Tεχνητή νοημοσύνη: Τι είναι & ποια τα καθημερινά οφέλη της
SMART LIVING

Tεχνητή νοημοσύνη: Τι είναι & ποια τα καθημερινά οφέλη της

08.01.2024 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Τον τελευταίο καιρό, γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, διότι παράγουν περιεχόμενο που μοιάζει πολύ με ανθρώπινο. Παρότι αυτού του είδους η τεχνολογία μπορεί σε κάποιους να προκαλεί ανησυχία, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν εδώ και χρόνια και χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής: από την εξατομικευμένη ροή ειδήσεων και τις προτάσεις προϊόντων έως και τους βοηθούς φωνητικής επικοινωνίας και αναγνώρισης προσώπου. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τι πραγματικά είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και με ποιον τρόπο μπορεί να σας φανεί χρήσιμη στην καθημερινότητά σας.

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ);

Τεχνητή νοημοσύνη ονομάζεται η επιστήμη της εκπαίδευσης μηχανών με σκοπό την προσομοίωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Υπάρχουν πολλά είδη Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η μηχανική μάθηση και η επεξεργασία της φυσικής γλώσσας. Το κοινό τους γνώρισμα είναι ότι έχουν εκπαιδευτεί με τεράστιες ποσότητες δεδομένων, ώστε να εκτελούν εργασίες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Τέτοιου είδους εργασίες μπορεί να είναι η αναγνώριση μοτίβων, η εξαγωγή συμπερασμάτων,  η δημιουργία προβλέψεων κ.ά. Το Netflix, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για να προτείνει ταινίες που ίσως σας αρέσουν, βάσει όσων έχετε ήδη παρακολουθήσει εσείς ή χρήστες σαν εσάς. Η Alexa της Amazon χρησιμοποιεί επεξεργασία φυσικής γλώσσας για να κατανοεί τι λέτε και να απαντά κατάλληλα.

Τι είναι το ChatGPT;

Το ChatGPT είναι ένας τύπος γεννητικής (ή «γενετικής» ή «δημιουργικής») τεχνητής νοημοσύνης, η οποία ανατρέχει σε μοντέλα βαθιάς μάθησης για να παραγάγει περιεχόμενο (κείμενο, εικόνα, ήχο) βάσει των δεδομένων επί των οποίων έχει εκπαιδευτεί. Μπορείτε να τη φανταστείτε σαν ένα είδος διαλογικού ρομπότ (αγγλιστί «chatbot») το οποίο είναι τόσο προηγμένο ώστε να μπορεί εύκολα να συζητήσετε μαζί του χωρίς να καταλάβετε ότι δεν είναι άνθρωπος. Μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις, να γράψει email και βιογραφικά, μπορεί να γράψει ακόμη και ποίηση.

Αν και το ChatGPT έχει κλέψει την παράσταση, υπάρχουν και άλλα μοντέλα γεννητικής Τεχνητής Νοημοσύνης, με άλλες δυνατότητες. Με το Bard, για παράδειγμα, μπορείτε να ελέγχετε στο Google όσες απαντήσεις δίνει, επισημαίνοντας ποια σημεία είναι σωστά και ποια ίσως να χρειάζονται επαλήθευση. Επίσης, το Claude.ai, σε αντίθεση με το ChatGPT, εκπαιδεύεται με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις για θέματα της επικαιρότητας.

6 μοναδικά πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή σας

1. Έμπνευση για τις σχολικές εργασίες

Τα εργαλεία γεννητικής Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν μια πολύ καλή πηγή έμπνευσης για ερευνητικά θέματα, προσφέροντας μοναδικές οπτικές γωνίες και γλαφυρά παραδείγματα που προσδίδουν ζωντάνια στο κείμενό σας. Για παράδειγμα, αν μελετάτε την αρχαία Ελλάδα, μπορείτε να ρωτήσετε το ChatGPT: «Τι έτρωγαν στην αρχαία Αθήνα;» ή «Πόσα χρόνια ζούσαν οι αρχαίοι Έλληνες;». Έπειτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το Πρόγραμμα επεξεργασίας της Microsoft, για να ελέγξετε την ορθογραφία και το ύφος του κειμένου.

2. Βοήθεια στην εύρεση εργασίας

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη θέση εργασίας, να γράψετε το βιογραφικό σας και να προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη. Εργαλεία όπως το CVapp.gr, για παράδειγμα, μπορούν να φιλτράρουν από πολλούς ιστοτόπους αγγελιών εργασίας όσες ανταποκρίνονται καλύτερα στα προσόντα και στις δεξιότητές σας. Μπορεί επίσης να αξιολογεί τις διάφορες αγγελίες και να παρακολουθεί τις αιτήσεις σας. Παράλληλα, εργαλεία όπως το ChatGPT μπορούν να τελειοποιήσουν περαιτέρω το βιογραφικό σας και να προβλέψουν τι είδους ερωτήσεις θα δεχθείτε σε μια συνέντευξη.

3. Εξοικονόμηση χρημάτων

Εργαλεία όπως το Bing Chat μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα, βοηθώντας σας να βρείτε συμφέρουσες προσφορές. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρωτήσετε: «Πού μπορώ να βρω φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Παρίσι;». Μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει για τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού και την καταγραφή των εξόδων ή να προτείνει επενδύσεις και προγράμματα αποταμίευσης.

4. Επιτάχυνση των αγορών

Η έρευνα προϊόντων και η ανάγνωση κριτικών από πελάτες παίρνουν χρόνο. Εργαλεία όπως το ChatGPT μπορούν να βοηθήσουν. Απλώς ρωτήστε κάτι σαν τα εξής: «Ποια είναι τα 5 καλύτερα βιβλία για παιδιά 3–5 ετών;» ή «Μπορείς να μου προτείνεις συγγραφείς σαν τον Ευγένιο Τριβιζά;».

5. Προτάσεις για εκδρομές και διακοπές

Αν σχεδιάζετε εκδρομή για το Σαββατοκύριακο ή διακοπές, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το Bard μπορούν να σας δώσουν ιδέες. Ζητήστε πληροφορίες για έναν προορισμό (π.χ.: «Ποια είναι τα 5 πιο οικονομικά εστιατόρια στη Σεβίλλη;») ή προτάσεις δραστηριοτήτων για παιδιά. Μπορείτε να λάβετε καλές απαντήσεις ακόμη και για γενικές ερωτήσεις, όπως: «Πού να πάω για μια χαλαρωτική απόδραση στην εξοχή;». 

6. Εκμάθηση ξένων γλωσσών

Σε πλατφόρμες εκμάθησης ξένων γλωσσών όπως το Duolingo και το Mondly μπορείτε να μάθετε μια νέα γλώσσα πιο εύκολα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαθήματα και οι ασκήσεις εξατομικεύονται από τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να ανταποκρίνονται στο επίπεδό σας, ενώ υπάρχουν και διαλογικά ρομπότ με τα οποία μπορείτε να εξασκείτε τις δεξιότητές σας στη συνομιλία. Αξιολογώντας τις επιδόσεις σας σχεδόν αμέσως, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία κατάκτησης μιας νέας γλώσσας.

Πιθανά μειονεκτήματα της τεχνής νοημοσύνης

Εργαλεία όπως το ChatGPT αποτελούν πολύτιμη πηγή καθοδήγησης και υποστήριξης, επιταχύνοντας και διευκολύνοντας πολλές εργασίες. Είναι, όμως, σημαντικό να θυμάστε ότι η αποτελεσματικότητά τους έγκειται στα δεδομένα με τα οποία έχουν εκπαιδευτεί και στις ερωτήσεις που τους κάνετε. Με άλλα λόγια, υπάρχει όριο στις γνώσεις τους, ενώ ίσως χρειαστεί να αναδιατυπώσετε μια ερώτηση πολλές φορές προκειμένου να λάβετε την απάντηση που χρειάζεστε. 

Επιπλέον, η χρήση αυτών των εργαλείων ενέχει τον κίνδυνο να σας παραπλανήσουν, παράγοντας απαντήσεις που είναι αληθοφανείς, όχι όμως αληθείς –π.χ. παραπέμποντας σε ανύπαρκτες πηγές. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να διασταυρώνετε την ακρίβεια των λεγομένων τους. Τέλος, φροντίζετε να εξατομικεύετε το περιεχόμενό σας. Συνδυάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη με το ιδιαίτερο ανθρώπινο συναίσθημα και την έκφρασή σας, μπορείτε να έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα.