Πώς να κάνετε το σπίτι σας πιο ασφαλές για την τρίτη ηλικία
SWEET HOME

Πώς να κάνετε το σπίτι σας πιο ασφαλές για την τρίτη ηλικία

09.11.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Το σπίτι μας είναι το προσωπικό μας καταφύγιο, ο χώρος στον οποίο είμαστε ελεύθεροι να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε. Είναι φυσικό οι ανάγκες μας σε αυτό να μεταβάλλονται ανάλογα με την περίοδο της ζωής που διανύουμε και την ηλικία μας. Οπότε, είναι σημαντικό όσο μεγαλώνουμε να προετοιμαζόμαστε για τις αλλαγές που ενδέχεται να επιφέρει η τρίτη ηλικία ώστε να συνεχίσουμε να νιώθουμε άνεση και θαλπωρή στο χώρο μας διασφαλίζοντας μια καθημερινή ζωή πιο ασφαλή και πιο απλή. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε μερικές αλλαγές που μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε από τώρα.

Μετακίνηση

Είναι σημαντικό να εγκαταστήσετε χειρολαβές και κουπαστές για επιπλέον στήριξη, ιδίως στο μπάνιο, κοντά στην μπανιέρα ή στην ντουζιέρα, και στους διαδρόμους. Εάν έχετε πολλές εσωτερικές σκάλες, ίσως αξίζει να αγοράσετε έναν ανελκυστήρα σκάλας.

Home

Χρήση του μπάνιου

Ένα ολισθηρό πάτωμα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, γι’ αυτό αποκτήστε τη συνήθεια να τοποθετείτε αντιολισθητικά πατάκια δίπλα στην μπανιέρα ή στην ντουζιέρα. Εξετάστε και το υπόλοιπο σπίτι για ολισθηρά ή ανισόπεδα σημεία και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τα αλλάξετε, να τα επισκευάσετε ή να τα στρώσετε με μοκέτα.

Ασφάλεια στην κουζίνα

Αποφύγετε την ανάγκη να ανεβείτε σε σκάλα ή καρέκλα για να φτάσετε αντικείμενα σε ψηλά σημεία. Καταργήστε τα ψηλότερα ράφια, μεταφέροντας το περιεχόμενό τους σε εναλλακτικές λύσεις όπως τροχήλατες μονάδες αποθήκευσης.

Άνοιγμα της εξώπορτας

Πολλές φορές, οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να περπατήσουν αρκετά γρήγορα μέχρι την εξώπορτα. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, αντικαθιστώντας την απλή κλειδαριά με μια έξυπνη εναλλακτική, η οποία να μπορεί να λειτουργήσει με δακτυλικό αποτύπωμα ή κωδικό αριθμό. Επίσης, μπορείτε να προτιμήσετε μια θυροτηλεόραση, ώστε να βλέπετε ποιος έχει χτυπήσει το κουδούνι.

Επικοινωνία

Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας εύκολα και να μπορείτε να επικοινωνήσετε και εσείς. Γιατί να μη διευκολύνετε τα πράγματα αποκτώντας ένα σύστημα που ενεργοποιείται με τη φωνή, όπως το Alexa της Amazon; Χωρίς να κάνετε βήμα, μπορείτε να του ζητήσετε να βάλει μουσική ή να κάνει τηλεφωνήματα. Εξίσου καλή ιδέα είναι να έχετε πρόχειρους μερικούς σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνου, όπως κοντινών συγγενών και φίλων που μένουν κοντά καθώς και υπηρεσιών επείγουσας βοήθειας. Φροντίστε να διατηρείτε ενημερωμένο τον κατάλογο των επαφών σας!

Υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή στο σπίτι σε μεγαλύτερη ηλικία. Για παράδειγμα, μπορείτε να παραγγέλνετε διαδικτυακά τα ψώνια σας, ώστε να μη χρειάζεται να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις ή να προσλάβετε κάποιον που να σας βοηθά στις δουλειές του σπιτιού και στην καθαριότητα. Με λίγες μικρές αλλαγές μπορείτε να αισθανθείτε πολύ μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια στο σπίτι σας καθώς μεγαλώνετε.