7 έξυπνες οικιακές συσκευές που εξοικονομούν χρήμα & ενέργεια
SWEET HOME

7 έξυπνες οικιακές συσκευές που εξοικονομούν χρήμα & ενέργεια

19.04.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Εάν αναζητάτε τρόπους να μειώσετε το ενεργειακό κόστος για το νοικοκυριό σας, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι.

Σε όλον τον κόσμο, τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού μιλούν για αισθητές επιπτώσεις στην αύξηση των καθημερινών δαπανών, η οποία προκύπτει από τα προβλήματα εφοδιασμού της αλυσίδας τροφίμων και τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι μέσες τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκαν απότομα από 22 ευρώ ανά 100 kWh το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε 25,3 ευρώ ανά 100 kWh το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ωστόσο, η κατανάλωση ενέργειας δεν επηρεάζει μόνο το πορτοφόλι μας, αλλά έχει αντίκτυπο και στο περιβάλλον. Επομένως, ακόμη και η ελάχιστη εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τόσο τον πλανήτη μας, όσο και τα οικονομικά μας.

Εάν πάλι δυσκολεύεστε να σκεφτείτε αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας, δε χρειάζεται να παιδεύεστε μόνοι σας: η τεχνολογία είναι εδώ για να σας δώσει τη λύση. Στην αγορά εμφανίζονται ολοένα περισσότερα προϊόντα τεχνολογίας που μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική μείωση των λογαριασμών σας, όπως έξυπνοι θερμοστάτες ή συστήματα φωτισμού που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Διαβάστε το άρθρο και θα ανακαλύψετε 7 έξυπνα συστήματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας στο σπίτι σας.

Τι είναι οι έξυπνες οικιακές συσκευές;

Η διασυνδεδεμένη ηλεκτρονική τεχνολογία σημειώνει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως, και οι έξυπνες οικιακές συσκευές δεν αποτελούν εξαίρεση. Συγκεκριμένα, η αξία της παγκόσμιας αγοράς έξυπνων οικιακών συσκευών, η οποία ήταν περίπου 60,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2020, αναμένεται να εξαπλασιαστεί μέχρι το 2025. Εκτός του ότι διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, οι έξυπνες οικιακές συσκευές μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά το κόστος της κατανάλωσης ενέργειας. 

Υπάρχουν διάφορες επιλογές, που συνεπάγονται μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας δαπάνες ή τροποποιήσεις για την τοποθέτησή τους, όπως έξυπνοι υαλοπίνακες και ταχυθερμοσίφωνες χωρίς δεξαμενή, ή λαμπτήρες LED κ.α. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη ποικιλία συσκευών στην αγορά, η δημιουργία ενός έξυπνου οικιακού συστήματος δεν αποτελεί απαραίτητα μια περίπλοκη υπόθεση. Για τον έλεγχο και τη διαχείριση πολλών προϊόντων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνολογία ψηφιακού βοηθού (όπως το Google Home ή την Alexa της Amazon), ενώ δεν είναι λίγα τα προϊόντα που συνοδεύονται από εύχρηστες εφαρμογές.

Home

Οι καλύτερες συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας για το σπίτι σας

1. Έξυπνος μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας

Ένας έξυπνος μετρητής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε με ακρίβεια την ενέργεια που καταναλώνετε και, συνεπώς, τις δαπάνες σας. Αντί να βασίζεστε σε υποθετικές εκτιμήσεις, θα έχετε τη δυνατότητα να λαμβάνετε ακριβείς ενδείξεις της κατανάλωσής σας και να υπολογίζετε το κόστος της, συνειδητοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο αυτής της τόσο απαραίτητης αλλαγής στη μείωση των λογαριασμών. Οι τιμές των μετρητών κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα κυμαίνονται γύρω στα 90,00 ευρώ.

2. Έξυπνος θερμοστάτης

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σπίτι σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφύγετε τους υψηλούς λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας, κυρίως επειδή οι ανάγκες θέρμανσης και ψύξης του χώρου σας δεν είναι σταθερές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο θερμοστάτης προσαρμόζεται στις συνήθειες και τις συνθήκες του νοικοκυριού σας, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία κάθε φορά που αυτό είναι αναγκαίο και βοηθώντας σας να μειώσετε συνειδητά την κατανάλωση ενέργειας. Συνήθως, μπορείτε να ελέγξετε τη λειτουργία του μέσω εφαρμογής, εγκατεστημένης στο κινητό σας τηλέφωνο. Αυτό σημαίνει ότι εξοικονομείτε ενέργεια, απενεργοποιώντας το σύνολο του εξοπλισμού θέρμανσης κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι, και προγραμματίζοντας την επανέναρξη της λειτουργίας του ακριβώς πριν επιστρέψετε. Το κόστος του κυμαίνεται περίπου στα 200,00 ευρώ.

3. Έξυπνος φωτισμός

Η τοποθέτηση έξυπνου φωτισμού είναι ένας υπέροχος τρόπος να διαμορφώσετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας, ανάλογα με τη διάθεσή σας. Γνωρίζατε όμως ότι είναι ταυτόχρονα ένας εύκολος τρόπος να εξοικονομήσετε ενέργεια; Για παράδειγμα, αν αντικαταστήσετε τους συνήθεις λαμπτήρες με ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες LED, προσθέσετε έξυπνους διακόπτες και δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα φωτισμού που θα ελέγχεται μέσω εφαρμογής, μπορείτε να αξιοποιήσετε το έξυπνο σύστημα φωτισμού, για να μειώσετε τα έξοδα. Το κόστος των λαμπτήρων LED ξεκινά περίπου από τα 10,00 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με την εταιρεία και το σύστημα που θα επιλέξετε.

4. Έξυπνα παράθυρα

Αν σκέφτεστε να επενδύσετε στην αναβάθμιση των παραθύρων του σπιτιού σας, μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν η τοποθέτηση έξυπνων υαλοπινάκων; Οι έξυπνοι υαλοπίνακες μεταβάλλουν τη διαφάνειά τους, ώστε να εμποδίσουν τη μεταφορά θερμότητας ή ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικό του σπιτιού. Αυτό επιτυγχάνεται είτε μέσω διακόπτη, είτε μέσω φωνητικής εντολής, ή ακόμη και ως ανταπόκριση στις εξωτερικές θερμοκρασίες. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στα υπνοδωματια, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη θερμοκρασία για τον ύπνο, ή σε χώρο που χρησιμοποιείται ως γραφείο, εάν εργάζεστε από το σπίτι. Η τιμή ενός έξυπνου υαλοπίνακα με αποδεκτή ποιότητα ανέρχεται περίπου στα 100 ευρώ/τ.μ.

5. Έξυπνες πρίζες και πολύπριζα

Πρόκειται για μία από τις πιο εύκολες (και πιο προσιτές οικονομικά) μορφές έξυπνης τεχνολογίας που μπορείτε να καθιερώσετε στον χώρο σας. Οι έξυπνες πρίζες ή τα έξυπνα πολύπριζα μπορούν να τοποθετηθούν σε μια συμβατική πρίζα στον τοίχο, μετατρέποντάς την σε πρίζα που μπορεί να ελεγχθεί απομακρυσμένα μέσω εφαρμογής. Αυτές οι πρίζες καθιστούν την εξοικονόμηση ενέργειας πιο εύκολη από ποτέ, αφού μπορείτε να απενεργοποιήσετε μέσω εφαρμογής τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται και βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, όπως οι τηλεοράσεις και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 12,00 ευρώ για τις μονές πρίζες και 20,00 ευρώ για τα πολύπριζα.

6. Ταχυθερμοσίφωνες

Οι ταχυθερμοσίφωνες χωρίς δεξαμενή, που λειτουργούν όποτε υπάρχει ανάγκη για ζεστό νερό, αποτελούν μια πολύ καλή λύση για τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση ενέργειας και τη συνακόλουθη μείωση στους λογαριασμούς. Σύμφωνα με μια μελέτη, χρησιμοποιούν έως και 34% λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς θερμοσίφωνες, αν καταναλώνετε λιγότερο από 155 λίτρα την ημέρα. Επειδή ζεσταίνουν το νερό αμέσως, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη δεξαμενής, γεγονός που τους καθιστά ιδανική λύση για μικρότερα σπίτια. Το κόστος τους ξεκινά από περίπου 130,00 ευρώ.

7. Ηλιακοί φορτιστές μπαταριών

Κάθε προσπάθεια είναι σημαντική για τη μείωση του κόστους της ενέργειας που καταναλώνουμε στο σπίτι. Γιατί, λοιπόν, να μην καθιερώσετε τη χρήση ηλιακών φορτιστών μπαταριών και φωτοβολταϊκών έναντι των παραδοσιακών επιτοίχιων πριζών; Τις περισσότερες φορές νομίζουμε ότι αυτά τα συστήματα προορίζονται μόνο για υπαίθριες κατασκηνώσεις ή τους λάτρεις της περιπέτειας στη φύση. Σε περιοχές όμως με μεγάλη ηλιοφάνεια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να φορτίζουμε τακτικά μικρές συσκευές, όπως τηλέφωνα, tablet, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και ασύρματα ακουστικά. Το κόστος τους ξεκινά από 50,00 ευρώ περίπου.

Extra tips για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας

Ψάχνετε επιπλέον τρόπους μείωσης των λογαριασμών σας; Δοκιμάστε αυτές τις απλές λύσεις: 

  • Όταν αγοράζετε προϊόντα τεχνολογίας, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές ή ακόμη και φούρνους μικροκυμάτων, ελέγχετε τη βαθμολογία ενεργειακής απόδοσής τους, για να βεβαιώνεστε ότι θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ενέργεια
  • Θέλετε οι συσκευές σας να έχουν μεγαλύτερη αντοχή; Αξιοποιήστε την ενσωματωμένη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας που διαθέτουν τα κινητά τηλέφωνα ή οι φορητοί υπολογιστές
  • Πολλές φορές, τα ψυγεία είναι ρυθμισμένα από το εργοστάσιο στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Επομένως, ελέγχετε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας και, αν είναι δυνατό, ανεβάστε την μερικούς βαθμούς, προκειμένου να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας