5 Ιδέες Ανακαίνισης Σπιτιού για Ενεργειακή Αναβάθμιση | Generali
SWEET HOME

5 ιδέες ανακαίνισης σπιτιού για ενεργειακή αναβάθμιση

01.11.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε χώρες της Ευρώπης, πολλά σπίτια χάνουν θερμότητα εξαιτίας κακής ή ανεπαρκούς μόνωσης. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το μέσο σπίτι χάνει έναν βαθμό εσωτερικής θερμοκρασίας μετά από πέντε ώρες. Στη Γαλλία το μέγεθος αυξάνεται στους 2,5 °C, στη Μεγάλη Βρετανία στους 3 °C, ενώ για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία ωστόσο όσο πιο παλιά είναι μία κατοικία τόσο χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση έχει. Η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας συμβάλλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού και στη μείωση των μηνιαίων εξόδων θέρμανσης και ψύξης.

Καθώς η απώλεια θερμότητας αφορά και τους ιδιοκτήτες αλλά και τα κράτη λόγω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, έχουν θεσπιστεί κίνητρα για έργα ανακαίνισης με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών. Πολλά από αυτά τα έργα εστιάζουν στη βελτίωση της μόνωσης των κατοικιών, ιδίως στα συνήθη σημεία έντονης θερμικής απώλειας όπως είναι τα παράθυρα, οι πόρτες, το πάτωμα και η οροφή. Στην Ελλάδα, υπάρχει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που προσφέρει πέντε κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων η αντικατάσταση κουφωμάτων και η τοποθέτηση ή αναβάθμιση της θερμομόνωσης.

Home

Για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας, αξίζει να εξετάσετε τουλάχιστον ένα από τα πέντε μέτρα που αναφέρουμε παρακάτω. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι όσο πιο περίπλοκη είναι η ανακαίνιση τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος, διότι θα χρειαστεί να την αναλάβει επαγγελματίας. Ωστόσο, θα αποσβέσετε τις δαπάνες σχετικά γρήγορα χάρη στα μειωμένα έξοδα ενέργειας αν πρόκειται για ιδιοκατοίκιση ή της αύξησης της αξίας της κατοικίας αν πρόκειται για ενοικίαση ή αγορά, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του πλανήτη.

5 ιδέες ανακαίνισης για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας

1. Προστατεύστε το σπίτι από τα ρεύματα αέρα

Τα ρεύματα αέρα διώχνουν τον θερμό αέρα και εισάγουν ψυχρό, ιδίως σε σημεία κοντά σε παράθυρα και πόρτες, σανίδες στο δάπεδο, σοβατεπί και στέγες. Εφαρμόζοντας το απλούστερο μέτρο αυτής της λίστας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μονωτικές ταινίες «αεροστόπ» γύρω από τα κουφώματα, για να σφραγίσετε τα κενά. Εξίσου αποτελεσματικό και οικονομικό μέτρο είναι να τοποθετήσετε βαριές κουρτίνες. Στη στέγη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα αφρώδη υλικά μόνωσης ή μεμβράνες, ενώ τα κενά του πατώματος ή των σοβατεπί ίσως θα μπορούσατε να τα μονώσετε με σιλικόνη.

2. Μονώστε τη στέγη ή την ταράτσα της κατοικίας σας

Η μόνωση της στέγης ή της ταράτσας είναι από τις πιο σημαντικές εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας καθώς επηρεάζει πολύ την διαφυγή της θερμότητας. Εφόσον η στέγη ή η ταράτσα δεν παρουσιάζει υγρασία ή νερό, που συνήθως εντοπίζεται στα δοκάρια ή στο κάτω μέρος της σκεπής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μονωτικά υλικά, όπως πολυστερίνη ή πετροβάμβακα, ανάμεσα στα οριζόντια δοκάρια, ώστε να επιτύχετε το συνιστώμενο πάχος των 7εκ. Αν, τώρα, χρησιμοποιείτε τον χώρο ως σοφίτα για αποθήκευση, θα χρειαστεί να τοποθετήσετε υπερυψωμένο πάτωμα, ώστε να μην ακουμπούν τα αντικείμενα στο μονωτικό στρώμα. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε ειδικό για να σας προτείνει την καταλληλότερη λύση για εσάς. Το κόστος πλήρους μόνωσης ταράτσας κυμαίνεται στα 25€/τμ ενώ της κεραμοσκεπής στα 15-25€/τμ και εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, τα απαλειφόμενα υλικά κοστίζουν λιγότερο από τα ασφαλτόπανα και την πολυουρεθάνη. 

3. Μονώστε τους εξωτερικούς τοίχους

Η απώλεια θερμότητας από τους τοίχους ενός σπιτιού μπορεί να φτάσει το 60%, αν η μόνωση είναι ανεπαρκής ή ανύπαρκτη. Τα παλιότερα σπίτια, κυρίως όσα χτίστηκαν πριν το 1970, είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας από τους τοίχους. Στα σπίτια με διπλό εξωτερικό τοίχο με διάκενο μπορεί να εγχυθεί μονωτικό υλικό στο κενό. Αυτή η μόνωση, συνήθως με σφαιρίδια πολυστερίνης, σχηματίζει ένα αποτελεσματικό φραγμό που κρατά τον θερμό αέρα μέσα στο σπίτι. Στα παλιότερα σπίτι, που δεν είναι χτισμένα με διπλό τοίχο, μπορεί να τοποθετηθεί θερμοπρόσοψη στην εξωτερική επιφάνεια του τοίχου, η οποία στη συνέχεια σοβατίζεται και στεγανοποιείται. Φυσικά, η εν λόγω εργασία πρέπει να γίνει από ειδικό συνεργείο. Το κόστος θερμοπρόσοψης κυμαίνεται στα 27-33€/τ.μ. Το κόστος εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, την τεχνοτροπία και το ύψος του κτιρίου.

4. Αντικαταστήστε τα κουφώματα

Σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας έχει η αντικατάσταση των κουφωμάτων. Πολλά παλιότερα σπίτια έχουν κουφώματα με μονά τζάμια. Σε αντίθεση με τα σύγχρονα διπλά και τριπλά τζάμια, τα μονά δεν εμποδίζουν την απώλεια θερμότητας. Όλα τα κουφώματα βαθμολογούνται με κριτήριο τη θερμοδιαπερατότητα, γνωστή και ως «συντελεστής U». Με την εγκατάσταση διπλών ή τριπλών τζαμιών βελτιώνεται σημαντικά η ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου. Με τα διπλά τζάμια χάνεται 50%–70% λιγότερη θερμότητα από ό,τι με τα μονά, ενώ τα τριπλά προστατεύουν ακόμη περισσότερο. Το τριπλό τζάμι αποτελείται από τρεις υαλοπίνακες και δύο διάκενα, στα οποία εγχέεται αέριο (συνήθως αργόν), δημιουργώντας αποτελεσματικό φραγμό στη μεταφορά του αέρα. Το κόστος αντικατάστασης κουφωμάτων εξαρτάται από τον αριθμό, το μέγεθος και το υλικό που θα επιλέξετε. Συνήθως η αντικατάσταση μπαλκονόπορτας ξεκινά από τα από 750€ και θωρακισμένης πόρτας από τα από 550€.

 

5. Τοποθετήστε έξυπνο θερμοστάτη

Οι απλοί προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες θερμαίνουν το σπίτι βάσει ενός αυστηρού και αμετάβλητου προγράμματος, με συνέπεια να θερμαίνεται το σπίτι ακόμη και όταν λείπετε και η θερμότητα να πηγαίνει χαμένη. Ομοίως, σε μεγάλο σπίτι, ίσως θερμαίνετε δωμάτια τα οποία δεν χρησιμοποιείτε. Με έναν έξυπνο θερμοστάτη μπορείτε να ελέγχετε ποια δωμάτια του σπιτιού θα θερμαίνονται και πότε. Οι έξυπνοι θερμοστάτες έχουν σχεδιαστεί να συνδυάζονται με έξυπνους μετρητές νέας γενιάς, συνδέουν το σύστημα θέρμανσης με το διαδίκτυο και σας επιτρέπουν να χειρίζεστε τις παραμέτρους τους μέσω τηλεφώνου ή υπολογιστή. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να ανάβετε ή να σβήνετε το σύστημα θέρμανσης όσο λείπετε από το σπίτι, να θερμαίνετε μόνο όσα δωμάτια χρησιμοποιούνται και να εντοπίζετε σημεία με ρεύματα ψυχρού αέρα. Το κόστος τοποθέτησης “έξυπνου” θερμοστάτη κυμαίνεται στα 75 – 200€.