Βιώσιμα ταξίδια: Πώς να προστατέψτε το περιβάλλον
SMART LIVING

Βιώσιμα ταξίδια: Πώς να προστατέψτε το περιβάλλον όταν ταξιδεύετε

13.07.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Κάθε ταξίδι είναι μια συναρπαστική περιπέτεια!

Ωστόσο έχετε σκεφτεί ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για το περιβάλλον; Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης επιστροφής από το Λονδίνο στο Σίδνεϋ εκπέμπονται περίπου 5 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο μισό του αποτυπώματος άνθρακα ενός μέσου ανθρώπου. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές χρήσιμες συμβουλές για βιώσιμα ταξίδια.

Τι είναι το αποτύπωμα άνθρακα;

Το αποτύπωμα άνθρακα είναι η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τις καθημερινές δραστηριότητές μας. Η ποσότητα εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέσο με το οποίο ταξιδεύουμε ή ο τρόπος θέρμανσης στο σπίτι μας. Παρόλα αυτά, ακόμη και οι μικρές αλλαγές μπορούν να επιφέρουν βελτίωση στην κατάσταση!

Βιώσιμες επιλογές μεταφοράς

Προτιμήστε τα οδικά μέσα αντί των αεροπλάνων. Δεν χρειάζεται να ταξιδεύετε πάντα με αεροπλάνο. Για αλλαγή, θα μπορούσατε να ταξιδέψετε με τρένο. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το αεροπλάνο, επιλέξτε απευθείας πτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή είναι καλύτερες για το περιβάλλον εν αντιθέσει με τις νυκτερινές πτήσεις. Προσπαθήστε επίσης οι αποσκευές σας να μην έχουν πολύ μεγάλο βάρος. Όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο που μεταφέρει το αεροπλάνο, τόσο περισσότερα καύσιμα θα πρέπει να καταναλώσει.

Καταλύματα φιλικά στο περιβάλλον

Ελέγξτε τα σήματα και τα πιστοποιητικά περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του καταλύματός σας. Διαθέτουν συστήματα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας; Γίνεται κομποστοποίηση; Χρησιμοποιούνται οικολογικοί λαμπτήρες; Πριν αποφασίσετε πού θα μείνετε, επικοινωνήστε με e-mail με τα ξενοδοχεία που σας ενδιαφέρουν, για να σας παρέχουν σχετική ενημέρωση.

Αποφύγετε την ενοικίαση αυτοκινήτου

Ένα ταξίδι σε έναν νέο προορισμό είναι μια καλή ευκαιρία να περπατήσετε περισσότερο. Άλλωστε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τη θέα και την ατμόσφαιρα που σας περιβάλλει! Εάν, από την άλλη, το περπάτημα δεν συγκαταλέγεται στις επιλογές σας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κοινόχρηστα ποδήλατα, μέσα μαζικής μεταφοράς και βιώσιμες εταιρείες ταξί. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να νιώσετε σαν ντόπιος κάτοικος στον τόπο που επισκέπτεστε, αλλά και να ανακαλύψετε ενδιαφέρουσες πτυχές του, στις οποίες δεν θα είχατε πρόσβαση με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

Καταναλώστε τοπικά προϊόντα

Τα τρόφιμα έχουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα. Επομένως, καταναλώστε τοπικά προϊόντα εποχής που δεν έχουν διανύσει τεράστιες αποστάσεις για να φτάσουν στο πιάτο σας! Μπορεί να σας δελεάζει η ποικιλία εδεσμάτων στα εστιατόρια, αλλά μην το παρακάνετε με τις παραγγελίες, αν δεν θέλετε να συμβάλετε κι εσείς στη σπατάλη τροφίμων.

Αποφύγετε τη χρήση πλαστικών ειδών

Πείτε «όχι» στο αεροπλάστ, αναζητώντας βιώσιμες επιλογές ασφαλούς μεταφοράς των σουβενίρ σας, όπως παλιές εφημερίδες ή ρούχα που έχετε ήδη φορέσει. 

generali-sustainable-travel.gif

Πηγή: https://www.wanderlust.co.uk/content/to-fly-or-not-to-fly/