Μαθήματα ζωής από το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel
SMART LIVING

Μαθήματα ζωής από το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel

23.12.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Μετά από 23 ταινίες, το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel μάς έχει προσφέρει τη σειρά ταινιών με τα μεγαλύτερα έσοδα όλων των εποχών. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αν σκεφτούμε τα σπουδαία θέματα, το οξυδερκές χιούμορ και τη θεαματική δράση των ταινιών. Μήπως, όμως, κρύβεται κάτι βαθύτερο πίσω από όλη αυτή την επιτυχία;

Ένας λόγος για τον οποίο η Marvel προσφέρει αξέχαστες κινηματογραφικές εμπειρίες, είναι ότι αφηγείται αρχετυπικές ιστορίες γεμάτες μαθήματα ζωής με τα οποία μπορούμε να ταυτιστούμε. Αν θέλουμε να κατανοήσουμε πραγματικά και να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα αυτά στη ζωή μας, αξίζει να τα κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά. Άρα, είτε ψάχνετε ποια θα είναι η επόμενη –ή η πρώτη– ταινία της Marvel που θα παρακολουθήσετε είτε θέλετε να ξαναδείτε μια παλιά αγαπημένη με νέα ματιά, διαβάστε παρακάτω τα πολύτιμα μαθήματα ζωής που προσφέρει το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. (Προσοχή: ακολουθούν πολλά spoiler!).

Iron Man – Για να βελτιώσεις τον κόσμο, βελτίωσε τον εαυτό σου

Όταν τρομοκράτες συλλαμβάνουν τον Τόνι Σταρκ και τον τραυματίζουν σοβαρά με έναν πύραυλο που κατασκεύασε η ίδια του η εταιρία, ο Σταρκ συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο περίπλοκος από όσο νόμιζε. Η εμπειρία αυτή, τον κάνει να αποσυρθεί από τη βιομηχανία των όπλων και να χρησιμοποιήσει την ιδιοφυΐα του για να κατασκευάσει την πανοπλία του Iron Man. Ως Iron Man, ο Σταρκ αρχίζει να καθαρίζει τον επικίνδυνο κόσμο στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε.

Ο Τόνι Σταρκ δεν κατάφερε να βελτιώσει τον κόσμο παριστάνοντας τον Iron Man, ώσπου τελικά έγινε ο ίδιος ο Iron Man. Ομοίως, ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσουμε τον κόσμο μας είναι να γίνουμε οι ίδιοι όσο καλύτεροι μπορούμε. Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον περισσότεροι τρόποι παρά ποτέ για να το επιτύχουμε. Μπορούμε να βελτιώσουμε τον νου μας κάνοντας διαλογισμό για ενσυνειδητότητα και συμπόνια ή παρακολουθώντας διαδικτυακά μαθήματα επί παντός επιστητού, από φιλοσοφία μέχρι φωτογραφία. Μπορούμε να βελτιώσουμε το σώμα μας κάνοντας γυμναστική ή ξεκινώντας ένα άθλημα. Με ό,τι και αν ασχοληθούμε, το ίδιο το γεγονός ότι θέτουμε στόχους με νόημα θα συμβάλει στην αυτοπραγμάτωσή μας.

Health

Captain America: Ο πρώτος Εκδικητής – Προσπάθησε να φέρεσαι με καλοσύνη

Παρά τα προβλήματα υγείας του, όπως αρτηριακή πίεση, χρόνιο κρυολόγημα και οστρακιά, ο Στιβ Ρότζερς καταφέρνει να καταταγεί στον Στρατό των ΗΠΑ και να ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση. Στο μεταξύ, ο Ρότζερς εντυπωσιάζει τους αξιωματικούς με την καλοσύνη και τη φιλοτιμία του, καθώς και τη δύναμη της θέλησής του. Έτσι, ο Ρότζερς επιλέγεται να ενταχθεί στο άκρως απόρρητο πρόγραμμα «υπερστρατιωτών», όπου του κάνουν ένεση με ορό που του προσφέρει υπεράνθρωπη δύναμη και ταχύτητα. Ακόμη και με τις νέες του δυνάμεις, ο Ρότζερς διατηρεί την καλοσύνη του και, ως Captain America, χρησιμοποιεί τις ικανότητές του για να πολεμήσει τις δυνάμεις του κακού.

Το μήνυμα της ιστορίας του Στιβ Ρότζερς είναι ότι η δύναμη, παρά το παλιό ρητό, δεν διαφθείρει. Αντίθετα, αποκαλύπτει. Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα γίνουμε τόσο δυνατοί όσο ο Στιβ Ρότζερς, αλλά όλο και κάποιας μορφής δύναμη θα αποκτήσουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Ίσως αποκτήσουμε χρήματα, ίσως ανέλθουμε σε διευθυντική θέση στη δουλειά, ίσως αποκτήσουμε οικογένεια που να βασίζεται πάνω μας. Όταν σκέφτεστε την προσωπική σας ανάπτυξη, αναλογιστείτε τι χρειάζεται να βελτιώσετε για να γίνετε ένας άνθρωπος που αξιοποιεί τη δύναμή του για να κάνει καλό. Αφού δημιουργήσετε μια λίστα, σχεδιάστε τι θα κάνετε για να βελτιωθείτε σε αυτούς τους τομείς. Ο μελλοντικός εαυτός σας θα σας ευχαριστεί, το ίδιο και τα άτομα των οποίων τις ζωές θα αγγίξετε.

Εκδικητές: Η εποχή του Ultron – Προστάτευσε τον ψηφιακό κόσμο σου

Αφού οι Εκδικητές ανακτήσουν το σκήπτρο του Λόκι από τα χέρια της Ύδρα, ο Τόνι Σταρκ και ο Μπρους Μπάνερ ανακαλύπτουν ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης μέσα στο πετράδι του και το χρησιμοποιούν για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα «Ultron» του Σταρκ για την άμυνα της Γης. Προς κακή τύχη όλων, το αναπάντεχα νοήμον Ultron αποφασίζει ότι ο καλύτερος τρόπος άμυνας της Γης είναι να καταστρέψει την ανθρωπότητα, οπότε εισέρχεται σε ένα τεχνητό σώμα για να υλοποιήσει το σχέδιό του. Ακολουθεί τεράστια αναστάτωση.

Παρόλο που ο Σταρκ και ο Μπάνερ δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει τι θα συνέβαινε, θα μπορούσαν να είχαν πάρει προληπτικά μέτρα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μην είχαν συνδέσει το Ultron με το Διαδίκτυο προτού βεβαιωθούν για τη σωστή λειτουργία του. Αν και κανείς μας (ας ελπίσουμε) δεν ασχολείται με έξυπνα οπλικά συστήματα, ψηφιοποιούμε ολοένα και περισσότερους τομείς της ζωής μας. Επομένως, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο, από ό,τι ο Σταρκ και ο Μπάνερ, για να προστατεύσουμε την ψηφιακή ζωή μας μέσω της κυβερνοασφάλειας. Οι επιλογές μας είναι πολλές, μπορούμε να πάρουμε μέτρα προστασίας των προσωπικών στοιχείων μας, να ενημερωθούμε για τις τεχνικές vishing, smishing και phising, να τηρούμε τους κανόνες κυβερνοασφάλειας στον χώρο εργασίας κ.ά.

Captain America: Εμφύλιος πόλεμος – Το καλύτερο εργαλείο προόδου είναι ο διάλογος

Στον απόηχο των καταστροφικών συμβάντων της ταινίας Εκδικητές: Στην Εποχή του Ultron, τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν να συστήσουν μια επιτροπή η οποία θα επιβλέπει και θα διευθύνει τις επιχειρήσεις των Εκδικητών. Η ομάδα είναι διχασμένη. Ο Στιβ Ρότζερς θα προτιμούσε να βασίζεται στη δική του κρίση παρά σε εκείνη της κυβέρνησης, ενώ ο Τόνι Σταρκ υποστηρίζει την πρωτοβουλία, επειδή εξακολουθεί να νιώθει ενοχές για το ατυχές συμβάν με το Ultron. Όταν εκρήγνυται μια βόμβα σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, η διαφωνία ανάμεσα στον Ρότζερς και τον Σταρκ, για το αν θα συμβουλευτούν τις Αρχές για τον τρόπο σύλληψης του δράστη, αποκτά βίαιη τροπή. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι παρακολουθούμε μια εντυπωσιακή μάχη ανάμεσα σε δύο ομάδες Εκδικητών. Το κακό είναι ότι οι Εκδικητές διαλύονται.

Το μήνυμα του Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Όταν δεν μπορούμε να συζητάμε καλόπιστα με όσους έχουν διαφορετική γνώμη, δεν μπορεί η μοναδική εναλλακτική να είναι η καταφυγή στη βία και ο διχασμός. Πρόκειται για επιλογές που ποτέ δεν έχουν αίσιο τέλος. Επομένως, αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο για να μάθουμε να κάνουμε πιο εποικοδομητικές συζητήσεις για τα θέματα στα οποία διαφωνούμε.

Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να αναζητήσουμε δημόσια πρόσωπα με τα οποία διαφωνούμε και να τα ακούσουμε να μιλούν σε podcast ή να διαβάσουμε όσα γράφουν στο Twitter. Έχοντας ανοιχτό μυαλό και καλή πρόθεση, ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τα επιχειρήματά τους. Μπορούμε να μάθουμε τεχνικές για να διαφωνούμε με τρόπο φιλικό και παραγωγικό, για παράδειγμα ακούγοντας και διαβάζοντας ομιλίες και βιβλία του TED για το θέμα. Μετά, θα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε όσα μάθαμε στις συζητήσεις μας με φίλους και συγγενείς. Όσο πιο καλοί γίνουμε όλοι στη συζήτηση δύσκολων θεμάτων, τόσο πιο λαμπρό θα γίνει το συλλογικό μέλλον μας.

Εκδικητές: Η τελευταία πράξη – Είναι σημαντικό να ζεις με σεβασμό στην αειφορία

Αφού μεγάλωσε στον πλανήτη Τιτάνα, που ταλανίζεται από τον υπερπληθυσμό, ο Θάνος χρησιμοποιεί τους λίθους της αιωνιότητας για να εξαλείψει το 50% της ζωής στο σύμπαν. Γιατί; Ώστε όλοι όσοι επιβιώσουν να έχουν υπερεπάρκεια πόρων, για να ζουν άνετα, χωρίς να υποφέρουν –εκτός, βέβαια, από όταν σκέφτονται τους μισούς φίλους και συγγενείς τους που χάθηκαν.

Αν και η λύση του Θάνος ήταν κάπως… δραστική, το πρόβλημα που αναγνώρισε όντως υφίσταται. Η ανθρωπότητα αποτυγχάνει να ζήσει με τρόπο βιώσιμο, αφού καταναλώνει πόρους με τρόπο που επιφέρει αλλαγή του κλίματος και παράγει περισσότερη μόλυνση από όση μπορούμε να καθαρίσουμε. Με λίγα λόγια, πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς. Ευτυχώς, δεν υπάρχει κίνδυνος να «λύσει» το πρόβλημα ένας τρελός Τιτάνας. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να μειώσουμε το αποτύπωμά μας όπου τυχαίνει να ζει καθένας μας. Είτε θέλετε να ζείτε με πιο βιώσιμα, αξιοποιώντας την τεχνολογία, είτε θέλετε να διοικείτε μια επιχείρηση προσανατολισμένη στην αειφορία, οι σωστές πράξεις μπορούν να ωφελήσουν κατά πολύ το φυσικό περιβάλλον και την ανθρωπότητα.

Εκτός από όλα τα παραπάνω πολύτιμα μαθήματα ζωής της Marvel, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι μια άριστη και σοφή κίνηση που μπορείτε να κάνετε σήμερα κιόλας για τη ζωή και την υγεία σας στο παρόν και το μέλλον, είναι η επιλογή ενός ασφαλιστικού προγράμματος ζωής. Η Generali προσφέρει πλήθος προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων το πρωτοποριακό και μοναδικό στο είδος του Οικοσύστημα Υγείας Life On.

Πηγές:

https://www.ted.com/talks/megan_phelps_roper_i_grew_up_in_the_westboro_baptist_church_here_s_why_i_left

https://www.amazon.com/Talking-Across-Divide-Communicate-Disagree-ebook/dp/B077LT9X4G