Κουτί πρώτων βοηθειών: Τα απαραίτητα είδη για το σπίτι
SWEET HOME

Κουτί πρώτων βοηθειών: Τα απαραίτητα είδη για το σπίτι

09.02.2023 - λεπτά ανάγνωσης

Για να φροντίσουμε την οικογένειά μας, πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσετε ό,τι προκύψει – για παράδειγμα – να παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση μικροτραυματισμού. Είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε όσα εφόδια χρειάζονται για να μπορούμε περιποιηθούμε μια πληγή, ένα έγκαυμα ή άλλον μικροτραυματισμό δικό μας ή των αγαπημένων μας προσώπων. Πέρα από τα ατυχήματα, ίσως χρειαστούμε αντιισταμινικό για να μετριάσουμε μια αλλεργική αντίδραση ή ηλεκτρολύτες για να αντιμετωπίσουμε την αφυδάτωση σε περίπτωση εμετού ή διάρροιας. Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι 83% των ερωτηθέντων δεν μπορούσε να κατονομάσει τι πρέπει να περιέχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών πέρα από «τσιρότα και επιδέσμους». Για να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε για διάφορους τραυματισμούς, ασθένειες και ατυχήματα στο σπίτι, δημιουργήσαμε έναν χρήσιμο οδηγό για εσάς.

 

 

Τα βασικά είδη που πρέπει να περιέχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών

Δείτε παρακάτω τα κυριότερα είδη που πρέπει να περιλαμβάνει το κουτί πρώτων βοηθειών, για να μπορείτε να τα αντιμετωπίζετε. 

Generaly_IG_FirstAidKitHome_V3-01 (1).png

 

Μικρές γρατζουνιές και γδαρσίματα

Βαμβακερές γάζες, αυτοκόλλητα επιθέματα και αποστειρωμένες γάζες, αντισηπτικά μαντηλάκια και κρέμα είναι τα απαραίτητα για να αντιμετωπίσετε μικρά κοψίματα, εκδορές και φουσκάλες στο δέρμα.

 

Εγκαύματα

Αφού κρατήσετε την πάσχουσα περιοχή κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά, καλύψτε τη με αποστειρωμένη γάζα και μειώστε την δυσφορία με ειδικό τζελ για εγκαύματα.

 

Τραυματισμοί αρθρώσεων

Οι τριγωνικοί επίδεσμοι κατασκευάζονται από ύφασμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσετε την κίνηση ή το πρήξιμο των άκρων. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωληνοειδής επιδέσμους για να υποστηρίξετε τραυματισμένους αγκώνες ή γόνατα.

 

Τσιμπήματα εντόμων

Χρησιμοποιήστε αντιισταμινική αλοιφή και/ή αντιισταμινικά χάπια, για να απαλύνετε τα συμπτώματα διάφορων αλλεργιών, της κνίδωσης, της επιπεφυκίτιδας και αντιδράσεων σε τσιμπήματα εντόμων.

Πονοκέφαλοι, πονόδοντοι, πόνοι αρθρώσεων ή μυών

Η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη είναι δύο από τις πιο κοινές παυσίπονες ουσίες. Η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από μικρής έως μεσαίας έντασης πονοκέφαλο, πονόδοντο, πόνο σε μύες ή αρθρώσεις και πόνους περιόδου, ενώ η ιβουπροφαίνη μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή που προκαλούν οι ρευματικοί ή οι μυϊκοί πόνοι. Μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Πάντα να διαβάζετε το φύλλο οδηγιών και να συμβουλεύεστε γιατρό πριν δώσετε παυσίπονα σε παιδιά.

Ναυτία και διάρροια

Οι ηλεκτρολύτες, όταν διαλυθούν σε νερό, μπορούν να προσφέρουν ενυδάτωση σε άτομο που υποφέρει από εμετό και/ή διάρροια. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπλήρωμα με τζίντζερ πριν ταξιδέψετε και φάρμακα για διάρροια για να περιορίσετε τα συμπτώματα.

 

Ηλιακά εγκαύματα

Το γαλάκτωμα καλαμίνης μπορεί να ανακουφίσει από τη φαγούρα, τον πόνο και τη δυσφορία του ηλιακού εγκαύματος και άλλων ήπιων ερεθισμών της επιδερμίδας. Για την αποκατάσταση μετά το έγκαυμα μπορείτε να εφαρμόσετε γαλάκτωμα για μετά τον ήλιο ή ενυδατική αλοιφή με αλόη.

 

Ξένο σώμα στο μάτι (μικρό)

Χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες για να απομακρύνετε το σώμα ή φυσιολογικό ορό για να ξεπλύνετε το μάτι. Αν το σώμα είναι μεγάλο ή αιχμηρό, μην επιχειρήσετε να το απομακρύνετε στο σπίτι.

 

Επιπλέον εξοπλισμός:

  • Ψαλίδι, για να κόβετε τους επιδέσμους

  • Παραμάνες ή αποστειρωμένη κολλητική ταινία, για να στερεώνετε τους επιδέσμους

  • Τσιμπιδάκι, για να απομακρύνετε ακίδες ή πετραδάκια από γρατζουνιές και
    γδαρσίματα

  • Θερμόμετρο, για να διαπιστώνετε αν υπάρχει πυρετός

  • Γάντια μίας χρήσης, για να μειώσετε τον κίνδυνο μεταφοράς μικροβίων –κατά
    προτίμηση χωρίς λάτεξ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλεργία

 

Οδηγίες χρήσης φαρμάκων, ετικέτες, ημ. λήξεως φαρμάκων

Αφού ετοιμάσετε το κουτί πρώτων βοηθειών, μπορείτε να λάβετε μερικά ακόμη μέτρα, ώστε να είστε πάντα σε ετοιμότητα. Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι όλοι οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά στο σπίτι κατανοούν πότε και πώς να χρησιμοποιήσουν όλα τα υλικά πρώτης βοήθειας. Δεύτερον, φροντίστε να είναι εμφανές το όνομα κάθε υλικού και να βρίσκεται σε ασφαλές σημείο, όπου δεν μπορούν να το φτάσουν τα μικρότερα παιδιά. Τρίτον, ρυθμίστε μια υπενθύμιση, για να ελέγχετε τακτικά τα είδη και να αναπληρώνετε όσα έχουν εξαντληθεί ή λήξει.

 

Αν δυσκολευτείτε να βρείτε ένα είδος ή ξεμείνετε ξαφνικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα υλικά που συνήθως υπάρχουν σε ένα σπίτι, για να φροντίσετε ένα μικρό απρόοπτο. Για παράδειγμα, αντί για γάζα μπορείτε να καλύψετε ένα έγκαυμα με μεμβράνη τροφίμων ή με σακουλάκι κατάψυξης, διότι δημιουργεί φραγμό που αποτρέπει τη μόλυνση. Επιπλέον, χάρη στις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το μέλι μπορεί να απαλύνει τον πόνο από ένα έγκαυμα.

 

Αντί να αγοράσετε από διανυκτερεύον φαρμακείο φακελάκια με ηλεκτρολύτες μες στη νύχτα, ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι με οκτώ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε ένα λίτρο βρασμένου νερού που έχει κρυώσει, για να βελτιώσετε την ενυδάτωση ενός ατόμου. Τέλος, έχοντας πάντα μια παγοκύστη στην κατάψυξη, μπορείτε να μειώσετε το πρήξιμο που μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας τραυματισμού.

 

Πηγές: