Πώς θα αποκτήσετε μια πιο ευέλικτη εργασία | Generali
SMART LIVING

Πώς θα αποκτήσετε μια πιο ευέλικτη εργασία

29.11.2019 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Όλο και περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν ευέλικτες συνθήκες εργασίας που αφορούν το χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο εργασίας. Ευέλικτα εργασιακά ωράρια, εργασία από το σπίτι ή και από αλλού και αναδιαμόρφωση των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών, αποτελούν μόνο μερικές από τις πρακτικές που μπορεί να υιοθετήσει μία εταιρεία. Τα οφέλη είναι πολλαπλά με μερικά μόνο να περιλαμβάνουν:

  • Λιγότερο άγχος για τις μετακινήσεις
  • Αύξηση της παραγωγικότητας
  • Κάλυψη έκτακτων υποχρεώσεων εκτός εργασίας
  • Μείωση ημερήσιων δαπανών μετακίνησης κλπ
  • Καλύτερη συγκέντρωση
  • Μείωση λειτουργικών κόστων για την εταιρεία

Εάν ψάχνετε πώς να κάνετε την τωρινή σας θέση πιο ευέλικτη ή αναζητάτε μία νέα δουλειά που θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε περισσότερη ελευθερία, ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι για να βρείτε ευέλικτη εργασία και να έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στο να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα.

Αλλάξτε την τωρινή σας κατάσταση 

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην ευέλικτη εργασία, από τη μείωση των εξόδων φροντίδας των παιδιών μέχρι τη μείωση των πιθανοτήτων της επαγγελματικής εξουθένωσης (Burnout). Εάν όμως δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε για να δείτε εάν μπορείτε να αποκτήσετε περισσότερη ευελιξία στην τωρινή σας δουλειά;

Πρώτον, ενημερωθείτε για τις πολιτικές του εργοδότη σας, ώστε να δείτε εάν μπορείτε να επανασχεδιάσετε το πρόγραμμά σας ώστε είτε να δουλεύετε διαφορετικές ώρες (για παράδειγμα να ξεκινάτε και να φεύγετε μία ώρα νωρίτερα), είτε να δουλεύετε περισσότερες ώρες κάποιες μέρες ώστε να αλλάξετε το πρόγραμμά σας σε 3 ή 4 εργάσιμες μέρες την εβδομάδα.

Πριν μιλήσετε με τον προϊστάμενό σας, κάντε την έρευνά σας, φτιάξτε ένα πλάνο και σκεφτείτε προτάσεις που θα ωφελούν και τις δύο πλευρές. Είναι σημαντικό να έχετε απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν, όπως το πώς θα συνεχίσετε να είστε διαθέσιμοι ή πώς θα επιτυγχάνετε το ίδιο ποιοτικό αποτέλεσμα ακόμα και αν οι συνθήκες εργασίας σας αλλάξουν.

Κάντε μία νέα αρχή

 

Εάν η τωρινή σας εργασία δεν προσφέρει την ευελιξία που χρειάζεστε, εξετάστε κατά πόσο υπάρχουν εργοδότες στην περιοχή σας που έχουν υιοθετήσει τέτοιες πρακτικές. Πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να κατανοούν πως η ευέλικτη εργασία μπορεί να επωφελήσει τους εργαζόμενους τους και προσφέρουν επιλογές όπως η εργασία εξ αποστάσεως ή απεριόριστες άδειες. Εταιρείες όπως η Google, το Netflix και το Dropbox έχουν χαράξει τον δρόμο της ευέλικτης εργασίας, αλλά υπάρχουν και πολλές ελληνικές εταιρείες που εφαρμόζουν αντίστοιχες πρακτικές.

Στην Generali, με στόχο να γίνουμε Life Time Partner των ανθρώπων μας -σε μια εποχή όπου το δυναμικό μας απαρτίζεται από 3 γενιές- καταργούμε τους γεωγραφικούς περιορισμούς και δημιουργούμε μια κοινή κουλτούρα δέσμευσης και ικανοποίησης αξιοποιώντας την ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες. Η τηλεργασία/ Smart Working εφαρμόζεται ευρέως από τις αρχές του 2016, επιτρέποντας την εργασία από το σπίτι ή από κάποιο άλλο χώρο και σήμερα περισσότερο από το 70% των εργαζομένων έχουν laptop ώστε να εργάζονται απομακρυσμένα.

Εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία, την ανάπτυξη λογισμικών, το design, την επιμέλεια και ανάπτυξη περιεχομένου, είναι πιο πιθανόν να προσφέρουν τύπους ευέλικτης εργασίας καθώς πολλά από τα project τους είναι εύκολα υλοποιήσιμα και εκτός γραφείου.

Τέλος, εξετάστε την πιθανότητα να ξεκινήσετε τη δικιά σας επιχείρηση από το σπίτι ή ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτή μπορεί να είναι μία καλή εναλλακτική για όσους έχετε μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους που απαιτούν την φροντίδα σας. Η πώληση χειροποίητων κατασκευών, η συγγραφή περιεχομένου, το blogging, το design και η συμβουλευτική αποτελούν δημοφιλής λύσεις, ωστόσο απαιτείται αρκετός χρόνος για να χτίσετε ένα καλό – και επαρκή – πελατολόγιο.