Οι χρυσοί κανόνες για την πώληση ή ενοικίαση του ακινήτου σας
SWEET HOME

Οι χρυσοί κανόνες για την πώληση ή ενοικίαση του ακινήτου σας

10.05.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, η πτώση στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και ο χρόνος που περνάμε μέσα στο σπίτι από όταν ξέσπασε η πανδημία Covid-19, έχουν ωθήσει πολλούς ανθρώπους να σκέφτονται έναν διαφορετικό τρόπο ζωής ή να κάνουν τη μεγάλη κίνηση που πάντα είχαν στο μυαλό τους και να αλλάξουν πόλη ή και χώρα διαμονής.

Εάν σκεφτόσαστε να νοικιάσετε ή πουλήσετε το σπίτι σας, κάντε το γρήγορα και με ασφάλεια, ακολουθώντας κάποιες από τις συμβουλές που σας παρουσιάζουμε.

Εντοπίστε τα προβληματικά σημεία του ακινήτου σας

Ξεκινήστε αναζητώντας τα σημεία όπου μπορείτε εύκολα να προσθέσετε αξία, χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να βάψετε τους τοίχους στο σαλόνι για να δώσετε νέα πνοή στον χώρο και να αποσυμφορήσετε τα δωμάτια για να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο. Εάν θέλετε να νοικιάσετε το σπίτι σας βεβαιωθείτε ότι έχετε αδειάσει όλα τα προσωπικά σας αντικείμενα, έχετε βάψει τους τοίχους και επιδιορθώσει τυχόν σημάδια καθημερινής χρήσης.

Για ζητήματα δομικής ή ηλεκτρολογικής φύσεως, συμβουλευτείτε έναν μηχανικό, για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε είναι προβληματικό εξαρχής και να μην χρειαστεί να πληρώσετε περισσότερα αργότερα και να καθυστερήσει η συναλλαγή. Επίσης λάβετε υπόψη ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, πριν από κάθε διαφήμιση ή καταχώρηση αγγελίας κάθε κτίριο που πωλείται ή μισθώνεται πρέπει να διαθέτει έγκυρο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Βρείτε τον σωστό μεσίτη ακινήτων

Εάν δεν εχετε χρόνο ή απλά δεν θέλετε να ασχοληθείτε με την εύρεση του ενοικιαστή ή αγοραστή του ακινήτου σας, μπορείτε να το αναθέσετε σε έναν επαγγελματία μεσίτη. Καλό θα ήταν ωστόσο να προσέξετε την επιλογή σας. Πολλοί ιδιοκτήτες συνεχίζουν με τον πρώτο μεσίτη που βρίσκουν ή επικοινωνεί μαζί τους, αλλά δεν είναι όλοι οι μεσίτες ίδιοι. Κάντε μια έρευνα αγοράς για να βρείτε τον κατάλληλο επαγγελματία για το ακίνητό σας. Μελετήστε την ιστοσελίδα του ή, ακόμη καλύτερα, κλείστε μαζί του ένα ραντεβού. Ασχολείται γενικά με ακίνητα σαν το δικό σας; Σας αρέσουν οι φωτογραφίες και ο τρόπος προώθησής του; 

Εφόσον προχωρήσετε στη συνεργασία σας θα αναλάβει τη διαφήμιση, τις επικοινωνίες με τους υποψήφιους, τις συναντήσεις και ό,τι άλλο συμφωνήσετε. 

Παρουσίαση του σπιτιού 

Για το μέσο σπίτι χρειάζονται 10 επισκέψεις μέχρι κάποιος ενδιαφερόμενος να υποβάλει μία προσφορά, οπότε φροντίστε το δικό σας να διαθέτει κάποιον παράγοντα που θα το κάνει να ξεχωρίζει. Το σπίτι θα πρέπει να είναι καθαρό και τακτοποιημένο, καθώς και με όσο το δυνατόν λιγότερα έπιπλα, ώστε να φαίνεται καλύτερα ο χώρος. Φροντίστε ο εξωτερικός χώρος ή ο κήπος, αν υπάρχει, να είναι το ίδιο περιποιημένος. 

Όσον αφορά την ενοικίαση σκεφτείτε όπως ένας πιθανός μισθωτής. Η καθαριότητα του ακινήτου, ακόμα και οι μικροεπισκευές όπως μία πόρτα που τρίζει είναι πράγματα τα οποία δεν θα περάσουν απαρατήρητα στις επιδείξεις του σπιτιού σας. Εάν κάνετε εσείς τις επιδείξεις μην ξεχνάτε να είστε στην ώρα σας, να έχετε ανοίξει τα παράθυρα για να δείχνει φωτεινό και πιο φιλόξενο και να αναδεικνύετε τα πλεονεκτήματα κάθε χώρου. 

Προληπτικά μέτρα Covid-19

Αν οι επιδείξεις γίνονται με επίσκεψη των υποψήφιων αγοραστών ή ενοικιαστών στο ακίνητο, λάβετε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, για να παραμείνετε εσείς και οι επισκέπτες σας ασφαλείς από την Covid-19. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι επιφάνειες είναι καθαρές, ειδικά τα σημεία που ακουμπάμε συχνά όπως τα πόμολα πόρτας, και οι πόρτες και παράθυρα ανοιχτά, ώστε να ανανεώνεται διαρκώς ο αέρας στον χώρο. Θα μπορούσατε επίσης να παρέχετε αντισηπτικό ή γάντια μιας χρήσης στους επισκέπτες για την προστασία όλων.

Αξιοποιήστε το δίκτυό σας

Από τους γείτονες μέχρι τους συναδέλφους σας, ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να ενδιαφέρεται για αγορά ή ενοικίαση σπιτιού. Διαδώστε την πρόθεσή σας να πουλήσετε ή ενοικιάσετε  το σπίτι σας σε όσους γνωρίζετε, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις ή σε συζητήσεις στο διαδίκτυο. Κατά μέσο όρο χρειάζονται 50 ημέρες μέχρι να δεχθεί κάποιος προσφορά για ένα σπίτι, αλλά μια σύσταση από τον φίλο ενός φίλου μπορεί να δώσει μια δυναμική ώθηση στη διαδικασία και να επιταχύνει την πώληση.

Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες του διαδικτύου

Εκτός από εξ αποστάσεως, διαδικτυακές επιδείξεις, μπορείτε επίσης να διοργανώσετε μια ξενάγηση στο σπίτι σας με ζωντανή μετάδοση, ως εικονική ανοιχτή εκδήλωση. Πάρτε την επιτυχία της συναλλαγής στα χέρια σας και δημιουργήστε μια σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κοινοποιείτε πληροφορίες για το σπίτι σας, τη γειτονιά και άλλα σημαντικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Ασφαλιστικό Tip: Επειδή ο έξυπνος ιδιοκτήτης είναι και ο ασφαλισμένος ιδιοκτήτης, μην αμελείτε την εξασφάλιση του ακινήτου σας με το Πρόγραμμα Ασφάλισης Κατοικίας Home Made της Generali. Επιλέξτε καλύψεις για την υλικοτεχνική υποδομή και τις εγκαταστάσεις, τα περιουσιακά και προσωπικά αντικείμενα που φυλάσσονται σε αυτήν, ακόμα και τον εξοπλισμό και τις συσκευές που έχετε εντός του ακινήτου.