Τηλεϊατρική: Τα οφέλη της & πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα
SMART LIVING

Τηλεϊατρική: Τα οφέλη της & πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα

20.06.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Σε έναν ολοένα και πιο συνδεδεμένο κόσμο, ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε μεταξύ μας αλλάζει διαρκώς. Το ίδιο και ο τρόπος με τον οποίο αναζητάμε ιατρική βοήθεια και συμβουλές από επαγγελματίες υγείας. Αυτή η μετάβαση δεν τροφοδοτείται μόνο από την πρόσβασή μας σε όλο και πιο εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα και πλατφόρμες. Με το ξέσπασμα της πανδημίας και την επιβολή μέτρων εγκλεισμού και περιορισμού της κυκλοφορίας παγκοσμίως, η διά ζώσης επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας αντικαταστάθηκε από την επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με τον OECD, μεταξύ Ιουνίου/Ιουλίου 2020 και Φεβρουαρίου/Μαρτίου,το ποσοστό των ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης αυξήθηκε από 29% σε 38%.

Health

Τα οφέλη της τηλεϊατρικής

Φαίνεται ότι, παρά την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης και αποφυγής των επαφών, η τηλεϊατρική ήρθε για να μείνει. Ο λόγος είναι ότι τα εξ’ αποστάσεως ιατρικά ραντεβού συνοδεύονται από πολλά πλεονεκτήματα. Για τα άτομα που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή έχουν περιορισμένη κινητικότητα ή πάσχουν από σοβαρή ασθένεια, τα συστήματα και οι πλατφόρμες τηλεϊατρικής προσφέρουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με επαγγελματίες υγείας χωρίς να χρειάζεται να βγουν από το σπίτι τους. Άλλοι χρήστες εκτιμούν τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρόνου και χρημάτων, επειδή δεν χρειάζεται να χάσουν χρόνο ή να πάρουν άδεια από την εργασία τους, να πληρώσουν για καύσιμα, εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς και για τη χρήση χώρου στάθμευσης.

Πιθανά εμπόδια για την αξιοποίηση της τηλεϊατρικής

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η συζήτηση ευαίσθητων ή σοβαρών ζητημάτων υγείας μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να συνεπάγεται υπερβολική αμηχανία ή νευρικότητα για τον/την ασθενή. Σε άλλες περιπτώσεις, η περιορισμένη τεχνολογική επάρκεια μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τηλεϊατρικής. 

5 τρόποι να προετοιμαστείτε για ένα ραντεβού τηλεϊατρικής

Για να μπορέσουν όλοι να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της τηλεϊατρικής, ετοιμάσαμε ένα βίντεο με συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να προετοιμαστεί για το επόμενο online ραντεβού του με γιατρό. Συνιστούμε, μεταξύ άλλων, να συγκεντρώσετε όλες τις σημαντικές πληροφορίες, όπως τα φάρμακα που παίρνει, πρόσφατα αποτελέσματα εξετάσεων και έγγραφα ασφάλισης υγείας. Επιπλέον, μπορείτε να μεριμνήσετε για την άνεση του/της ασθενούς. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, όπου θα πραγματοποιηθεί η βιντεοκλήση και φροντίστε να έχετε τη συσκευή σας φορτισμένη. Ακόμη, ελέγξτε ότι τα ηχεία και το μικρόφωνο λειτουργούν και ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι καλή.

Το βίντεο περιλαμβάνει επίσης συμβουλές για την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης, όπως η λήψη σημειώσεων κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης, η ετοιμότητα επίλυσης τυχόν τεχνικών προβλημάτων και ο σχολιασμός της βιντεοκλήσης μόλις ολοκληρωθεί, για να διασφαλιστεί ότι ο/η ασθενής έχει κατανοήσει όλες τις πληροφορίες.

Επομένως, εάν είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε ένα φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο, ή ακόμη και έναν ασθενή, παρακολουθήστε το βίντεο, για να επωφεληθείτε από μερικές απαραίτητες συμβουλές. 

Your browser doesn’t support the HTML5 video tag.