Συμβουλές για ασφαλές βραδινό περπάτημα | Generali
SMART LIVING

Συμβουλές για ασφαλές βραδινό περπάτημα

26.04.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Σας απασχολεί πώς θα γυρίσετε σπίτι με τα πόδια τη νύχτα; Είναι απόλυτα κατανοητό.

Ακόμη και οι πιο θαρραλέοι μπορεί να διστάζουν να περπατούν στα σκοτάδια, κι ας μη βρίσκονται σε περιοχή που θεωρείται επικίνδυνη. Για να κάνετε τη διαδρομή όσο πιο ασφαλή γίνεται, έχουμε συγκεντρώσει μερικές απαραίτητες συμβουλές και τεχνικές για ασφαλές περπάτημα τη νύχτα.

Αρχικά, σχεδιάζετε τη διαδρομή σας πριν ξεκινήσετε. Μπορείτε να πηγαίνετε από μια πολυσύχναστη οδό, με κόσμο και φωτισμό, αντί να κόβετε δρόμο μέσα από πάρκα και στενά δρομάκια; Ίσως παίρνει λίγο περισσότερο, αλλά δεν πειράζει, ξεκινάτε λίγο νωρίτερα για να φτάνετε με ασφάλεια. Προσπαθείτε να περπατάτε με παρέα ή ενημερώνετε έναν φίλο ή συγγενή για το πού βρίσκεστε και τι ώρα υπολογίζετε να φτάσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ακόμη και ειδική εφαρμογή, με την οποία μπορεί να παρακολουθεί τη διαδρομή σας (π.χ. FindMyFriends, CircleOf6), για να βεβαιώνεται πως όλα βαίνουν καλώς. 

Στη διαδρομή, φροντίζετε να έχετε αντίληψη του περιβάλλοντος και όσων τυχαίνει να περπατούν κοντά σας. Έχετε τον νου σας στη συμπεριφορά τους, παρατηρώντας μήπως επιταχύνουν ή επιβραδύνουν, μήπως σας κοιτάζουν επανειλημμένα ή αν προσπαθούν να σας προσεγγίσουν. Για να διατηρείτε την προσοχή σας, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη χρήση ακουστικών για να ακούτε μουσική, διότι έτσι ίσως δεν ακούσετε ή προσέξετε θορύβους ή απειλές. Να αποπνέετε αυτοπεποίθηση, περπατώντας με το κορμί στητό, το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα μπροστά. Μη φοβάστε να κάνετε οπτική επαφή με τους γύρω σας και φροντίζετε να γνωρίζετε πού πηγαίνετε, για να έχετε βήμα σταθερό και σίγουρο. Φυλάτε αντικείμενα αξίας, όπως τηλέφωνο και πορτοφόλι, κρυμμένα σε τσέπη ή τσάντα και να βεβαιώνεστε ότι τα ρούχα και τα παπούτσια σας δεν σας δυσκολεύουν κατά την κίνηση.

Πάνω απ’ όλα, εμπιστεύεστε το ένστικτό σας όποτε γυρίζετε στο σπίτι με τα πόδια τη νύχτα. Σε περίπτωση που νιώθετε κίνδυνο, μην πανικοβάλλεστε, ζητάτε βοήθεια, π.χ. μπαίνοντας σε ένα εστιατόριο ή μπαρ με κόσμο. Αν χρειαστεί, διακόπτετε το περπάτημα και συνεχίζετε με ταξί. Παρότι θα πληρώσετε, το κόστος θα είναι πολύ μικρό μπροστά στη δική σας ασφάλεια και ακεραιότητα.