Αξιοποιήστε τη τεχνολογία προς όφελος της οικολογίας | Generali
SMART LIVING

Αξιοποιήστε τη τεχνολογία προς όφελος της οικολογίας

20.09.2019 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Το ζήτημα της βιωσιμότητας έχει αρχίσει να αναδεικνύεται, καθώς οι επιζήμιες συνέπειες του σύγχρονου τρόπου ζωής πάνω στον φυσικό κόσμο εκτίθενται ολοένα και περισσότερο. Από τη ρύπανση που προκαλεί η αλόγιστη χρήση του πλαστικού έως την κατασπατάληση των τροφίμων, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να βρούμε από πού πρέπει να ξεκινήσουμε να βάζουμε το λιθαράκι μας για τη διάσωση του πλανήτη. Εδώ θα βρείτε κάποια χρηστικά μέσα για να μπορέσετε να ξεκινήσετε.

Ταξιδεύοντας περιβαλλοντικά

Τα ταξίδια μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το περιβάλλον, καθώς ο τομέας των μετακινήσεων από μόνος του ευθύνεται για το 14% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εφαρμογές μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το ενεργειακό σας αποτύπωμά προτείνοντάς σας βιώσιμες εναλλακτικές που εκτείνονται από ξενοδοχεία και θέρετρα έως ξεναγήσεις και αξιοθέατα. Για διαδρομές σε κοντινή απόσταση από το σπίτι σας γιατί να μην εξετάσετε τη χρήση εφαρμογών που προωθούν το διαμοιρασμό αυτοκινήτου, όπως το CarpoolWorld;

Περιορίζοντας τη σπατάλη των τροφίμων

Το ένα τρίτο των τροφίμων που προορίζεται για κατανάλωση, πετιέται κάθε χρόνο. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εφαρμογές για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το φλέγον αυτό θέμα. Η Olio είναι μία από τις πιο γνωστές, που συνδέει γείτονες και προμηθευτές προκειμένου να μοιράζονται τα πλεονάζοντα τρόφιμα. Μπορείτε ακόμα να κάνετε μια online έρευνα ώστε να βρείτε τοπικά μαγαζιά ή και εφαρμογές που πουλούν την πλεονάζουσα παραγωγή. Υπάρχουν ακόμα, εφαρμογές όπως η NoWaste που σας στέλνουν ειδοποιήσεις όταν τα προϊόντα πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους. Ρίξτε μια ματιά και στην Epicurious ώστε να πάρετε έμπνευση και ιδέες για συνταγές σε σχέση με τρόφιμα και προϊόντα που έχετε και δεν ξέρετε πώς να τα αξιοποιήσετε!

Εξοικονομώντας ενέργεια

Υπάρχουν έξυπνες τεχνολογίες για θερμοστάτες που είναι εξαιρετικές όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως πχ. η Hive, η Nest και η Netatmo. Αυτές σας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχετε τη θερμοκρασία του χώρου σας εν κινήσει. Μέσω αυτών ορίζετε ένα χρονοδιάγραμμα, ελέγχετε τη θερμοκρασία και την αυξομειώνετε από το κινητό σας. Εάν θέλετε να κάνετε και το κάτι παραπάνω, μπορείτε να εγκαταστήσετε ηλιακά panels στην σκεπή σας.

Μειώνοντας τη χρήση πλαστικού

Τα πλαστικά μιας χρήσης είναι ένα γνωστό πρόβλημα αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλές μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας ώστε να τα περιορίσετε. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε τα πλαστικά μπουκάλια νερού με ένα γυάλινο πού να μπορεί να πλυθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί. Φυσικά, μιας και δεν είναι πάντα εφικτό να αποφύγετε το πλαστικό τουλάχιστον ας θυμάστε να το ανακυκλώνετε!

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον πλανήτη. Μπορείτε, για παράδειγμα, να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος και να αντικαταστήσετε το αυτοκίνητο με το ποδήλατο ή ακόμα και με τα πόδια. Ξεκινήστε ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στις εφαρμογές που σας αναφέραμε και καθώς θα αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση, θα δείτε ότι υπάρχουν πολλές μικρές μικροαλλαγές  που μπορείτε να κάνετε για να σώσετε τον πλανήτη.