10 ιδέες για να κάνετε το σπίτι πιο ασφαλές για ηλικιωμένους
SWEET HOME

10 ιδέες για να κάνετε το σπίτι πιο ασφαλές για ηλικιωμένους

18.05.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Πάντα έχουμε μία έγνοια για τους ηλικιωμένους συγγενείς μας που ζουν μόνοι τους.

Μην τους συμβεί κάποιο απρόοπτο, μην πέσουν και χτυπήσουν χωρίς να έχουν κανέναν κοντά τους να τους βοηθήσει. Αλλά ακόμα σε περιπτώσεις που ζουν μαζί μας, και πάλι θα υπάρχουν στιγμές που θα βρίσκονται μόνα τους. 

Οπότε, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα να αποφύγουν τις πτώσεις, εκτός από τις ασκήσεις ενδυνάμωσης που συνιστάται να κάνουν και τις τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες, είναι να πραγματοποιήσετε διάφορες αλλαγές στον χώρο τους. Στο άρθρο μας, σας προτείνουμε μία σειρά από ιδέες και προτάσεις ώστε και να τους προστατεύσετε και να εξασφαλίσετε τη δική σας ψυχική ηρεμία.

Εντοπίστε τα σημεία που ενέχουν κίνδυνο πτώσης

Για να περιορίσετε τον κίνδυνο να παραπατήσουν ή να πέσουν, χωρίς να χρειαστεί να προβείτε σε πολυδάπανες εργασίες που θα φέρουν αναστάτωση, υπάρχουν πολλές απλές και οικονομικές προτάσεις για την αναβάθμιση του σπιτιού. Για παράδειγμα, αναζητήστε λύσεις για τα χαλάκια και τα καλώδια καθώς σε αυτά είναι πιο εύκολο να μπερδευτεί και να πέσει κανείς ανεξαρτήτως ηλικίας. Μια πολύ συμφέρουσα επιλογή είναι να τοποθετήσετε αντιολισθητικά υποστρώματα, προκειμένου τα χαλιά να παραμένουν σταθερά σε οποιαδήποτε επιφάνεια, όπως μοκέτα, πλακάκια ή πάτωμα laminate. Επίσης, για να τα στερεώσετε και να προλάβετε τον κίνδυνο πτώσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και αυτοκόλλητες ταινίες Velcro, που είναι επίσης πολύ φθηνές. 

Τα καλώδια που προεξέχουν δεν είναι μόνο αντιαισθητικά, αλλά και επικίνδυνα. Βάλτε τα σε τάξη χρησιμοποιώντας σετ οργάνωσης καλωδίων ή στερεώνοντάς τα με καρφιά στον τοίχο. Έτσι, το σπίτι σας –έστω και επιφανειακά– θα φαίνεται πιο οργανωμένο!

Τέλος, σε διαδρόμους όπου ο φωτισμός μπορεί να είναι ανύπαρκτος έως πολύ χαμηλός, ξεχάστε τους παμπάλαιους λαμπτήρες, που θα έπρεπε να αντικατασταθούν από καιρό, και τοποθετήστε φωτιστικά με αισθητήρες κίνησης ή χρησιμοποιήστε φωτεινότερους λαμπτήρες, μεγαλύτερης ισχύος. Με τη βελτίωση των συνθηκών φωτισμού, τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα μπορούν να έχουν καλύτερη αντίληψη του χώρου και να αποφύγουν, έτσι, κάθε κίνδυνο πτώσης.

Βρείτε λύσεις για τις ολισθηρές επιφάνειες

Στο μπάνιο, τα υδατοστεγή πλακάκια ή τα δάπεδα λινοτάπητα μπορεί να γίνουν πολύ ολισθηρά λόγω των υδρατμών. Εκτός από ένα αντιολισθητικό χαλάκι μπάνιου για το στέγνωμα των ποδιών τους, γιατί να μην τοποθετήσετε και μερικούς χειρολισθήρες, ώστε να μπορούν να στηρίζονται; Μπορείτε επίσης να αγοράσετε αντιολισθητικά πατάκια από σιλικόνη για την μπανιέρα ή την ντουζιέρα, για να προστατεύσετε τους αγαπημένους σας από τον κίνδυνο να γλιστρήσουν ενώ κάνουν μπάνιο.

Ίσως να μην ακούγεται σπουδαίο, αλλά οι κάλτσες με αντιολισθητικά βεντουζάκια στην πατούσα –αλλά και αυτές με διαχωριστικά δακτύλων– δεν βελτιώνουν μόνο την ισορροπία, αλλά μπορούν επίσης να προφυλάξουν από το γλίστρημα και την πτώση σε ολισθηρές και λείες επιφάνειες.

Μελλοντικές επενδύσεις

Υπάρχουν, φυσικά, και πιο μόνιμες λύσεις όπως για παράδειγμα, να τοποθετήσετε προστατευτικά κάγκελα σε όλο το σπίτι, καθώς και βοηθητικές ράμπες, ανελκυστήρα ή αναβατόριο σκάλας. Πώς θα σας φαινόταν επίσης, η ιδέα να τοποθετήσετε βοηθητικές μπάρες στην πόρτα; Πρόκειται για μπάρες που τοποθετούνται κατά μήκος της πόρτας, ώστε να μπορούν οι ηλικιωμένοι να στηρίζονται κάθε φορά που βγαίνουν ή μπαίνουν στο σπίτι τους – ειδικά όταν η είσοδος του σπιτιού τους είναι καλυμμένη με πάγο, βρεγμένη ή ολισθηρή λόγω καιρικών συνθηκών. 

Φυσικά, μπορείτε να εξετάσετε και το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε προστατευτικά κάγκελα στο πλάι του κρεβατιού. Συχνά, μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το ύψος και τις ανάγκες. Πολύ πρακτική λύση θεωρείται και η τοποθέτηση μίας επιπλέον κουπαστής στη σκάλα των ηλικιωμένων συγγενών σας ή κατά μήκος του διαδρόμου τους. Οι δύο κουπαστές περιορίζουν τον κίνδυνο να πέσουν ή να παραπατήσουν ενώ κατεβαίνουν τα σκαλιά, επειδή μπορούν να πιάνονται γερά και με τα δύο χέρια.

Generali_IG_1271_HelpElderlyPeople_V3-01 (2).png