια δουλειά. Αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας, χρειάζεται κάπως περισσότερη εξασφάλιση, σταθερό εισόδημα για τουλάχιστον δύο-τρία έτη συνήθως.

Home

Συγκεντρώστε χρήματα

Αφού τακτοποιήσετε τις οφειλές σας, το επόμενο βήμα είναι να μαζέψετε όσο μεγαλύτερο ποσό μπορείτε για την προκαταβολή. Ανεξαρτήτως του αν θέλετε να αγοράσετε βίλα ή γκαρσονιέρα, όσο περισσότερα χρήματα προκαταβάλετε, τόσο μικρότερες θα είναι οι δόσεις του δανείου και τόσο πιο σύντομα θα το αποπληρώσετε.

Άλλες προτάσεις είναι να ορίσετε αυτόματη μηνιαία μεταφορά ενός ποσού σε αποταμιευτικό λογαριασμό, να καταρτίσετε προϋπολογισμό για να δείτε ποιες δαπάνες μπορείτε να περικόψετε, να βρείτε μια δεύτερη δουλειά ή να πωλήσετε αντικείμενα που δεν σας χρειάζονται πια. Καλύτερα να περάσετε περισσότερο χρόνο αποταμιεύοντας παρά να βιαστείτε και να μην μπορείτε να ανταπεξέλθετε.

Στη συνέχεια, πρέπει να υπολογίσετε αν επαρκούν οι πόροι σας για να καλύψετε τις προμήθειες και τα έξοδα που συνοδεύουν την αγορά ενός σπιτιού καθώς και την απαιτούμενη προκαταβολή. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλά εργαλεία υπολογισμού δόσεων και εξόδων στεγαστικού δανείου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν. Φροντίστε μόνο να βρείτε ένα που είναι σχεδιασμένο ειδικά για τη χώρα σας.

Ξεκινήστε τη διαδικασία

Όταν κρίνετε πως όλα είναι έτοιμα για να πάρετε το δάνειο, είναι καιρός να ετοιμάσετε τα απαραίτητα έγγραφα. Τα δικαιολογητικά που ζητά κάθε δανειστής ενδέχεται να διαφέρουν, αλλά γενικά περιλαμβάνουν δελτίο ταυτότητας και φορολογικά στοιχεία που αποδεικνύουν το εισόδημά σας, είτε έχετε μισθωτή εργασία είτε ελευθέριο επάγγελμα.

Πριν την αίτηση για ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο, φροντίστε να κάνετε προσεκτική έρευνα, για να βρείτε ένα με την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ μηνιαίων πληρωμών και διάρκειας αποπληρωμής. Βέβαια, η αγορά των δανείων μπορεί να φανεί αρκετά περίπλοκη στους άπειρους. Επομένως, μη διστάσετε να αποταθείτε σε έναν ανεξάρτητο μεσίτη στεγαστικών δανείων. Δουλειά του είναι να κατανοήσει τις συνθήκες σας και να βρει το καλύτερο δάνειο για εσάς. Οπότε, είναι πιθανό να καταλήξετε με μια επιλογή πιο συμφέρουσα από εκείνη που θα βρίσκατε χωρίς τη βοήθειά του. Επίσης, θα σας καθοδηγήσει κατά τη διαδικασία της υποβολής αίτησης.

Όταν προεγκριθεί το δάνειό σας, έχετε πλέον φτάσει στο καλύτερο σημείο, την εύρεση του τέλειου σπιτιού. Μην ξεχνάτε ότι το ποσό της προέγκρισης είναι όριο, όχι στόχος. Άρα, μη δελεαστείτε να αγοράσετε μεγαλύτερο σπίτι από όσο χρειάζεστε απλώς επειδή μπορείτε, διότι σύντομα θα το μετανιώσετε, μόλις αρχίσουν να έρχονται οι μηνιαίες πληρωμές. 

Προσηλωθείτε στον στόχο σας

Σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεστε, από την προετοιμασία μέχρι την αγορά, στόχος σας είναι να γίνετε ιδιοκτήτης σπιτιού και όχι ιδιοκτησία του σπιτιού. Γι’ αυτό, να έχετε πάντα κατά νου ότι σε ένα στεγαστικό δάνειο η πειθαρχία και η ελευθερία είναι στο πλευρό σας, όχι απέναντί σας.