Πώς να κάνετε εκμίσθωση του ακινήτου σας για πρώτη φορά
SWEET HOME

Πώς να κάνετε εκμίσθωση του ακινήτου σας για πρώτη φορά

14.09.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η ενοικίαση ακινήτων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσουμε τα εισοδήματά μας. Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι αποφασίζετε να προχωρήσετε στην στην αγορά και την εκμίσθωση ενός ακινήτου με σκόπο το παθητικό εισόδημα, για πρώτη φορά. Τι πρέπει να κάνετε; Εν γνωρίζετε τις ευθύνες, τους κινδύνους και οργανωθείτε κατάλληλα, η διαδικασία θα γίνει πολύ πιο εύκολη, ίσως και πιο επικερδής! Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας αρχάριος… σπιτονοικοκύρης.

Βρείτε το αγοραστικό κοινό σας

Εξετάστε τη ζήτηση απαντώντας στο ερώτημα: «Ποιος χρειάζεται να νοικιάσει;». Δύο από τις κυριότερες ομάδες ενοικιαστών είναι οι φοιτητές και οι νέες οικογένειες. Για να βρείτε τον ιδανικό ενοικιαστή, το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με τις κατάλληλες ευκολίες και υπηρεσίες. Οι επαγγελματίες χρειάζονται καλές συγκοινωνίες για να πηγαίνουν στη δουλειά τους, για παράδειγμα. Κοιτάξτε, όμως, μήπως ήδη υπάρχει υπέρμετρη προσφορά ενοικιαζόμενων ακινήτων στην περιοχή. 

Home

Μην περιπλέκετε τα πράγματα

Όταν έρθει η στιγμή να αγοράσετε ακίνητο, επιλέξτε ένα το οποίο θα μπορείτε να διαχειριστείτε. Με άλλα λόγια, να μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά σε όσες επισκευές ή αλλαγές χρειαστεί να γίνουν. Άρα, ίσως να μην προτιμούσατε εκείνο με τα περισσότερα τετραγωνικά ή τα περισσότερα υπνοδωμάτια. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν δομικά προβλήματα και θέσετε ένα αυστηρό μέγιστο όριο δαπανών για επισκευές και ανακαίνιση. Επιδιώξτε την απλότητα κάνοντας καλαίσθητες αλλά ουδέτερες διακοσμητικές επιλογές, μη βάψετε τους τοίχους με χρώματα εκκεντρικά και έντονα!

Εξασφαλίστε χρήματα

Για να χρηματοδοτήσετε την αγορά, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστείτε δάνειο. Άρα, αποταθείτε σε έναν επαγγελματία σύμβουλο στεγαστικών δανείων, ο οποίος θα σας βοηθήσει να λάβετε την καλύτερη απόφαση για την περίπτωσή σας. Πρέπει να γνωρίζετε τι έσοδα να αναμένετε, βάσει έρευνας αγοράς, και πώς θα αποπληρώσετε το στεγαστικό δάνειο. 

Προσελκύστε τον ιδανικό ενοικιαστή

Εάν δημοσιεύσετε αγγελία για το ακίνητό σας στο διαδίκτυο, καλό θα ήταν να αναθέσετε τη φωτογράφιση των χώρων σε επαγγελματία και να συντάξετε όσο το δυνατό πιο σαφή και ακριβή περιγραφή. Έτσι, όσοι επικοινωνούν μαζί σας θα γνωρίζουν ακριβώς τι να περιμένουν. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συναντιέστε διά ζώσης με τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές και να έχετε έτοιμες απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως ποια ώρα περνά το απορριμματοφόρο, ποιοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ή τηλεφωνίας εξυπηρετούν την περιοχή κ.ά. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η λύση του μεσίτη, με οικονομική όμως επιβάρυνση.

Μην αμελήσετε τις λεπτομέρειες

Ορισμένα πράγματα ίσως δεν θα σας απασχολήσουν καν και θα τα παραβλέψετε. Μπορεί, όμως, να αποδειχθούν σημαντικά. Για παράδειγμα, έχετε ενημερωθεί πλήρως για τις νόμιμες υποχρεώσεις όπως το διάστημα έγκαιρης προειδοποίησης όταν ένας μισθωτής θελήσει να ξενοικιάσει ή τα προβλεπόμενα για τις μεταβολές του μισθώματος; Θα ασχολείστε με τα μισθωτήρια συμβόλαια προσωπικά ή θα τα αναθέσετε σε επαγγελματία; Ποιος θα ελέγξει τη φερεγγυότητα και τη συνέπεια των υποψήφιων μισθωτών; Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε σε περίπτωση που τα ενοίκια δεν καταβάλλονται εγκαίρως; Έχετε ασφάλιση κατοικίας ώστε να εξασφαλίσετε την περιουσία και την επένδυσή σας από μια σειρά κινδύνους; 

Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας και μεριμνήστε για όλα τα παραπάνω, είναι σίγουρο ότι θα αποκομίσετε το μέγιστο δυνατό όφελος από το επενδυτικό ακίνητο που θα αγοράσετε.