Προστασία των χρημάτων σας με τη βοήθεια της τεχνολογίας
SMART LIVING

Προστασία των χρημάτων σας με τη βοήθεια της τεχνολογίας

20.03.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Στη σημερινή εποχή ένας κλέφτης δεν χρειάζεται να πάει μέχρι στην τράπεζα για να τη ληστέψει.

Μπορεί κάλλιστα να παρανομήσει όσο κάθεται με το λάπτοπ του στον καναπέ φορώντας τις πιτζάμες του. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δυσκολέψουμε τη ζωή αυτών των εξελιγμένων κακοποιών. Διαβάστε παρακάτω μερικές τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρείτε τα χρήματά σας ασφαλή.

Κάντε ελέγχους για κακόβουλο λογισμικό

Το κακόβουλο λογισμικό (διεθνώς γνωστό ως «malware») είναι όσο κακό ακούγεται. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εγκαθίσταται με κάποιον τρόπο στον υπολογιστή σας –συνήθως χωρίς να το γνωρίζετε– και προβαίνει σε κάθε λογής υποκλοπή. Είναι ένας τρόπος για να αποκτήσουν κάποιοι επιτήδειοι πρόσβαση στα χρήματά σας,  ανακαλύπτοντας για παράδειγμα τα στοιχεία με τα οποία εισέρχεστε σε τραπεζικές υπηρεσίες στο διαδίκτυο.

Ένα εύχρηστο πρόγραμμα που μπορεί να εντοπίζει κακόβουλα λογισμικά, όπως το ESET NOD32 Antivirus, σαρώνει τον υπολογιστή σας και εξαλείφει όσα εντοπίσει. Καλό είναι να επαναλαμβάνετε τη σάρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδίως πριν συνδεθείτε με την τράπεζά σας ή με μια υπηρεσία ψηφιακών συναλλαγών.

Χρησιμοποιήστε εφαρμογή διαχείρισης συνθηματικών

Επειδή κάθε συνθηματικό (γνωστό και ως «κωδικός πρόσβασης») πρέπει να είναι ισχυρό και μοναδικό, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θυμόμαστε όλα όσα χρησιμοποιούμε. Γι’ αυτό, αξίζει να χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή διαχείρισης συνθηματικών. Όχι μόνο θα σας βοηθά να θυμάστε όλα τα συνθηματικά σας, αλλά και θα δημιουργεί ισχυρά passwords όποτε χρειάζεται. Επίσης, εάν η εφαρμογή είναι ενσωματωμένη σε πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο, όπως τα Chrome, Firefox ή Safari, θα γνωρίζει πού χρησιμοποιείτε κάθε συνθηματικό και θα το συμπληρώνει αυτόματα. Τέλος, επειδή συνιστάται να αλλάζετε τα συνθηματικά σας τακτικά και να μην ανακυκλώνετε τα παλιότερα, γίνεται ακόμη πιο χρήσιμη μια τέτοια εφαρμογή, που διαθέτει γεννήτρια μοναδικών κωδικών πρόσβασης.

Αξιοποιήστε το πρόσωπό σας και το δακτυλικό σας αποτύπωμα

Φυσικά, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε εφαρμογή διαχείρισης συνθηματικών, θα είναι τόσο ασφαλής όσο η συσκευή στην οποία θα την εγκαταστήσετε. Παρότι χρειάζεται να ορίσετε και να θυμάστε ισχυρά συνθηματικά για τις συσκευές σας, δεν χρειάζεται να τα πληκτρολογείτε κάθε φορά εφόσον έχετε ρυθμίσει αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος ή προσώπου. Έτσι, μπορείτε να ξεκλειδώνετε τη συσκευή σας με ένα βλέμμα ή ένα άγγιγμα και να επωφελείστε εύκολα και απλά από την ασφάλεια του ισχυρού συνθηματικού.

Συνδεθείτε σε ασφαλή δίκτυα Wi-Fi

Δύσκολα μπορείτε να αποφύγετε την περιστασιακή χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi, για αυτό καλό είναι να γνωρίζετε τους κινδύνους. Όταν συνδέεστε σε ένα ανοικτό δίκτυο, δεν γνωρίζετε ποιος άλλος είναι συνδεδεμένος. Ίσως είναι ένας απατεώνας που αναζητά χρήσιμα πακέτα δεδομένων ανάμεσα σε όσα αποστέλλονται και λαμβάνονται μέσω του δικτύου. Ακόμη χειρότερα, ίσως το ίδιο το σημείο σύνδεσης (το λεγόμενο «hotspot») έχει δημιουργηθεί από άτομα που θέλουν να υποκλέψουν προσωπικές πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν μέσω του δικτύου όσοι συνδέονται με αυτό. Άρα, εάν κάνετε κάτι που δεν θα θέλατε να το δει ένας κακοποιός, προτιμήστε ένα ασφαλές δίκτυο Wi-Fi.

Χρησιμοποιήστε υπηρεσία ψηφιακών πληρωμών

Πρόκειται για έναν άριστο τρόπο με τον οποίο μπορείτε να προστατέψετε και να διευκολύνετε τις διαδικτυακές αγορές σας, επειδή αυτές οι υπηρεσίες συνήθως ζητούν συνθηματικό ή αναγνώριση αποτυπώματος/ προσώπου για κάθε πληρωμή.

Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε μια υπηρεσία που χρησιμοποιεί έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (γνωστό και ως «2FA»), όπως PayPal ή Google Pay. Επίσης, συνδέστε την ψηφιακή υπηρεσία πληρωμών μόνο με χρεωστική κάρτα και όχι με τραπεζικό λογαριασμό, ώστε να μπορείτε να την ακυρώσετε εάν τυχόν παραβιαστεί ο λογαριασμός σας στην υπηρεσία.

Αποκτήστε τον έλεγχο των καρτών σας

Πλέον υπάρχουν πολλές εφαρμογές για κινητά που απλοποιούν και προστατεύουν τις συναλλαγές σας. Για παράδειγμα, η Revolut προσφέρει μια χρεωστική κάρτα για όλες σας τις αγορές, καθώς και κάρτες μιας χρήσης για να κάνετε τις αγορές σας στο διαδίκτυο με απόλυτη ασφάλεια. Ακόμη κι εάν διαρρεύσουν τα στοιχεία μιας τέτοιας κάρτας, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί δεύτερη φορά. Επίσης, εάν εντοπιστούν ύποπτες κινήσεις, λαμβάνετε ειδοποίηση και μπορείτε να παγώσετε και να καταργήσετε την κάρτα αμέσως. 

Ενημερωθείτε εγκαίρως

Ακόμη και αν έχετε όλα τα παραπάνω εργαλεία τεχνολογίας, πάντα υπάρχει πιθανότητα να τα παρακάμψει κάποιος επιτήδειος. Αν τα καταφέρει, καλό είναι να ενημερωθείτε όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να περιορίσετε τη ζημιά που θα προκαλέσει. Ευτυχώς, οι τράπεζες πλέον στέλνουν δωρεάν ειδοποιήσεις όποτε εντοπίζουν ασυνήθιστη ή ύποπτη δραστηριότητα στους λογαριασμούς σας. Φροντίστε να τις ενεργοποιήσετε είτε με ένα τηλεφώνημα στην τράπεζα είτε με την αντίστοιχη τραπεζική εφαρμογή. Αυτή η απλή κίνηση μπορεί να σας γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία.

Ασφαλιστικό Tip: Πέραν της προστασίας των χρημάτων σας, μεριμνήστε και για τη δική σας μακροπρόθεσμη εξασφάλιση με το  συνταξιοδοτικό – αποταμιευτικό πρόγραμμα Maximizer της Generali. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τα χαρακτηριστικά και την ευελιξία που σας προσφέρει, δείτε εδώ.