Plogging: Σωματική άσκηση & προστασία του περιβάλλοντος
SMART LIVING

Plogging: Σωματική άσκηση & προστασία του περιβάλλοντος

20.05.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Ένας γρήγορος περίπατος με τον σκύλο ή λίγο χαλαρό τρέξιμο μετά τη δουλειά μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό, όπως αυξημένη συγκέντρωση, αύξηση της βιταμίνης D, του πολύτιμου συμμάχου μας για γερό ανοσοποιητικό και τόνωση της ψυχικής διάθεσης.

Πόσες φορές, όμως, εκεί που περπατάμε ή τρέχουμε ανέμελοι δε βλέπουμε συσκευασίες ή άλλα σκουπίδια πεταμένα στο πεζοδρόμιο ή στο πάρκο; Μια νέας μορφής άσκηση με το όνομα «plogging» θέλει να αλλάξει αυτήν την κατάσταση.

Το plogging ξεκίνησε στη Σουηδία και σημαίνει να μαζεύεις απορρίμματα καθώς τρέχεις –«Plocka och jogga» στα Σουηδικά.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που συνδυάζει ωφέλη τόσο για το σώμα και την προσωπική μας ευεξία όσο και για το φυσικό περιβάλλον. Πατέρας αυτής της νέας τάσης θεωρείται ο Erik Ahlström με την ομάδα τρεξίματος την οποία έχει συστήσει στη Στοκχόλμη, την Plogga.

«Όταν επέστρεψα στη Στοκχόλμη μετά από 20 χρόνια στο Όρε, μια μικρή κοινότητα σκιέρ στη βόρεια Σουηδία, αντιλήφθηκα πόσο βρόμικη είχε γίνει η πρωτεύουσα», λέει ο Έρικ. «Καθώς πήγαινα το πρωί στη δουλειά με το ποδήλατο, με σόκαρε ο όγκος των σκουπιδιών στη φύση. Τα ίδια απορρίμματα παρέμεναν στον δρόμο για ολόκληρες εβδομάδες, χωρίς κανείς να τα μαζεύει, οπότε άρχισα να τα μαζεύω εγώ. Ένιωσα ωραία που συνέβαλα στον καθαρισμό μιας μικρής περιοχής», σημειώνει. Ο Έρικ πήγε για τρέξιμο με φίλους του έχοντας μαζί σακούλες, και ό,τι σκουπίδια έβρισκαν τα μάζευαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δραστηριότητα αυτή ήταν «σαν κυνήγι θησαυρού για μεγάλους».

Έτσι, γεννήθηκε η Plogga, που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο, παροτρύνοντας ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν και να συμμετάσχουν σε έναν παγκόσμιας κλίμακας καθαρισμό του περιβάλλοντος. Αν λάβουμε υπόψιν ότι καθημερινά 8 εκατομμύρια τεμάχια σκουπιδιών απορρίπτονται καθημερινά σε υδάτινες μάζες, αυτός ο συνδυασμός άσκησης και οικολογικής ευαισθησίας φαίνεται ότι ήρθε την κατάλληλη στιγμή.

Health

Με τη σωστή απόρριψη, την κομποστοποίηση ή την ανακύκλωση των αποβλήτων μας, μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει τον πλανήτη αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του! Αν φορέσετε τα αθλητικά σας και βγείτε να πάρετε καθαρό αέρα, περπατώντας ή τρέχοντας, θα τονώσετε τη διάθεσή σας και την παραγωγή βιταμίνης D. Αν δείτε πεταμένο κάτω ένα χάρτινο ή πλαστικό ποτήρι του καφέ, γιατί να μην το μαζέψετε; Αντί να το αφήσετε να μολύνει το έδαφος και να υποβαθμίζει την ομορφιά του τοπίου που εσείς απολαμβάνετε, πάρτε το και ρίξτε το στον πλησιέστερο κάδο. Έτσι, θα νιώσετε ότι συμβάλλετε ενεργά στον καθαρισμό της φύσης.

Πάρτε, λοιπόν, μια σακούλα και γάντια κι αρχίστε να επιδίδεστε, είτε ατομικά είτε με παρέα, στο plogging. Λάβετε μέρος στο παγκόσμιο εγχείρημα που ξεκίνησε ο Έρικ και ας βελτιώσουμε όλοι μαζί τον κόσμο μας σιγά-σιγά, με μικρές καθημερινές πράξεις.