Πώς να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης | Generali
SMART LIVING

Πώς να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης

24.06.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Για να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης θα πρέπει να αφιερώσουμε ιδιαίτερο χρόνο. Είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν και συνήθως πολλοί αναβάλλουν, όπως συμβαίνει και με άλλες καλές συνήθειες, π.χ. τη σωματική άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Σύμφωνα με μία μελέτη, σχεδόν 80% των επιθέσεων υποκλοπής αφορούν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης ή κωδικούς που μπορεί κάποιος να μαντέψει εύκολα.

Οι περισσότεροι χάκερ μπορούν να «σπάσουν» έναν κωδικό πρόσβασης σε λιγότερο από ένα λεπτό. Οι λογαριασμοί που δύσκολα μπορούν να παραβιαστούν περιλαμβάνουν συνήθως σύνθετους κωδικούς πρόσβασης, ταυτοποίηση δύο παραγόντων και άλλα μέτρα ασφαλείας. Παρόλο που είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε καλύτερους κωδικούς πρόσβασης, η απομνημόνευση πολλών τυχαίων χαρακτήρων παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Και εδώ είναι που θα σας χρησιμεύσουν τα «κόλπα» που σας προτείνουμε!

Κόλπο Νο1 – Η ασυνάρτητη πρόταση

Ένα βασικό κόλπο που πρέπει να μάθετε είναι πώς να δημιουργείτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που μπορείτε να θυμάστε και ταυτόχρονα για οποιονδήποτε άλλον θα φαίνεται ασυναρτησία. Μας αρέσει αυτή η μέθοδος:

1. Σκεφτείτε μια πρόταση με περισσότερες από δέκα λέξεις την οποία θα μπορείτε να θυμάστε.

2. Γράψτε το πρώτο γράμμα κάθε λέξης.

3. Αντικαταστήστε κάποια γράμματα με αριθμούς ή σύμβολα. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε το γράμμα «λ» με τον αριθμό «1», ή το «σ» με το σύμβολο «$».

Μπορεί αυτόν τον κωδικό πρόσβασης να μην τον θυμάστε ποτέ αμέσως, αλλά η πρόταση που έχετε απομνημονεύσει θα σας βοηθάει να τον ξαναθυμηθείτε. Για να δείτε πόσο ασφαλής είναι ο κωδικός πρόσβασής σας, επισκεφθείτε το διαδικτυακό εργαλείο μέτρησης της ασφάλειας κωδικών πρόσβασης Safety Detectives: Password Meter. Το εργαλείο αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κωδικών πρόσβασης.

Κόλπο Νο2 – Δεύτερος διαχειριστής

Εάν έχετε πολλούς κωδικούς πρόσβασης μπορεί και πάλι να χρειάζεστε λίγη βοήθεια. Ευτυχώς, σε πολλούς browsers, όπως ο Safari και ο Chrome, μπορείτε να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τους κωδικούς πρόσβασής σας. Έτσι, όταν επισκέπτεστε ιστοτόπους που απαιτούν κωδικό πρόσβασης, μπορείτε να εισάγετε τον δικό σας με ένα μόνο κλικ.

Επίσης, εάν πρέπει να θυμάστε κωδικούς πρόσβασης και για άλλες περιπτώσεις, εκτός της πρόσβασης σε ιστοτόπους, υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που εξυπηρετούν ακριβώς τον ίδιο σκοπό. Τα περισσότερα προγράμματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης που παρέχονται μέσω browser ή εφαρμογής μπορούν ακόμη και να σας προτείνουν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο, ίσως να μην είναι τόσο εύκολο να τους θυμάστε όσο τους κωδικούς που δημιουργείτε μόνοι σας.

Φυσικά, αν πρόκειται να αποθηκεύετε όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας, θα πρέπει να ασφαλίσετε και την ίδια τη συσκευή. Πρώτα από όλα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο όπως η απομνημόνευση πρότασης που αναφέραμε πιο πάνω, για να αποφύγετε το «χακάρισμα». Έπειτα, αν είναι δυνατό, ρυθμίστε τον έλεγχο ταυτότητας μέσω δακτυλικού αποτυπώματος ή αναγνώρισης προσώπου για επιπλέον άνεση και ασφάλεια.

Κόλπο Νο3 – Ο παλιός καλός τρόπος

Διαφορετικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τη συμβουλή της καθηγήτριας Angela Sasse, διευθύντριας του Ερευνητικού Ιδρύματος για την Επιστήμη της Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν είναι άλλη από την καταγραφή των κωδικών σας σε ένα ασφαλές μέρος. Είναι πολύ πιο ασφαλές να σημειώνετε κάπου τους σύνθετους, αλλά ταυτόχρονα ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης από το να δημιουργείτε απλούς κωδικούς και να μην τους σημειώνετε πουθενά, απλά και μόνο επειδή θεωρείτε ότι μπορείτε να τους θυμάστε εύκολα. Φροντίστε, βέβαια, να μην αφήνετε τις σημειώσεις σας εκτεθειμένες σε κοινή θέα!

Με λίγα απλά αλλά αποτελεσματικά κόλπα, η δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης μπορεί να γίνει η αγαπημένη μας συνήθεια. Μακάρι να ήταν το ίδιο εύκολο να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τη φυσική άσκηση και την υγιεινή διατροφή! Δημιουργήστε λοιπόν από σήμερα τους νέους σας ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και απαλλαγείτε από τους χάκερ. Επειδή τίποτα δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στους στόχους σας, αφήστε τη Generali να σας δείξει τον τρόπο.