Βιώσιμη Μόδα: 4 +1 συμβουλές για να τη βάλετε στη ζωή σας
SMART LIVING

Βιώσιμη Μόδα: 4 +1 συμβουλές για να τη βάλετε στη ζωή σας

11.11.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για 20% των παγκοσμίως παραγόμενων λυμάτων και για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ. Το συνταρακτικό είναι ότι τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν τις εκπομπές όλων των διεθνών αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών μαζί! 

Οπότε, δεν είναι καθόλου περίεργο που το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη βιώσιμη μόδα. Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε περισσότερα και να τολμήσετε μερικές αλλαγές; Να αναθεωρήσετε τις αγοραστικές σας συνήθειες και να σταματήσετε να καταναλώνετε είδη γρήγορης μόδας. Να ψωνίσετε από καταστήματα μεταχειρισμένων και να επιλέξετε εταιρίες που χρησιμοποιούν βιώσιμες μεθόδους και υλικά. Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, πρέπει να σκεφτόμαστε καλά πριν αγοράσουμε οτιδήποτε και αυτό θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια.

Τι σημαίνει βιωσιμότητα;

Γενικά, τα βιώσιμα προϊόντα προσφέρουν κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας. Πολλές εταιρεες και καταστήματα λιανικής προσπαθούν να βελτιώσουν τα κεντρικά μηνύματα του brand τους και να εντάξουν στην παραγωγική τους διαδικασία πιο βιώσιμες και ηθικές πρακτικές, κάτι που σήμερα πια αποτελεί σημαντική αξία για πολλούς καταναλωτές, όσον αφορά τις πωλήσεις. 

Health

Οι σχεδιαστές μόδας πειραματίζονται με οικολογικά υλικά, όπως οι φλούδες μήλου ή η δημιουργία υφάσματος από μανιτάρια. Ήδη στις αρχές του έτους, στην Εβδομάδα Μόδας του Βερολίνου έκαναν την εμφάνισή τους στην πασαρέλα ευφάνταστες δημιουργίες οικολογικού δέρματος από ίνες φύλλων ανανά, γνωστού ως Piñatex. Οι καταναλωτές στρέφονται στην αγορά μεταχειρισμένων ειδών και δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε παλιότερα ρούχα, τροποποιώντας τα. Όταν έχουμε να κάνουμε με τη σωτηρία του πλανήτη μας, κάθε αλλαγή μετράει.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε πέντε συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας στο εξής με μεγαλύτερη ευαισθησία και περιβαλλοντική συνείδηση.

1. Ουκ εν τω πολλώ το ευ!

Είναι προτιμότερο να αγοράζετε λιγότερα και να επικεντρωθείτε στην αγορά ποιοτικών, διαχρονικών κομματιών και να δημιουργήσετε μια ευέλικτη γκαρνταρόμπα που θα αντέξει στον χρόνο. Τι νόημα έχει η υπερκατανάλωση και η αγορά ειδών γρήγορης μόδας που παράγονται μαζικά, όταν η μόδα αλλάζει τόσο γρήγορα και ο τρόπος παραγωγής και απόρριψης των υφασμάτων που χρησιμοποιεί είναι τόσο βλαβερός για το περιβάλλον; Αναζητήστε στο διαδίκτυο ιδέες που θα σας εμπνεύσουν να φτιάξετε τη δική σας μινιμαλιστική, διαχρονική γκαρνταρόμπα. Ιδανικά, θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσημες και casual εμφανίσεις, όπως ένα ταγιέρ, ένα λευκό πουκάμισο, ένα τζιν, ένα κομψό casual σακάκι και ένα φόρεμα, που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες από το πρωί ως το βράδυ. Η βασική ιδέα είναι απλή: «πειραματιστείτε» με μια μικρή γκαρνταρόμπα, που θα περιλαμβάνει καλής ποιότητας κομμάτια, και απογειώστε το στιλ σας δοκιμάζοντας διαφορετικούς συνδυασμούς.

2. Προτιμήστε βιώσιμες μάρκες

Όποτε μπορείτε, επιλέξτε βιώσιμες μάρκες. Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβές, αλλά αν η ζημιά στο περιβάλλον είναι μικρότερη, το λίγο υψηλότερο κόστος αξίζει τον κόπο. Επιλέγοντας μάρκες φιλικές προς το περιβάλλον αντί των φθηνότερων, λιγότερο ηθικών εταιριών, λάβετε υπόψη σας ότι στηρίζετε ταυτόχρονα τη δίκαιη αμοιβή των εργαζομένων. Στηρίξτε τις εγχώριες επιχειρήσεις, επιλέγοντας ελληνικά brands με οικολογική συνείδηση, όπως η εταιρεία Anaskela, στην οποία θα βρείτε πετσέτες θαλάσσης από επαναχρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια ή η Retro Junkee, που χρησιμοποιεί στις συλλογές της πιστοποιημένο οργανικό βαμβάκι 100%, το οποίο καλλιεργείται στην Ελλάδα.

3. Επιλέξτε την αργή αντί της γρήγορης μόδας

Φροντίστε σωστά τα αγαπημένα σας ρούχα, για να αντέξουν περισσότερο στο χρόνο. Κάντε τους μικροδιορθώσεις ή βρείτε μια καλή μοδίστρα. Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι, προτιμήστε υψηλής ποιότητας, vintage κομμάτια που είναι πολύ καλύτερα από τα μοντέρνα, κακής ποιότητας υφάσματα. Ανακυκλώστε τα παλιά σας ρούχα, μετατρέποντάς τα σε κάτι χρήσιμο. Όλοι έχουμε ρούχα που αγαπάμε, αλλά δεν φοράμε πια. Δώστε τους μια δεύτερη ευκαιρία, μεταποιώντας τα. Φτιάξτε μια καλοκαιρινή βερμούδα με το παλιό, αλλά αγαπημένο σας τζιν.

4. Αγοράστε μεταχειρισμένα ή διοργανώστε ένα χαριστικό παζάρι στην περιοχή σας

Τα χαριστικά παζάρια ρούχων είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να συνδυάσετε τη μόδα με την ανακύκλωση. Προσκαλέστε φίλους και συγγενείς στο σπίτι σας ή βρείτε έναν μεγαλύτερο χώρο. Ανταλλάξτε είδη που δεν φοράτε πια με άλλα που θα σας αρέσουν, τόσο απλά! Αγοράστε μεταχειρισμένα είδη ή δωρίστε τα ρούχα σας για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Με τον τρόπο αυτό, καλλιεργείτε παράλληλα τόσο την περιβαλλοντική, όσο και την κοινωνική σας συνείδηση, επομένως το κέρδος δεν μπορεί παρά να είναι διπλό.

5. Ενημερωθείτε

Φροντίστε να ενημερώνεστε συνεχώς σχετικά με τη βιωσιμότητα, τις τάσεις και τα νέα των εταιριών από τις ιστοσελίδες τους. Γίνετε μέλος σε μια ομάδα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπου θα μπορείτε να ανταλλάξετε ιδέες και να αντλήσετε έμπνευση. Η καλύτερη ενημέρωση και η παρακολούθηση των τάσεων και των επιλογών των διαφόρων εταιρειών θα σας βοηθήσει να λαμβάνετε πιο βιώσιμες και περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικά ηθικές αποφάσεις κατά τις αγορές σας.