Ο απόλυτος Οδηγός προστασίας των Προσωπικών σας Δεδομένων
SMART LIVING

Ο απόλυτος Οδηγός προστασίας των Προσωπικών σας Δεδομένων

03.03.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η ψηφιακή τεχνολογία έχει κάνει πολλές πτυχές της ζωής μας πολύ πιο απλές και εύκολες. Αλλά ταυτόχρονα έχει κάνει και πιο εύκολη την πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία και δεδομένα. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να κρατήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα ασφαλή από….τα αδιάκριτα βλέμματα. Διαβάστε τον οδηγό που ακολουθεί και μάθετε τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε τα στοιχεία σας ασφαλή, online και offline.

Προστατέψτε τα δεδομένα σας online

 

Το διαδίκτυο έχει αλλάξει τη ζωή μας με πολλούς θετικούς τρόπους, αλλά έχει επίσης συμβάλλει και στον περιορισμό της ιδιωτικότητας. Καθώς περιηγείστε σε διάφορες ιστοσελίδες, το «ψηφιακό σας αποτύπωμα» καταγράφεται. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα σας ενδέχεται να περάσουν ακόμα και σε λάθος χέρια. Παρακάτω είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Κρατήστε backup των δεδομένων σας

Η διατήρηση αντιγράφων των ψηφιακών σας δεδομένων είναι ένας από τους πιο βασικούς τρόπους να προστατέψετε τα δεδομένα σας, ωστόσο πολύ συχνά παραβλέπεται. Η διατήρηση backup των δεδομένων σας σημαίνει ότι θα παραμείνουν στην κατοχή σας εάν κάποια από τις συσκευές σας χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί. Η χρήση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου είναι ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό.

Διασφαλίστε την ασύρματη σύνδεσή σας

Τα σήματα WiFi συχνά εκτείνονται πέρα ​​από τα όρια του σπιτιού σας, καθιστώντας τα εύκολο στόχο για χάκερς. Δημιουργήστε έναν ασφαλή κωδικό για το router σας με ένα δύσκολο μείγμα γραμμάτων, αριθμών και χαρακτήρων. Προσέχετε τη χρήση των δημόσιων WiFi και αν το κάνετε, βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση URL των ιστοσελίδων που θα χρησιμοποιήσετε αρχίζει με το HTTPS παρά με το HTTP, καθώς αυτές είναι οι πιο ασφαλείς συνδέσεις.

Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς

Το κακόβουλο λογισμικό πλήττει πολλούς υπολογιστές και περιλαμβάνει ιούς, λογισμικά υποκλοπής και άλλα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε είναι να εγκαταστήσετε ένα καλό λογισμικό προστασίας από ιούς. Μερικοί γνωστοί προμηθευτές περιλαμβάνουν το Norton και το McAfee.

Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασής σας τακτικά

Δημιουργήστε κωδικούς πρόσβασης τουλάχιστον 15 χαρακτήρων και βεβαιωθείτε ότι τους αλλάζετε τακτικά. Είναι σημαντικό να μην τους αποθηκεύετε κοντά σε καμία από τις συσκευές σας και να μην τους γράφετε πάνω στην ίδια τη συσκευή.

Να είστε προσεκτικοί με τα email που λαμβάνετε

Υπάρχουν πολλοί χάκερ που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους καταναλωτές ώστε να μοιραστούν τα προσωπικά τους στοιχεία μαζί τους μέσω email. Κατά γενικό κανόνα, εάν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα του μηνύματος ή αν για κάποιο λόγο το ένστικτό σας σας λέει να μην εμπιστευτείτε την πηγή του μηνύματος που λαμβάνετε, μιλήστε τηλεφωνικά με την εταιρία ή το άτομο που αφορά ώστε να επιβεβαιώσετε την ορθότητα του μηνύματος.

Προσέχετε τους ιούς

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για να αναγνωρίσετε ότι ο υπολογιστής σας έχει ιό. Προσέξτε τα αναδυόμενα παράθυρα στις ιστοσελίδες σας (pop up), την αργή εκκίνηση και απόδοση του υπολογιστή σας, τα μηνύματα κρασαρίσματος και σφαλμάτων, κ.α. Η απώλεια αρχείων ή η ξαφνική έλλειψη αποθηκευτικού χώρου επίσης σημαίνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Περιορίστε τη δραστηριότητά σας στα κοινωνικά μέσα

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το περιεχόμενο που δημοσιεύετε στα Social Media. Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο τα στοιχεία που δημοσιεύετε και μην γνωστοποιείτε προσωπικές λεπτομέρειες όπως τα γενέθλιά σας, που μένετε, ποια μέρα φεύγετε για διακοπές και για πόσο χρόνο θα λείπετε και τα περιουσιακά σας στοιχεία.

Προστατέψτε τα δεδομένα σας offline

 

Η ασφάλεια των Προσωπικών σας Δεδομένων μπορεί να κινδυνεύσει και πέραν των ψηφιακών τεχνολογιών. Το γεγονός αυτό συχνά παραβλέπεται, αλλά τα χαρτιά είναι το ίδιο προσβάσιμα όσο το «ψηφιακό σας αποτύπωμα».

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας

Σαρώστε σημαντικά έγγραφα και αποθηκεύστε τα στον υπολογιστή σας ώστε να έχετε ψηφιακά και έντυπα αντίγραφα.

Απενεργοποιήστε τις συσκευές σας

Απενεργοποιήστε τις ψηφιακές συσκευές σας όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και σκεφτείτε να αγοράσετε ένα κάλυμμα για την κάμερα του laptop και του υπολογιστή σας καθώς ακόμη και όταν δεν τη χρησιμοποιείτε, οι χάκερ μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή. Βάλτε ως προεπιλογή να είναι απενεργοποιημένο το Bluetooth στο κινητό σας, καθώς μπορεί να αποτελέσει μία ανοιχτή πόρτα υποκλοπής δεδομένων.

Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασής σας τακτικά

Η συχνή αλλαγή των κωδικών πρόσβασης ισχύει όχι μόνο για την ιντερνετική σας δραστηριότητα αλλά και εκτός σύνδεσης. Για παράδειγμα, για τους κωδικούς τραπέζης σε χρηματοκιβώτια, και τυχόν κουτιά ασφαλείας.

Έξυπνες κλειδαριές σπιτιού

Κάποιες παλιές ή παραδοσιακές κλειδαριές μπορούν πολύ εύκολα να παραβιαστούν. Εάν έχετε παλαιότερη κλειδαριά, εξετάστε την πιθανότητα να την αντικαταστήσετε με μια έξυπνη συσκευή. Υπάρχουν πολλών τύπων έξυπνες κλειδαριές που χρησιμοποιούν δακτυλικά αποτυπώματα, απαιτούν κωδικό ή διαθέτουν ψηφιακό κλειδί.

Προσοχή στην αλληλογραφία σας

Καθώς η αλληλογραφία σας περιέχει πολλές φορές σημαντικά προσωπικά στοιχεία, επενδύστε σε ένα ασφαλές κουτί αλληλογραφίας. Επίσης, όταν πετάτε τα γράμματά σας χρησιμοποιήστε είτε καταστροφέα εγγράφων είτε σκίστε και σβήστε τα σημεία που αναγράφουν προσωπικά στοιχεία.

Κόψτε παλιές πιστωτικές κάρτες

Η κλοπή της ταυτότητάς σας είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Εάν έχετε παλιές πιστωτικές κάρτες ή κάρτες που δεν χρησιμοποιείτε, ακυρώστε τις και κόψτε τις. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για κάποιον να εξαγάγει οποιαδήποτε προσωπικά στοιχεία από αυτές.

Έπιπλο αρχειοθέτησης με κλειδαριά

Πολλοί από εμάς κρατάμε τα προσωπικά μας έγγραφα σε αρχειοθήκες. Βεβαιωθείτε ότι αυτά είναι ασφαλή από αδιάκριτα μάτια και διαρρήξεις εξασφαλίζοντας ότι το ντουλάπι σας παραμένει κλειδωμένο.

Τέλος, περιορίστε αυτά που παίρνετε καθημερινά μαζί μας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αξιολογήσετε εάν ότι αποθηκεύετε στο πορτοφόλι σας σας είναι αναγκαίο σε καθημερινή βάση. Ίσως οι πέντε (5) τραπεζικές κάρτες, το δίπλωμα αυτοκινήτου και η ταυτότητά σας να μη χρειάζονται για την καθημερινή σας μετακίνηση από και προς τη δουλειά.