Διαχείριση χρεών: Πώς να απαλλαγείτε εύκολα | Generali
SMART LIVING

Διαχείριση χρεών: Πώς να απαλλαγείτε εύκολα

13.03.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Δεν φαντάζεστε πόσο εύκολο είναι να βρεθείτε χρεωμένοι.

Πριν καλά-καλά το καταλάβετε, έχει γίνει συνήθεια να ζείτε από τις τραπεζικές υπεραναλήψεις και την πιστωτική σας κάρτα. Και δεν είστε οι μόνοι. Όμως, τα χρέη προκαλούν αναστάτωση και απογοήτευση, ενώ συγχρόνως εξανεμίζουν τις ελπίδες για μελλοντική εξασφάλιση. Είναι επομένως σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο των οικονομικών σας, πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από τα χρέη και να διασφαλίσετε την απουσία χρεών μακροπρόθεσμα.

Συγκεντρώστε όλα τα δεδομένα σας

Ο έλεγχος των οικονομικών σας ξεκινά με την πλήρη διαφάνεια των δαπανών σας. Εάν έχετε στα χέρια σας σαφή δεδομένα, μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε τα στοιχεία που απομυζούν το εισόδημά σας και να αποφασίσετε πού μπορείτε να κάνετε περικοπές, για να εξοφλήσετε γρήγορα τα χρέη σας. 

Συγκεντρώστε τις πρόσφατες κινήσεις όλων των τραπεζικών λογαριασμών σας. Καταγράψτε αναλυτικά τα πάγια έσοδα και έξοδα, συμπεριλαμβανομένων του μισθού, του ενοικίου ή του στεγαστικού δανείου σας, καθώς και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Κάντε το ίδιο για τα έξοδα που κάνετε για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η διασκέδασή σας, οι διακοπές ή αγορά ρούχων.

Καταγράψτε όλα τα χρέη σας

Κάντε μια λίστα όλων των οφειλών σας καθώς και των ποσών, συμπεριλαμβανομένων των χρεών από τη χρήση πιστωτικών καρτών ή υπεραναλήψεων. Για κάθε οφειλή, σημειώστε τη μηνιαία δόση εξόφλησης και το αντίστοιχο επιτόκιο. Έτσι, θα έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα του ποσού που πληρώνετε, απλά και μόνο για να δανείζεστε χρήματα. Μόλις αποκτήσετε μια ξεκάθαρη και αναλυτική εικόνα των εσόδων και των εξόδων σας, μπορείτε να αρχίσετε να σχεδιάζετε τον τρόπο για να απαλλαγείτε γρήγορα από τα χρέη.

Ορίστε προτεραιότητες

Προσθέστε τα απαιτούμενα μηνιαία ή τα απολύτως αναγκαία έξοδα, για παράδειγμα το στεγαστικό δάνειο ή το ενοίκιό σας. Στη συνέχεια αφαιρέστε το άθροισμά τους από τα συνολικά μηνιαία σας έσοδα. Το ποσό των χρημάτων που απομένει είναι αυτό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αποπληρωμή των οφειλών σας. Ιεραρχήστε τις οφειλές που θα πρέπει να εξοφληθούν πρώτες βάσει του επιτοκίου που πρέπει να καταβάλετε.

Προϋπολογίστε τα έξοδά σας

Τα έξοδα σας είναι λογικό να διαφέρουν από μήνα σε μήνα, αλλά τα στοιχεία που θα έχετε συγκεντρώσει θα δείξουν τους κύριους τομείς απώλειας εσόδων. Για παράδειγμα, ίσως ευθύνονται οι αυξημένες δαπάνες σε ένδυση ή οι διακοπές σε προορισμούς πολύ ακριβότερους από τις δυνατότητές σας. Χωρίς αυτά τα έξοδα η ζωή δεν θα ήταν το ίδιο ευχάριστη, επομένως, αντί να τα καταργήσετε θέστε ένα όριο στον προϋπολογισμό σας, π.χ.  αγορά ενός ρούχου τον μήνα και πιο budget friendly καταλύματα διακοπών.

Κάντε έρευνα αγοράς

Μπορεί να είναι δελεαστικό να διατηρείτε για χρόνια τους ίδιους παρόχους, αλλά μερικές φορές με την έρευνα αγοράς μπορεί να εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα από ό,τι φαντάζεστε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάροχο υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας. Ελέγξτε τα μηνιαία σας έξοδα, για να βεβαιωθείτε ότι δεν πληρώνετε για την ίδια υπηρεσία περισσότερα από όσα θα έπρεπε.

Υιοθετήστε βιώσιμες συνήθειες

Ένα πράγμα που σας διδάσκει ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων είναι πόσο μεγάλη εξοικονόμηση μπορείτε να κάνετε, εάν απλά αναρωτηθείτε τι χρειάζεστε πραγματικά! Αυτό ισχύει κυρίως στα ψώνια στο σουπερμάρκετ, όπου είναι πολύ εύκολο να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα από ό,τι πρέπει και καταλήγετε να πετάτε τρόφιμα. Μπορείτε να αποφύγετε τη σπατάλη, εάν είστε οργανωμένοι και προνοητικοί. Ο προγραμματισμός των γευμάτων της εβδομάδας και η προετοιμασία γευμάτων που μπορείτε να πάρετε μαζί σας στη δουλειά είναι πραγματικά πολύ καλοί τρόποι για να μειώσετε τα έξοδα και να περιορίσετε αυτά που πετάτε.

Διατηρήστε τις καλές συνήθειες που έχετε αποκτήσει

Όταν καταφέρετε να απαλλαγείτε από τα χρέη σας, είναι πιθανό να θέλετε να συνεχίσετε έτσι! Το κόλπο εδώ είναι να μην εφησυχάσετε. Όλη αυτή η προσπάθεια να απαλλαγείτε από τα χρέη σας, θα έχει δημιουργήσει κάποιες καλές συνήθειες στον τρόπο ζωής σας, όπως ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων, ο προγραμματισμός και η φειδωλή και προσεκτική χρήση των χρημάτων σας. Μην τις ξεχάσετε! 

Αποταμίευση και πάλι αποταμίευση!

Τέλος, είναι πραγματικά σημαντικό να αποταμιεύετε για το μέλλον. Γνωρίστε το πρόγραμμα Maximizer της Generali  και δείτε την αύξηση των αποταμιεύσεών σας να σας προσφέρει ασφάλεια και ευελιξία για το μέλλον, διασφαλίζοντας ότι πάντα θα έχετε ένα απόθεμα «ασφαλείας» για να καλύψετε τυχόν έκτακτα έξοδα ή να επενδύσετε στα όνειρά σας!