Στεφανιαία Νόσος: Συμπτώματα, αίτια & αντιμετώπιση | Generali
LOVE U

Στεφανιαία Νόσος: Συμπτώματα, αίτια & αντιμετώπιση

16.11.2021 - λεπτά ανάγνωσης

Σήμερα, όλο και πιο προηγμένες τεχνολογίες αναπτύσσονται διαρκώς για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της στεφανιαίας νόσου, μίας κοινής καρδιαγγειακής νόσου η οποία εφόσον συνδιαστεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αλλαγές στην καθημερινότητας, μπορεί να εξασφαλίσει μία καλή ποιότητα ζωής για τον ασθενή. 

Τις περισσότερες φορές, η στεφανιαία νόσος εξελίσσεται σιωπηλά. Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες ολόκληρες μέχρι να εκδηλωθεί, επομένως υπάρχει το ενδεχόμενο να μην γνωρίζετε αν υπάρχει πρόβλημα, παρά μόνο έως ότου εμφανίσετε σημαντικά συμπτώματα ή υποστείτε καρδιακή προσβολή. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλον τον κόσμο με 31% θνησιμότητα παγκοσμίως. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μέτρα τα οποία μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει διαγνωσθεί με στεφανιαία νόσο, μην αφήσετε να σας κυριεύσει η ανησυχία. Ακολουθήστε μας καθώς θα εξετάσουμε τα συμπτώματα και θα ανακαλύψουμε θεραπείες αιχμής που είναι πλέον διαθέσιμες.  

Η αιτία και τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου

Η στεφανιαία νόσος εμφανίζεται όταν τα κεντρικά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο υποστούν στένωση λόγω της συσσώρευσης λιπώδους πλάκας στο εσωτερικό των τοιχωμάτων τους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως πόνο στον θώρακα, δύσπνοια, διάχυτο πόνο στο σώμα, αίσθηση λιποθυμίας ή αδιαθεσίας. Δεν σημαίνει όμως ότι όλοι εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα, ενώ κάποιοι ασθενείς έως τη διάγνωση στεφανιαίας νόσου παραμένουν εντελώς ασυμπτωματικοί.

Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να μιλήσετε με τον καρδιολόγο σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου, όπως:

  • Τεστ κοπώσεως σε κυλιόμενο διάδρομο: καταγράφει την αντοχή της καρδιάς σας στη φυσική δραστηριότητα.
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ): αισθητήρες τοποθετούνται στο δέρμα και ανιχνεύουν τα ηλεκτρικά σήματα που παράγουν οι καρδιακοί παλμοί.
  • Ηχοκαρδιογράφημα: τύπος υπερηχογραφήματος κατά το οποίο εξετάζεται η καρδιά και τα γύρω αιμοφόρα αγγεία.
  • Στεφανιογραφία: σκιαγραφικό υγρό εγχέεται μέσω της αρτηρίας, για να επισημανθούν τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς που έχουν υποστεί απόφραξη ή στένωση.

Health

Επίσης, ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τον κίνδυνο που διατρέχετε να εμφανίσετε στεφανιαία νόσο. Η αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με το ατομικό και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, καθώς και τον τρόπο ζωής σας. Θα εξετάσει επιπλέον την πίεσή σας και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου και έχει ως στόχο να αναδείξει τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο και περιλαμβάνουν, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη τύπου 2, κάπνισμα και υπερβολικό βάρος. Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί όχι μόνο να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αυτής της νόσου.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη στεφανιαία νόσο

Παρότι η στεφανιαία νόσος δεν είναι ιάσιμη, υπάρχουν διάφορα φάρμακα, επεμβάσεις και θεραπείες. Σε συνδυασμό επιπλέον με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου και τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακής προσβολής. Εάν έχετε διαγνωσθεί με στεφανιαία νόσο, μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας και να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής σας, καταναλώνοντας άφθονα λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και κάποια είδη μη λιπαρού κρέατος. Προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά και να καταναλώνετε λιγότερο αλάτι και ζάχαρη. Ο παθολόγος σας θα σας συστήσει επίσης να μειώσετε το βάρος σας, αποφεύγοντας τα ανθυγιεινά σνακ και υιοθετώντας μια ρουτίνα φυσικής άσκησης. Η διακοπή του καπνίσματος και η κατανάλωση της συνιστώμενης ποσότητας αλκοόλ βάσει των κατευθυντηρίων οδηγιών δρουν ευεργετικά για την προστασία της καρδιάς σας.  

Πολλές φορές συνταγογραφούνται φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης (στατίνες) ή για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (β-αποκλειστές και αναστολείς ACE), και ίσως χρειαστεί να λάβετε περισσότερα φάρμακα, ανάλογα με την κατάστασή σας. Όσο για τις θεραπευτικές επεμβάσεις, η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών, κατά την οποία ένα μπαλονάκι και συρμάτινα ελατήρια (stent) χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της στένωσης των αρτηριών της καρδιάς, μπορεί να βελτιώσει την τροφοδοσία αίματος στην καρδιά, όπως και η επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass).

Καινοτόμες τεχνολογίες στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου

Τα καλά νέα είναι ότι καρδιαγγειακή φροντίδα βελτιώνεται συνεχώς και ότι οι επιστήμονες πλέον χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες αιχμής για την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου. Για παράδειγμα, ερευνητές από την ένωση Barts Health NHS Trust και το University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου χρησιμοποίησαν με επιτυχία την τεχνητή νοημοσύνη, για να προβλέψουν τις πιθανότητες να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή. Με την ανάλυση μαγνητικών τομογραφιών καρδιάς, οι οποίες δίνουν μια λεπτομερή εικόνα της καρδιάς, αποτελέσματα της ροής αίματος που παράγονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν στους ειδικούς να διαμορφώσουν πιο εξατομικευμένα και στοχευμένα θεραπευτικά σχέδια για τους ασθενείς.

Παράλληλα, γιατροί από την Ολλανδία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, ελπίζουν ότι έως το 2028 θα έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν την πρώτη ρομποτική, υβριδική καρδιά για μεταμόσχευση. Η καρδιά αυτή, η οποία θα είναι φτιαγμένη από μαλακούς τεχνητούς μύες και αισθητήρες, επικαλυμμένους με ανθρώπινο ιστό που θα έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο, θα λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα από πηγή ρεύματος, την οποία θα φέρει επάνω του ο ασθενής.

Επιπλέον, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής με την υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής, μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξετάζει δεδομένα από φορητές συσκευές. Χρησιμοποιώντας μεθόδους μηχανικής μάθησης, προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιες ασκήσεις είναι καλύτερες, όσον αφορά τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Αν ανησυχείτε για την υγεία της καρδιάς σας ή εμφανίζετε οποιοδήποτε σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου, κλείστε έναν ραντεβού με τον γιατρό σας.