Αγορά Σπιτιού: 5+3 χρήσιμες συμβουλές για αποταμίευση | Generali
SWEET HOME

Αγορά Σπιτιού: 5+3 χρήσιμες συμβουλές για αποταμίευση

26.01.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η αγορά ενός σπιτιού αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βήμα και μεγαλύτερο έξοδο στην ζωή ενός ανθρώπου.

Στην Ελλάδα σήμερα, η απόκτηση ενός σπιτιού για πολλούς νέους φαντάζει με μακρινό όνειρο. Ωστόσο, με οργάνωση και αποταμίευση από νωρίς μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ξεκινήστε νωρίς την αποταμίευση για αγορά σπιτιού

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε την αποταμίευση για την αγορά του σπιτιού των ονείρων σας. Αν εργάζεστε και ζείτε με τους γονείς σας, μάλλον δεν θα έχετε πολλά έξοδα. Ακόμη και αν δεν ζείτε με τους γονείς, μπορείτε να προτιμήσετε ένα διαμέρισμα με χαμηλότερο ενοίκιο, ώστε να σας μένουν περισσότερα χρήματα. Η δεκαετία των 20 ετών προσφέρεται για να αρχίσετε να αποταμιεύετε, αφού, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχετε τις πρόσθετες ευθύνες του γάμου και των παιδιών. Είναι, λοιπόν, μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεκινήσετε δυνατά.

Βέβαια, η αποταμίευση για την αγορά σπιτιού δεν είναι ποτέ εύκολη. Στην Ελλάδα, οι τράπεζες συνήθως χορηγούν στεγαστικό δάνειο εφόσον υπάρχει διαθέσιμο για προκαταβολή το 20% της αξίας του ακινήτου. Το 2022 στη χώρα μας η μέση τιμή αγοράς ενός ακινήτου κυμάνθηκε από 1.170 €/τ.μ. έως 2.809 €/τ.μ.. Αυτό δυσχεραίνει το εγχείρημα, αλλά και επιβεβαιώνει πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσετε νωρίς να αποταμιεύετε.

Home

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε. Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές μας.

1. Αποπληρώστε τις οφειλές σας

Όσο καλή και αν είναι η ιδέα να βάζετε λίγα χρήματα στην άκρη κάθε μήνα, για να σας γίνει συνήθεια, πρώτο σας μέλημα πρέπει να είναι η αποπληρωμή των υφιστάμενων χρεών όσο πιο γρήγορα γίνεται. Έτσι, θα αυξηθεί το ποσό που μπορείτε να αποταμιεύετε για αγορά σπιτιού και θα πληρώνετε λιγότερους τόκους. Επίσης, θα βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητά σας, η οποία είναι πολύ σημαντική για ένα στεγαστικό δάνειο.

2. Επωφεληθείτε από προγράμματα ενίσχυσης των νέων 

Οι νέοι ηλικίας 23–29 ετών ίσως δικαιούνται στήριξη για τη σύναψη στεγαστικού δανείου, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο. Φροντίστε να ερευνήσετε τις διαθέσιμες επιλογές για αγορά σπιτιού, πριν θέσετε τον αποταμιευτικό στόχο σας.

3. Θέστε έναν ρεαλιστικό στόχο αποταμίευσης

Θυμηθείτε: το πρώτο σας σπίτι ίσως να μην είναι ιδανικό. Επιπλέον, δεν αποταμιεύετε μόνο για την προκαταβολή. Θα χρειαστεί να αγοράσετε και έπιπλα και να πληρώσετε μεσιτικά έξοδα. Επομένως, φροντίστε να ορίσετε έναν εφικτό στόχο, τον οποίο θα επιτύχετε στο όχι πολύ μακρινό μέλλον και ο οποίος θα σας προσφέρει ένα προσιτό στεγαστικό δάνειο το συντομότερο δυνατόν.

4. Αυτοματοποιήστε τη διαδικασία

Για να αποφασίσετε το ποσό αποταμίευσης για αγορά σπιτιού, βρείτε την κατάλληλη ισορροπία. Δεν θέλετε να αποταμιεύετε για πάρα πολύ καιρό, αλλά ούτε να πιεστείτε υπερβολικά. Κάντε πιο εύκολο τον υπολογισμό του ποσού, επιλέγοντας αυτόματη καταβολή ορισμένου ποσού στον αποταμιευτικό λογαριασμό σας.

5. Καταρτίστε προϋπολογισμό και μειώστε τις δαπάνες σας

Αν θέλετε να ξοδεύετε λιγότερα, πρέπει να γνωρίζετε σε τι δαπανάτε χρήματα. Ένας καλός προϋπολογισμός θα σας επιτρέψει να έχετε τον έλεγχο των χρημάτων σας.

6. Αυξήστε το εισόδημά σας

Η μείωση των δαπανών είναι ένας τρόπος με τον οποίο θα έχετε περισσότερα χρήματα για αποταμίευση. Ένας άλλο τρόπος είναι η αύξηση του εισοδήματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως βρίσκοντας μία 2η δουλειά ή με επιτυχημένες επενδύσεις. 

7. Πουλήστε υπάρχοντά σας

Αν έχετε πράγματα αξίας που δεν χρειάζεστε, μπορείτε να τα πουλήσετε, για να έχετε περισσότερα μετρητά στη διάθεσή σας. Απλώς προσέξτε να μην πουλήσετε κάτι που θα χρειαστείτε στο νέο σας σπίτι!

8. Βρείτε έναν «σύντροφο λογοδοσίας»

Αν έχετε ένα άτομο (γονιό, φίλο, σύντροφο…) να παρακολουθεί και να αξιολογεί την πρόοδό σας, θα είναι πιο εύκολο να μην ατονήσει η προσπάθειά σας. Όποιο άτομο και αν επιλέξετε, κατατοπίστε το για τους αποταμιευτικούς στόχους σας και ζητήστε του να σας ρωτά κάθε τόσο, ώστε να μη χάνετε το κίνητρό σας και να μην παρεκκλίνετε από την πορεία σας.

Το μυστικό όπλο: αργά και σταθερά βήματα

Η αποταμίευση για την απόκτηση σπιτιού είναι μαραθώνιος, όχι κατοστάρι. Όπως σε κάθε μαραθώνιο, είναι πολύ σημαντικό να μην τρέχετε πολύ γρήγορα. Η μεγάλη ταχύτητα είναι πιθανό να σας οδηγήσει σε δυσάρεστες υπερβολές. Προσπαθήστε να μη φτάνετε στα άκρα. Ο πιο σίγουρος τρόπος επιτυχούς αποταμίευσης για την αγορά σπιτιού είναι να θέσετε μετριοπαθείς στόχους και να τους επιτυγχάνετε με συνέπεια. Αφού έχετε συγκεντρώσει επαρκές ποσό για προκαταβολή, μπορείτε να πλησιάζετε όλο και πιο κοντά στην απόκτηση του δικού σας σπιτιού.