Καραντίνα και ψυχολογία: 12 τρόποι για να τη βελτιώσετε
SMART LIVING

Καραντίνα και ψυχολογία: 12 τρόποι για να τη βελτιώσετε

03.04.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Οι άνθρωποι, είμαστε κοινωνικά όντα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί του αντιθέτου. Αλλά το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού έχει επηρεάσει άρδην την καθημερινότητά όλων και ιδιαίτερα το κομμάτι των κοινωνικών συναναστροφών. Είναι λογικό να σας λείπουν οι φίλοι και οι συγγενείς σας, οι αθλητικές σας δραστηριότητες και οι καλλιτεχνικές σας εξορμήσεις!

Δεν υπάρχει λόγος να σας πιάνει μελαγχολία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διατηρήσετε τα ενδιαφέροντά σας, ακόμα και να τα διευρύνετε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη καλή θέληση!

Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι
Η περίοδος της κοινωνικής απομόνωσης δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκινήσετε το χόμπι που τόσο καιρό επιθυμούσατε αλλά που οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας δε σας το επέτρεπαν. Τώρα είναι η ευκαιρία να ασχοληθείτε με τον κήπο σας ή με το να ομορφύνετε το μπαλκόνι σας, να ξεκινήσετε τη ζωγραφική ή το μαγείρεμα. Εκτός από το γεγονός ότι θα κλείσετε εκκρεμότητες που είχατε εδώ και καιρό, μπορεί να ανακαλύψετε και …κρυφά ταλέντα ή μία νέα αγάπη για πράγματα που δεν περιμένατε! Επιπλέον, όταν ασχολείστε με κάτι διασκεδαστικό, οι αναποδιές της ζωής αντιμετωπίζονται πιο εύκολα.

Συναντήστε τους αγαπημένους σας…ψηφιακά!
Ο κατ’ οίκον περιορισμός δε θα πρέπει να σας αποτρέπει από το περνάτε χρόνο με τους αγαπημένους σας. Ορίστε μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα για video-call για να διατηρήσετε την επαφή. Ευτυχώς, υπάρχει πληθώρα επιλογών για να το κάνετε πραγματικότητα. Αξιοποιήστε την τεχνολογία προς όφελός σας και μοιραστείτε -δικτυακά- στιγμές της καθημερινότητάς σας μέχρι να ανταμώσετε πάλι από κοντά. Μην ξεχνάτε να τηλεφωνείτε συχνά στους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς, ώστε να τους κρατάτε συντροφιά και να γνωρίζετε έγκαιρα εάν έχουν κάτι ανάγκη.

Φτιάξτε μία ρουτίνα καθημερινότητας
Είναι φυσιολογικό, οι πρώτες ημέρες της καραντίνας να ήταν πιο δύσκολες καθώς όλοι έψαχναν να βρουν τα πατήματά τους σε αχαρτογράφητα νερά. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός είναι εύκολο να διολισθήσετε σε.. κακές συνήθειες. Για αυτό, είναι σημαντικό να φτιάξετε μία καθημερινή ρουτίνα και να προσπαθήσετε να την ακολουθήσετε ώστε να μην αφεθείτε σωματικά και ψυχικά. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα πρωινού ξυπνήματος και κάντε το ίδιο με τις ώρες εργασίας σας, τις ώρες που αφιερώνετε στον εαυτό σας ή στα παιδιά σας. Αντίστοιχα φτιάξτε μια αντίστοιχη ρουτίνα για τα παιδιά σας ώστε να νιώθουν ασφαλή και ήρεμα μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο. Με τον καιρό θα δείτε ότι το «πρόγραμμα» αυτό θα έχει ευεργετική επίδραση στη ζωή σας.

Κάντε εκκαθάριση στο σπίτι
Σύμφωνα με το psyschologytoday.com, το συμμάζεμα και το ξεκαθάρισμα των άχρηστων πραγμάτων δημιουργεί ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης και την ικανοποίηση ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Σύμφωνα με την Mary Kondo ο ευκολότερος τρόπος να οργανώσετε το γραφείο ή το σπίτι, είναι να ξεφορτωθείτε όσα πράγματα δε σας προσφέρουν πλέον ευχαρίστηση. Για να το επιτύχετε, συμβουλεύει να ρωτάτε τον εαυτό σας για κάθε αντικείμενο ξεχωριστά εάν σας φέρνει πλέον χαρά, και αν όχι, να το ευχαριστείτε και να το αποχωριζόσαστε. Όσα πράγματα απομείνουν που σας ευχαριστούν ακόμα, μπορείτε να τα τοποθετείτε προσεκτικά και συγυρισμένα στην θέση τους. Όσον αφορά το γραφείο σας (ή ό,τι άλλο χρησιμοποιείτε για να εργάζεστε) κρατήστε μόνο όσα πράγματα σχετίζονται με την εργασία σας για να μπορείτε να εργάζεστε απερίσπαστοι.

Κρατήστε ημερολόγιο με ό,τι καλό σας συμβαίνει
Σύμφωνα με μια έρευνα του Harvard, το να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για πράγματα ή καταστάσεις που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία και τη διάθεσή μας. Εστιάστε λοιπόν, στα όσα καλά συμβαίνουν στη ζωή σας παρά τις αντιξοότητες, σημειώνοντας τα σε ένα ημερολόγιο. Θα μπορείτε να ανατρέχετε σε αυτό κάθε φορά που θα αισθάνεστε δυσαρέσκεια ή απογοήτευση.

Ρίξτε το στον Ύπνο
Τώρα που δε χρειάζεται να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο για τη μετακίνηση στην εργασία σας είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ξεκουραστείτε λίγο παραπάνω επιτρέποντας στον εαυτό σας να κοιμηθεί αυτά τα λίγα λεπτά που τόσο λαχταρούσατε κάθε φορά που πατούσατε το Snooze στο κινητό σας. Άλλωστε ο ύπνος και η βραδινή ξεκούραση λέγεται ότι βελτιώνει τόσο τη διάθεσή μας όσο και τη σωματική μας υγεία.

Γυμναστείτε
Γυμναστική και καλή ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Ακόμα και αν δεν γυμναζόσασταν καθημερινά πριν την καραντίνα, φροντίστε να αφιερώνετε 1 ώρα την ημέρα σε μία τουλάχιστον ελαφριάς μορφής άσκηση, καθώς πλέον δεν κινείτε το σώμα σας για να μετακινηθείτε και σύντομα μπορεί να νιώσετε τις συνέπειες στη…μέση σας ή τα ρούχα σας. Κάντε τη σωματική δραστηριότητα παιχνίδι, επιλέγοντας έναν τύπο άσκησης που απολαμβάνετε όπως χορό, yoga, Zumba, βάρη ή ό,τι άλλο θέλετε. Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα videos για κάθε τύπο άσκησης τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως οδηγό για να ξεκινήσετε.

Εξελίξτε τις Γνώσεις σας 
Επειδή είστε περιορισμένοι, δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμένετε και στάσιμοι. Αντιθέτως! Δείτε το ως ευκαιρία να εξελίξετε τις γνώσεις σας πάνω στο αντικείμενο σας ή να μάθετε κάτι εντελώς καινούργιο και διαφορετικό. Η ικανότητά μας να μαθαίνουμε νέα πράγματα καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου μας και αυτό είναι ένα κίνητρο από μόνο του!

Μαγειρέψτε τα αγαπημένα σας φαγητά
Γνωρίζατε ότι το 95% της σεροτονίνης που εκκρίνεται, του νευροδιαβιβαστή που βοηθάει στη ρύθμιση του ύπνου και της διάθεσης παράγεται στον γαστροισοφαγικό σωλήνα; Οπότε για να είστε και να παραμείνετε χαρούμενοι τις ημέρες του εγκλεισμού φτιάξτε τα αγαπημένα σας φαγητά. Θυμηθείτε όμως, να μην το παρακάνετε στις μερίδες για να χωράτε στα ρούχα σας!

Ακούστε Μουσική
Η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες και ευεργετική επίδραση στη διάθεσή μας. Επιλέξτε τραγούδια που ανεβάζουν τη διάθεση, αποφύγετε τα μελαγχολικά κομμάτια και δώστε τόνο στην ημέρα σας!

Μην κάνετε τίποτα!
Στην προσπάθειά μας να είμαστε παραγωγικοί, συχνά αμελούμε την ανάγκη μας για ξεκούραση και χαλάρωση. Μην ξεχάτε ότι το μυαλό  έχει τόσο ανάγκη για ξεκούραση όσο και το σώμα μας. Επωφεηθείτε από τη δυνατότητα που έχετε εν μέσω καραντίνας να αφιερώσετε λίγες στιγμές της ημέρας σας στο να μην κάνετε απολύτως τίποτα!

Προγραμματίστε την πρώτη σας έξοδο
Σύμφωνα με έρευνες, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε απομόνωση βοηθάει την ψυχολογία τους να κάνουν σχέδια για το μετά. Το πνεύμα αγαλλιάζει, ταξιδεύει και παίρνει δύναμη. Οπότε ναι. Μπορεί τώρα να είστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι αλλά γιατί να μη σχεδιάσετε το επόμενο ταξίδι σας ή να διαλέξετε τα μουσεία και τα εστιατόρια που θα επισκεφτείτε όταν όλο αυτό θα είναι πια παρελθόν;

Επομένως αν και ο κορωνοϊός έκανε άνω κάτω τη ζωή σας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε αισιόδοξοι και ψυχολογικά ακμαίοι. Ας μην ξεχνάτε ότι και αυτό θα περάσει…