Λύσεις για μόνωση σπιτιού & καλύτερη ενεργειακή απόδοση
SWEET HOME

Λύσεις για μόνωση σπιτιού & καλύτερη ενεργειακή απόδοση

23.01.2024 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Συχνά, μετά την απενεργοποίηση της θέρμανσης, η εσωτερική θερμοκρασία του χώρου μειώνεται αισθητά. Αυτό, σε συνδυασμό με την απώλεια θερμότητας, έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούμε τη θέρμανση σε υψηλότερη θερμοκρασία από ό,τι είναι ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικό, προκειμένου να διατηρήσουμε το σπίτι μας ζεστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Αν θέλετε να μειώσετε τους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας και να περιορίσετε το αποτύπωμα άνθρακα του νοικοκυριού σας, η μόνωση του σπιτιού είναι ένα από τα πολλά μέτρα που μπορείτε άμεσα να εφαρμόσετε για την εξασφάλιση μεγαλύτερης ενεργειακής αποδοτικότητας. Διαβάστε παρακάτω πώς θα μπορείτε να κάνετε έναν ενεργειακό έλεγχο, και ακολουθήστε μερικές πρακτικές λύσεις τις οποίες προτείνουμε, για να μειώσετε το κόστος θέρμανσης του χώρου σας.    

Ενεργειακός έλεγχος 

Το πρώτο βήμα για τη μείωση της απώλειας θερμότητας είναι ο ενεργειακός έλεγχος, ώστε να εντοπίσετε τυχόν προβληματικά σημεία στο σπίτι σας:

  • Λάβετε υπόψη τον τύπο του σπιτιού σας. Όσο πιο πολλούς εξωτερικούς τοίχους έχετε, τόσο πιο εκτεθειμένο είναι το σπίτι στις εξωτερικές χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγωμένο αέρα. Αντίθετα, ένα σπίτι που είναι χτισμένο σε σειρά –άρα με κοινή μεσοτοιχία– ή ένα διαμέρισμα, είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίζει την ίδια απώλεια θερμότητας
  • Ελέγξτε τον τύπο του δαπέδου σας. Επειδή ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας διαφεύγει μέσω του δαπέδου, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό είδος μόνωσης. Η μόνωση του ισογείου και των δωματίων που βρίσκονται πάνω από οποιονδήποτε χώρο που δεν θερμαίνεται, όπως για παράδειγμα, το γκαράζ, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο 
  • Ελέγξτε το δώμα ή τη σοφίτα σας. Οι μεγάλες μονοκατοικίες και οι ισόγειες κατοικίες χάνουν μεγάλο μέρος της θερμότητάς τους μέσω της στέγης. Επομένως είναι σημαντικό να αναβαθμίσετε τη μόνωσή της  
  • Αισθάνεστε ρεύματα κρύου αέρα: Ελέγξτε περιμετρικά τις πόρτες και τα παράθυρα, καθώς και οποιαδήποτε άλλα ανοίγματα, για να δείτε αν δημιουργούνται ρεύματα αέρα και αν υπάρχουν κενά. Ελέγξτε αν ο λέβητας και οι σωλήνες νερού διαθέτουν μόνωση
  • Μην ξεχνάτε τις λεπτομέρειες: Σταθείτε πίσω από την εξώπορτα και οποιαδήποτε άλλη εξωτερική πόρτα έχετε στο σπίτι και προσπαθήστε να δείτε αν θα νιώσετε ρεύμα κρύου αέρα από τη θυρίδα του γραμματοκιβωτίου και τις κλειδαρότρυπες
      

Home

Μόλις εντοπίσετε τις προβληματικές περιοχές στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθείτε, είναι ώρα να αναζητήσετε τις κατάλληλες πρακτικές λύσεις.

Μόνωση τοίχων

Ένα σπίτι χωρίς μόνωση χάνει περισσότερο από το ένα τρίτο της θερμότητάς του μέσω των τοίχων. Λύσεις και επιλογές μόνωσης υπάρχουν για κάθε είδος τοίχων, κοίλους και συμπαγείς. Ωστόσο, τα περισσότερα σύγχρονα σπίτια που κατασκευάστηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες διαθέτουν ήδη μονωμένους κοίλους τοίχους.

Θερμομόνωση μπορεί να τοποθετηθεί στην εξωτερική πλευρά των τοίχων, αλλά και σε εσωτερικούς τοίχους. Για τη μόνωση κοίλων τοίχων αναζητήστε υλικά όπως ο πετροβάμβακας, τα σφαιρίδια πολυστυρενίου ή ο αφρός πολυουρεθάνης, ο οποίος χρησιμοποιείται για το γέμισμα του διάκενου και εισάγεται από την εξωτερική πλευρά του ακινήτου μέσω τρύπας που διανοίγεται στην τοιχοποιία. Όποιο υλικό κι αν επιλέξετε, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία, για να είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσετε την καλύτερη προσέγγιση. 

Μία ακόμη ιδέα που μπορείτε να εφαρμόσετε ακόμη πιο εύκολα και άμεσα, είναι να τοποθετήσετε ανακλαστήρες θερμότητας πίσω από τα σώματα των καλοριφέρ στο σπίτι σας, για να αποφύγετε την απώλεια θερμότητας μέσω των εξωτερικών τοίχων.. 

1622762_Generali-Greece-Mini Graphics-Emergency-Items-for-Car-01_042423 (1).jpg

Μόνωση δαπέδου 

Σε συμπαγή δάπεδα από πέτρα ή τσιμέντο μπορεί να τοποθετηθεί ένα σκληρό στρώμα μόνωσης στην επιφάνειά τους. Από την άλλη, το διάκενο κάτω από τα ξύλινα πατώματα μπορεί να μονωθεί με σκληρές μονωτικές σανίδες, πετροβάμβακα ή αφρό πολυουρεθάνης. Οι λύσεις θερμομόνωσης δαπέδων περιλαμβάνουν τοποθέτηση μονωτικών υλικών για το γέμισμα των κενών μεταξύ της επίστρωσης και του δαπέδου, και στο σοβατεπί. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε σημαντικά τον λογαριασμό κατανάλωσης ενέργειας. Για επιπλέον ζεστασιά και ατμόσφαιρα θαλπωρής στον χώρο σας, τοποθετήστε μοκέτες ή χαλιά με ψηλό πέλος και μονωτικό υλικό στο κάτω μέρος τους. 

Μόνωση στέγης και σοφίτας

Η μόνωση της σοφίτας ή της στέγης σας είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση στον χώρο σας από οικονομική άποψη. Αν η στέγη σας έχει στρωθεί με πίσσα, μπορείτε να τη μονώσετε με μονωτικά ρολά, θερμομονωτικές πλάκες και αφρό πολυουρεθάνης στο επίπεδο των δοκών, ή στα υποστυλώματα, διατηρώντας έτσι τη θερμοκρασία της σοφίτας υψηλότερη.

Μόνωση λέβητα και σωλήνων ζεστού νερού

Υπάρχουν διάφοροι οικονομικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε την απώλεια θερμότητας από τον λέβητα και τους σωλήνες ζεστού νερού στο σπίτι σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα γύρω από τον λέβητα και να χρησιμοποιήσετε αφρώδες μονωτικό υλικό για τους σωλήνες. Με καλή θερμομόνωση του λέβητα και του δικτύου σωληνώσεων μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση καυσίμου 4-6%.

 

1622762_Generali-Greece-Mini Graphics-Emergency-Items-for-Car-01_042423 (1).jpg

Μόνωση κουφωμάτων 

Αναβαθμίστε τα παράθυρά σας προσθέτοντας διπλό υαλοπίνακα ή θερμοδιακοπή στα κουφώματα, ώστε να είναι αεροστεγανά και να βελτιώσετε τη διατήρηση της θερμότητας. Η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα αποδοτική ως προς το κόστος, ειδικά για τα κτίρια που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και για κατοικίες σε περιοχές, όπου ισχύουν αυστηροί κανόνες για τις ανακαινίσεις. 

Ένας ακόμη πιο οικονομικός τρόπος να μειώσετε την απώλεια θερμότητας στον χώρο σας μέσω των παραθύρων, είναι να κλείνετε τα παντζούρια ή να τοποθετήσετε χοντρές κουρτίνες. Τέλος, αναζητήστε σε καταστήματα οικοδομικών υλικών της περιοχής σας μονωτικά προϊόντα, σχεδιασμένα για τη στεγάνωση γύρω από πόρτες και παράθυρα, όπως αυτοκόλλητες αφρώδεις ταινίες και αεροστεγανές κλειδαρότρυπες και θυρίδες γραμματοκιβωτίου.