H τέχνη του hygge, όλο το μυστικό για την ευτυχία
SWEET HOME

H τέχνη του hygge, όλο το μυστικό για την ευτυχία

25.09.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Όλο και περισσότερες δυσπρόφερτες σκανδιναβικές λέξεις εμφανίζονται στο λεξιλόγιό μας, περιγράφοντας ένα μονοπάτι προς την ευτυχία. Mία από αυτές είναι και η λέξη Hygge, την οποία το λεξικό Collins ανακήρυξε ως μία από τις 10 κορυφαίες λέξεις του 2016 μαζί με το Brexit και τον Τραμπισμό (Trampism). Πρόκειται για τη σκανδιναβική στάση απέναντι στη ζωή και αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η προσέγγιση κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος, με άλλες χώρες -εκτός σκανδιναβικής γης- να την εντάσσουν ουσιαστικά στο πολιτιστικό τους πλαίσιο. Ας εξετάσουμε όμως το θέμα σε βάθος…  

Το hygge είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο που, αν και έχει τις απαρχές του στις φιλόξενες γωνιές της Νορβηγίας, συνδέεται στενά με τη Δανία ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα. Η λέξη hygge, που προφέρεται hoo-ga, επιδέχεται πολλές ερμηνείες: «τέχνη να δημιουργείς ατμόσφαιρα θαλπωρής», «ζεστασιά της ψυχής», «συναίσθημα ευεξίας και εσωτερικής πληρότητας», ενώ στο πολιτιστικό λεξικό της Βασιλικής Βιβλιοθήκης της Δανίας το hygge περιγράφεται ως «ένας συγκεκριμένος τρόπος να ερχόμαστε κοντά και να αισθανόμαστε ασφαλείς, παρόντες και άνετοι. Ένας συναισθηματικός χώρος όπου τίποτα δεν είναι άβολο και δεν υπάρχουν διαφωνίες. Μια έννοια που εκφράζει τα απλά πράγματα της ζωής, όπου απολαμβάνετε το παρόν και δεν αφήνετε το μυαλό σας να ενοχληθεί από κάποιον εξωτερικό παράγοντα […]». Στην ελληνική γλώσσα, πάντως, ακριβής ή μονολεκτική απόδοση του όρου δεν υπάρχει.

 

Ποιες είναι οι βασικές αρχές του hygge;

 • Η ατμόσφαιρα που γεννά ασφάλεια: Φανταστείτε ένα καταφύγιο με θερμό και διακριτικό φωτισμό, όπου οι βελούδινες κουβέρτες σάς τυλίγουν σαν μια ζεστή αγκαλιά και οι χουχουλιάρικες πολυθρόνες απομακρύνουν κάθε έγνοια. Κάθε στοιχείο συμβάλλει στη δημιουργία μιας φροντιστικής ατμόσφαιρας, που προσφέρει αίσθηση ασφάλειας και άνεση.
 • Η συντροφικότητα: Συνδέεται με εμπειρίες με αγαπημένα μας πρόσωπα γύρω από το τζάκι, όσο το άρωμα του σπιτικού φαγητού κατακλύζει την ατμόσφαιρα. Μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη μαγεία της συναισθηματικής εγγύτητας μέσα από ιστορίες, παιχνίδια και στιγμές χαλάρωσης που τρέφουν τόσο την ψυχή όσο και το σώμα.
 • Η λιτότητα: Ξεκούραστη αύρα λιτών χώρων, στολισμένων με ελάχιστα διακοσμητικά αντικείμενα. Αγκαλιάστε την ομορφιά της απλότητας και ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος που μας επιτρέπει να αναπνέουμε ελεύθερα, εστιάζοντας στο παρόν και βρίσκοντας χαρά στις μικρές απολαύσεις της ζωής.
 • Η συνειδητή παρουσία: Στον κόσμο του hygge, η απόλαυση της στιγμής είναι μια πολύτιμη τέχνη. Μας ενθαρρύνει να βυθιστούμε πλήρως στο παρόν, απολαμβάνοντας τη θέρμη ενός ζεστού περιβάλλοντος, τη νοστιμιά ενός σπιτικού γεύματος ή την απλή απόλαυση της συντροφιάς αγαπημένων προσώπων. Αυτή η πρακτική συντονίζεται με τη βασική αρχή της ενσυνειδητότητας, η οποία μας καλεί να δώσουμε έμφαση στο εδώ και τώρα. Τόσο το hygge όσο και η ενσυνειδητότητα προωθούν μια βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης για τη στιγμή στο παρόν, προτρέποντάς μας να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε τις καθημερινές εμπειρίες και τα αγαθά που μας περιβάλλουν, καλλιεργώντας τελικά μια βαθιά και διαρκή αίσθηση ικανοποίησης.
 • Οι αισθητηριακές απολαύσεις: Άνεση που εστιάζει στις αισθήσεις, προτρέποντάς μας να αφεθούμε στη ζεστασιά του φρέσκου τσαγιού, στον πλούτο της βελούδινης σοκολάτας και στην απτική απόλαυση των χνουδωτών σκεπασμάτων.
 • Η επαφή με της φύση: Αναζήτηση της ισορροπίας μέσω της επαφής με τη φύση, για να προσθέσουμε μια ακόμα νότα ηρεμίας. Μια αξία που συνδέεται άρρηκτα με τον τρόπο ζωής του hygge  και περιλαμβάνει από τους περιπάτους στον καθαρό φθινοπωρινό αέρα μέχρι το απαλό θρόισμα των φύλλων

Home

Η υιοθέτηση του τρόπου ζωής του Hygge έχει πολυάριθμα οφέλη

Η ενσωμάτωση του hygge στη ζωή μας δεν προσφέρει μόνο σωματική άνεση και ζεστασιά – προάγει επίσης τη συναισθηματική και πνευματική ευημερία, προωθεί την καλλιέργεια ισχυρών δεσμών και ενθαρρύνει μια προσεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση στη ζωή. Αυτά τα οφέλη καθιστούν αυτόν τον τρόπο ζωής μια ελκυστική και εμπλουτιστική επιλογή, ώστε να απολαμβάνουμε τις απλές χαρές της ζωής. Ειδικότερα, ο hygge τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Μειωμένο άγχος: Το μειωμένο στρες οδηγεί στη χαλάρωση. Η υιοθέτηση της απλότητας και της ζεστασιάς στο περιβάλλον μας μπορεί να έχει καταπραϋντική επίδραση σε έναν πολυπράγμονα νου.
 • Βελτιωμένη ψυχική υγεία: Η εστίαση στη συντροφικότητα και τη συναισθηματική σύνδεση, όπως αυτά ορίζονται στο hygge, προάγει ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς και συναισθηματική υποστήριξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ψυχική υγεία και μεγαλύτερη αίσθηση του ανήκειν.
 • Σωματική ευεξία: Η ζεστή ατμόσφαιρα των χώρων του hygge, με τις μαλακές κουβέρτες, τα άνετα έπιπλα και τον απαλό φωτισμό, προάγει τη σωματική άνεση και χαλάρωση, διευκολύνοντας την εκτόνωση και την επαναφόρτιση.
 • Αυξημένη ευγνωμοσύνη: Το hygge ενθαρρύνει την εύρεση της χαράς σε μικρές, καθημερινές στιγμές, καλλιεργώντας το αίσθημα ευγνωμοσύνης για τις απλές απολαύσεις της ζωής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή.
 • Δυνατές σχέσεις: Καθώς το hygge δίνει έμφαση στον ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, οι σχέσεις ενδυναμώνονται και οι αναμνήσεις πληθαίνουν.
 • Ενισχυμένη δημιουργικότητα: Ένα περιβάλλον βασισμένο στο hygge, με έμφαση στην άνεση και την ηρεμία, μπορεί να ευνοήσει τη δημιουργικότητα και την έμπνευση, καθιστώντας το ιδανικό περιβάλλον για καλλιτεχνικές αναζητήσεις και επίλυση προβλημάτων.
 • Ισορροπημένος τρόπος ζωής: Μια ισορροπημένη προσέγγιση της ζωής υπενθυμίζει στα άτομα να επιβραδύνουν, να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν την παρούσα στιγμή. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την επαγγελματική εξουθένωση και να προωθήσει μια πιο υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.
 • Αυξημένη ανθεκτικότητα: Η αίσθηση ικανοποίησης και ευεξίας που καλλιεργείται μέσω των πρακτικών hygge μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική ανθεκτικότητα, βοηθώντας τα άτομα να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής.

Ενσωμάτωση του hygge στην καθημερινή ζωή

Η ενσωμάτωση του hygge στη ζωή είναι ένα ευχάριστο ταξίδι προς τη δημιουργία μιας άνετης και φιλόξενης ατμόσφαιρας. Παρακάτω ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός με συμβουλές και πρακτικές που θα σας βοηθήσει να υιοθετήσετε το δανέζικο πρότυπο μακροζωίας και να το προσαρμόσετε στη δική σας καθημερινή ρουτίνα.

 

Δημιουργήστε έναν άνετο χώρο:

 • Διακοσμήστε το σπίτι σας με απαλά, ζεστά χρώματα, βελούδινες κουβέρτες και άνετα έπιπλα.
 • Χρησιμοποιήστε απαλό, ατμοσφαιρικό φωτισμό με κεριά ή χαμηλής έντασης λαμπτήρες για να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα.
 • Προσθέστε φυσικά στοιχεία, όπως ξύλινα έπιπλα και φυτά, για να φέρετε στοιχεία της υπαίθρου στο εσωτερικό του σπιτιού.

Αγκαλιάστε τη συντροφικότητα:

 • Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, είτε με ένα γεύμα, είτε με επιτραπέζια παιχνίδια, είτε απλώς απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου.
 • Δημιουργήστε μια ζεστή γωνιά για συζητήσεις με άνετα καθίσματα και ζεστές κουβέρτες.

Ενεργοποιήστε τις αισθήσεις:

 • Αφεθείτε σε αισθητηριακές εμπειρίες όπως το μαγείρεμα ενός σπιτικού γεύματος, τις πλούσιες γεύσεις και το άρωμα ενός ροφήματος.
 • Περιβάλλετε τον εαυτό σας με μαλακές υφές όπως χνουδωτές κουβέρτες και άνετα ρούχα.
 • Ακούστε χαλαρωτική μουσική ή ήχους της φύσης για να κατευνάσετε τον νου.

Συνδεθείτε με τη φύση:

 • Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, είτε πρόκειται για μια βόλτα στο πάρκο, μια πεζοπορία στο δάσος ή απλώς στον κήπο σας.
 • Προσθέστε φυσικά στοιχεία στους εσωτερικούς χώρους, όπως φρέσκα λουλούδια ή φυτά σε γλάστρες.

Δώστε έμφαση στην ψυχική σας ευεξία:

 • Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα μέσω διαλογισμού, ασκήσεων βαθιάς αναπνοής ή πρακτικής στην ευγνωμοσύνη.
 • Κρατήστε ένα ημερολόγιο αναστοχασμού, καταγράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
 • Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα ακούγοντας το σώμα σας, καταναλώνοντας θρεπτικά γεύματα και παραμένοντας δραστήριοι.

H γαστρονομία του hygge:

 • Δημιουργήστε πιάτα που προκαλούν νοσταλγία και ζεστασιά και μοιραστείτε τα με φίλους και οικογένεια, δίνοντας έμφαση στη χαρά της συντροφικότητας.

Στους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς του σύγχρονου κόσμου, το hygge προσφέρει ένα ανακουφιστικό καταφύγιο. Έχοντας στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας ώστε οι άνθρωποι να δημιουργούν πιο θετικούς τρόπους φροντίδας του εαυτού και των άλλων, δεν αποτελεί προσπάθεια προσέγγισης της τελειότητας, αλλά μέθοδος κατάκτησης της ισορροπίας μεταξύ των αμέτρητων ερεθισμάτων που λαμβάνουμε. Έτσι, το hygge βοηθά τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν την αξία που έχει το «τώρα», προκειμένου να επιβραδύνουν και να εκτιμήσουν τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Καθώς ολοκληρώνουμε το ταξίδι μας στον μαγευτικό αυτό κόσμο, να θυμάστε ότι αυτός ο τρόπος ζωής δεν είναι απλώς μια περαστική τάση – είναι μια διαχρονική πηγή ψυχολογικής, συναισθηματικής και σωματικής άνεσης, που με λίγα λόγια ορίζεται ως ευτυχία.