Η σωστή προετοιμασία & διαδικασία της συνταξιοδότησης | Generali
SMART LIVING

Η σωστή προετοιμασία & διαδικασία της συνταξιοδότησης

21.01.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Τα χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση μπορεί σε κάποιους να φαίνονται μακριά αλλά είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ένα πλάνο, για να μπορέσετε να τα διαχειριστείτε όσο καλύτερα μπορείτε. Το πλάνο σας μπορεί να περιλαμβάνει από τη μείωση των ωρών εργασίας και τη μετάβαση σε μια θέση ημιαπασχόλησης μέχρι την οικονομική προετοιμασία για τη συνταξιοδότηση, όπως τη διασφάλιση ότι η σύνταξη, οι αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις σας επαρκούν για να υποστηρίξουν τη ζωή σας μετά την έξοδο από την εργασία.

Σταδιακή έξοδος από τον κόσμο της εργασίας

Τώρα που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν περισσότερα χρόνια και με περισσότερη υγεία παρά ποτέ, η στάση μας προς την εργασία και την αποχώρηση από αυτήν έχουν αλλάξει. Επίσης, έχουν αυξηθεί και πρόκειται να αυξηθούν κι άλλο τα όρια ηλικίας. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το όριο των 62 ή των 67 ετών πρόκειται να αυξηθεί μέχρι το 2050. Έτσι, οι εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας είναι πολυάριθμοι, τόσο εξαιτίας του νόμου όσο και από προσωπικές επιλογές είτε γιατί θέλουν να συγκεντρώσουν περισσότερα χρήματα είτε γιατί βρίσκουν ότι η εργασία είναι ευεργετική για την υγεία και την ευεξία τους, σωματική και ψυχική.

Όταν αποφασίσετε να σκεφτείτε πώς θα εργάζεστε στα 50 και στα 60 σας, εξετάστε τις παρακάτω επιλογές:

Αυτοαπασχόληση:  Αυτή είναι μια δημοφιλής επιλογή για πολλούς μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους που θέλουν να αξιοποιήσουν τις ειδικές γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους σε εταιρικό περιβάλλον, ασκώντας όμως μεγαλύτερο έλεγχο στο πότε, πού και πώς δουλεύουν.

Ευέλικτη εργασία: Μιλήστε με τον εργοδότη σας και διερευνήστε κάτα πόσο μπορεί να προσφέρει ελαστικό ή μειωμένο ωράριο, ώστε να μεταβείτε ομαλά στην έξοδο από την αγορά εργασίας, χωρίς να στερήσετε απότομα την εταιρία από τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας.

Επιλογή αντικαταστάστη: Εάν έχετε εργαστεί σκληρά για να καθιερώσετε και να επεκτείνετε την επιχείρησή σας, σίγουρα θα θελήσετε να βρείτε ένα άτομο ικανό, που θα αρχίσει να αναλαμβάνει τις ευθύνες σας όσο εσείς περνάτε σταδιακά σε ρόλο πιο συμβουλευτικό.

Εθελοντισμός και παροχή καθοδήγησης Ομοίως, θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε την πείρα σας προσφέροντας εθελοντικές υπηρεσίες, όπως προτιμά το 10% των ατόμων ηλικίας 65-74 στην Ευρώπη. Παρότι αυτό δεν θα αποφέρει εισόδημα, μπορεί να σας προσφέρει άλλα οφέλη. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο εθελοντισμός ίσως συνδέεται με βελτιωμένη ψυχική και σωματική υγεία και αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή. Εναλλακτικά, μπορείτε να αναλάβετε τον ρόλο του μέντορα και να μεταβιβάσετε την εμπειρία σας σε μια νέα γενιά.

Οικονομική προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο

Πόσα χρήματα χρειάζεστε για να βγείτε στη σύνταξη; Δεν υπάρχει μία απάντηση, αλλά ίσως είναι χρήσιμο να σκεφτείτε πόσα θα χρειάζεστε κάθε έτος για να συντηρείτε τον τρόπο ζωής σας όταν θα σταματήσετε να εργάζεστε. Για παράδειγμα, θα εξακολουθήσετε να πληρώνετε δόσεις στεγαστικού δανείου; Μήπως θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι; Μήπως σχεδιάζετε να κάνετε ταξίδια αναψυχής; Πολλοί καταλήγουν ότι θα χρειάζονται περίπου τα δύο τρίτα του καθαρού μισθού τους, για να ζουν άνετα. Άρα, έχετε αυτό το ποσοστό ως αφετηρία όταν υπολογίσετε αν θα σας φτάνει η μηνιαία καταβολή του συνταξιοδοτικού ταμείου σας.

Savings

Δυστυχώς, στην πραγματικότητα πολύς κόσμος δεν διαθέτει αρκετά κεφάλαια, άρα είναι σημαντικό να κάνετε όσο περισσότερη αποταμίευση μπορείτε όσο ακόμη εργάζεστε. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η μέση κύρια σύνταξη είναι 733,22 ευρώ και η μέση επικουρική 194,38 ευρώ τον μήνα. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι ποτέ δεν είναι αργά να συμπληρώσετε τη σύνταξή σας με ένα προσωπικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, μπορείτε να προετοιμαστείτε για απρόσμενα έξοδα, όπως ιατρικές δαπάνες, αποκτώντας ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας. Ακόμη και πριν το χρειαστείτε, ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να διασφαλίσει ότι θα λαμβάνετε εισόδημα εάν χρειαστεί να απουσιάσετε από την εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα με αναρρωτική άδεια. Οι αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις μπορούν επίσης να αποδειχθούν πολλαπλά χρήσιμες σε περίπτωση απόλυσης, μείωσης ωρών εργασίας και αμοιβής ή απλώς ως συμπλήρωμα της μηνιαίας σύνταξης.