Η αξία της αποταμίευσης χρημάτων για το μέλλον των παιδιών σας
SMART LIVING

Η αξία της αποταμίευσης χρημάτων για το μέλλον των παιδιών σας

08.02.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Για να εξασφαλίσετε το οικονομικό μέλλον της οικογένειάς σας, χρειάζεται να κάνετε αποταμίευση των χρημάτων σας αλλά και να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να αποταμιεύουν τα δικά τους. Αν τους μάθετε πόση αξία έχουν τα χρήματα και πώς να τα διαχειρίζονται, οι γνώσεις που θα αποκτήσουν θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Εδώ παραθέτουμε μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να μεριμνείτε για το οικονομικό μέλλον των παιδιών σας, πώς να αποταμιεύσετε χρήματα για αυτά και πώς να τους μάθετε τα οφέλη της αποταμίευσης.

Αρχίστε την αποταμίευση από την πρώτη μέρα

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αρχίσετε την αποταμίευση –χωρίς στέρηση– είναι να ξεκινήσετε νωρίς. Υπάρχουν πολλοί αποταμιευτικοί λογαριασμοί για παιδιά, στους οποίους μπορείτε να καταθέτετε ποσά από τη γέννηση του παιδιού σας και με τα χρόνια να δημιουργήσετε ένα σεβαστό ποσό. Μπορείτε να βάζετε μικρά ποσά κάθε τόσο και μεγαλύτερα ποσά τα Χριστούγεννα ή στα γενέθλια του παιδιού. 

Δώστε χρήματα αντί για δώρα

Αντί να δίνετε δώρα, τα οποία συχνά χάνουν τη γοητεία τους γρήγορα, γιατί να μην αντικαταστήσετε μερικά από αυτά με κάτι πιο ουσιώδες; Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δώσετε χρήματα για ένα χόμπι του παιδιού, όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή η ενασχόληση με ένα άθλημα. Μπορείτε να ζητήσετε από τους άλλους συγγενείς να κάνουν το ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μαθαίνει ότι χρειάζεται να συγκεντρώνει χρήματα για να αγοράζει και να απολαμβάνει αγαθά και εμπειρίες.

Savings

Δώστε χαρτζιλίκι

Ο καλύτερος τρόπος για να αποταμιεύσετε χρήματα για το μέλλον του παιδιού σας είναι να αυξήσετε τις δικές σας αποταμιεύσεις αλλά και να διδάξετε στο παιδί πώς να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα δικά του χρήματα. Μόλις μεγαλώσει αρκετά, αρχίστε να του δίνετε χρήματα τακτικά. Συνεργαστείτε μαζί του για να προγραμματίσετε, να προϋπολογίσετε και να συγκεντρώσετε χρήματα για να επιτύχετε στόχους. 

Ανοίξτε έναν παιδικό λογαριασμό

Αφού μεγαλώσει λίγο το παιδί, προχωρήστε από τον κουμπαρά σε έναν κανονικό τραπεζικό λογαριασμό ή σε μια εφαρμογή προϋπολογισμού στο κινητό του. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, το οποίο θα δώσει στο παιδί μια αίσθηση ευθύνης απέναντι στα χρήματά του. Αν φοβάστε να του παραχωρήσετε τόσο έλεγχο, προτιμήστε μια εφαρμογή που να σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τα έξοδά του και να θέτετε όρια. 

Διδάξτε τα βασικά

Γενικά, το σχολείο δεν διδάσκει οικονομική διαχείριση στα παιδιά, άρα θα πρέπει εσείς να καλύψετε το κενό. Φροντίστε να αναφερθείτε σε θέματα όπως τι είναι οι τόκοι, πώς λειτουργούν οι πιστωτικές κάρτες, πώς γίνονται οι επενδύσεις σε μερίδια και μετοχές και πόσο σημαντική είναι η σύνταξη. Αυτές οι γνώσεις θα χρησιμεύσουν πολύ στο παιδί όταν ενηλικιωθεί και θα του δώσουν από νωρίς μια εικόνα για την αξία των χρημάτων. 

Επενδύστε σε μερίδια και μετοχές

Διαμορφώστε ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών, το οποίο στη συνέχεια θα μεταβιβάσετε στα παιδιά σας. Βάλτε τα να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και αξιοποιήστε την ευκαιρία για να τους διδάξετε πώς γίνονται οι επενδύσεις και πώς προκύπτει κέρδος. Η αγορά μετοχών αποτελεί μυστήριο για πολλούς, θα βοηθήσει πολύ τα παιδιά σας να γνωρίσουν τη λειτουργία της από μικρή ηλικία. 

Χρησιμοποιήστε εφαρμογές

Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή για να κάνετε ευχάριστη τη διαχείριση χρημάτων. Το Pennybox βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν την αξία των χρημάτων, συνδέοντάς τη με μια εργασία, όπως το καθάρισμα. Άλλες εφαρμογές βοηθούν εσάς και τα παιδιά σας να παρακολουθείτε τα έξοδα και τις αποταμιεύσεις τους. Επίσης βοηθά τα παιδιά να χωρίζουν τα χρήματά τους σε τμήματα και να βλέπουν με γραφήματα πώς αυξάνονται οι αποταμιεύσεις τους.

Εξοφλήστε τα χρέη σας

Αν έχετε μεγάλα χρέη, μπορεί να φέρετε την οικογένειά σας σε επισφαλή θέση, σε περίπτωση που πληγεί η πηγή εισοδήματός σας. Προσπαθήστε να μην ξοδεύετε περισσότερα από όσα βγάζετε και φροντίστε να αποπληρώνετε κάθε μήνα οφειλές από πιστωτικές κάρτες ή όρια υπερανάληψης.

Συντάξτε μια διαθήκη

Πρόκειται για ένα θέμα που συχνά προτιμάμε να μην το σκεφτόμαστε, αλλά είναι σημαντικό να έχετε μια επικαιροποιημένη διαθήκη, ώστε τα παιδιά σας να είναι προστατευμένα όταν δεν θα έχουν εσάς για να τα στηρίζετε οικονομικά. Αν έχετε καιρό να διαβάσετε τη διαθήκη σας, βρείτε τη και κοιτάξτε μήπως χρειάζεται να την ενημερώσετε.

Μιλήστε για το χρήμα

Τέλος, αξίζει να θυμάστε ότι η στάση των παιδιών απέναντι στο χρήμα συνήθως επηρεάζεται από τη δική σας. Μη διστάζετε να τους μιλάτε για τα οικονομικά σας και το πώς ξοδεύετε, αποταμιεύετε και επενδύετε. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, αφήστε τα να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και ενθαρρύνετέ τα να αποταμιεύουν για το δικό τους μέλλον. Έτσι, θα φτάσουν στην ενηλικίωση έχοντας μια υγιή στάση απέναντι στα χρήματα και θα διατηρούν υγιείς συνήθειες ως προς τις δαπάνες και την αποταμίευση.