Εξοικονόμηση νερού στο σπίτι: Εύκολα tips | Generali
SWEET HOME

Εξοικονόμηση νερού στο σπίτι: Εύκολα tips

23.06.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η εξοικονόμηση νερού στο σπίτι γίνεται πιο επιτακτική παρά ποτέ, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθένας μας πρέπει να χρησιμοποιεί το πολύ 50 λίτρα νερό την ημέρα.

Στην πραγματικότητα, όμως, καταναλώνουμε πολύ περισσότερο: περίπου 177 λίτρα ανά άτομο ανά ημέρα, σύμφωνα με το National Geographic. Επειδή το νερό είναι απαραίτητο μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε, αρχίζοντας από το σπίτι μας, για να ωφελήσουμε το κοινό μας σπίτι, τη Γη. Διαβάστε παρακάτω μερικές πολύτιμες συμβουλές για εξοικονόμηση νερού, που μπορούν να υλοποιηθούν πολύ εύκολα και να έχουν τεράστιο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η εξοικονόμηση νερού είναι σημαντική

Η ποσότητα νερού στον πλανήτη είναι πεπερασμένη και μπορεί να εξαντληθεί αν καταναλώνεται αλόγιστα. Επομένως, πρέπει να προσέχουμε, για να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι διαθέσιμο και στις επόμενες γενιές. Δυστυχώς, μόλις 3% του νερού στον πλανήτη είναι πόσιμο. Από αυτήν την ποσότητα, 77% είναι σε μορφή πάγου.

Συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο νερό χρησιμοποιούμε, μέχρι να κοιτάξουμε τις μετρήσεις του λογαριασμού μας. Δείτε πόσο νερό καταναλώνετε για καθετί που κάνετε στο σπίτι σας:

Generali_How to save water at home_Infographic_Argentina_11.05.21.jpg

 

Συμβουλές για εξοικονόμηση νερού στο σπίτι

Τηρήστε αυτές τις συμβουλές για να εύκολη εξοικονόμηση νερού, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε συνήθειες.

  • Τοποθετήστε τηλέφωνα του ντους και βρύσες με σύστημα ρύθμισης ροής. Έτσι, θα καταφέρετε να μειώσετε την κατανάλωση νερού κατά 20%–50%, ανάλογα με τον μηχανισμό.
  • Αντί να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό, προτιμήστε να τα πλένετε μέσα σε μια λεκάνη. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσετε έως 10 λίτρα νερό.
  • Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ελέγχετε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι σωλήνες και οι βρύσες στο σπίτι σας. Αν υπάρχει διαρροή, ίσως γίνεται μεγάλη σπατάλη νερού χωρίς να το ξέρετε! Μια βρύση που χάνει 10 σταγόνες το λεπτό μπορεί να σπαταλήσει 2.000 λίτρα νερό ανά έτος.
  • Επαναχρησιμοποιήστε το νερό από τα αβγά ή τα ζυμαρικά που βράσατε για να ποτίσετε τα φυτά σας.
  • Μη γεμίζετε τον κουβά μέχρι πάνω όταν θέλετε να σφουγγαρίσετε το σπίτι. Αρκεί να τον γεμίσετε κατά το ένα τρίτο.
  • Επενδύστε σε ένα καζανάκι με σύστημα εξοικονόμησης νερού. Ένα κοινό καζανάκι χρησιμοποιεί 8 με 10 λίτρα νερό, ενώ ένα πιο αποδοτικό σύστημα χρησιμοποιεί μόνο 3 με 6 λίτρα.
  • Όταν κάνουμε ντους τον χειμώνα, μπορεί να χρησιμοποιήσουμε έως 20 λίτρα νερό, όσο περιμένουμε να ζεστάνει το νερό. Αντί να χύνεται στο σιφόνι, μπορείτε να βάλετε έναν κουβά και να κατευθύνετε εκεί το νερό που δεν έχει ζεσταθεί ακόμη. Στη συνέχεια, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την καθαριότητα του σπιτιού ή για το πότισμα των φυτών.
  • Πριν πλύνετε τα ρούχα ή τα πιάτα, φροντίστε να είναι γεμάτος ο κάδος ή τα συρτάρια του πλυντηρίου.
  • Αν έχετε κήπο, εγκαταστήστε σύστημα ποτίσματος με σταγόνα για μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού. Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να επιλέξετε ένα έξυπνο σύστημα, που υπολογίζει την υγρασία του εδάφους και την πιθανότητα βροχής και ποτίζει τα φυτά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. 

Η φροντίδα του περιβάλλοντος σημαίνει και φροντίδα του εαυτού μας. Με λίγη προσπάθεια, μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να κάνουμε τη διαφορά. Ας αρχίσουμε σήμερα κιόλας!