Αποθήκευση αρχείων στο Cloud: Πόσο ασφαλής είναι; | Generali
SMART LIVING

Αποθήκευση αρχείων στο Cloud: Πόσο ασφαλής είναι;

29.01.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Είτε χρησιμοποιείτε ήδη την τεχνολογία του cloud, είτε απλά την έχετε ακουστά, πιθανόν να αναρωτιέστε αν είναι όντως μια ασφαλής τεχνολογία για την αποθήκευση των αρχείων σας online. Στο άρθρο αυτό, παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια στο cloud. Μπορείτε τελικά να το εμπιστευτείτε; Διαβάστε παρακάτω!

Τι είναι το cloud;

To cloud είναι μία τεχνολογία με την οποία έχετε πρόσβαση σε προγράμματα ή εφαρμογές μέσω του διαδικτύου. Μπορείτε λοιπόν να αποθηκεύετε αρχεία σε μια κεντρική τοποθεσία online ( στο cloud δηλαδή) και να έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτά με οποιαδήποτε συσκευή σας (smartphone, tablet, υπολογιστής κ.α.) μέσω internet. Έτσι, αν η συσκευή σας χαθεί, κλαπεί ή υποστεί βλάβη, τα αρχεία σας παραμένουν σώα και αβλαβή καθώς δεν είναι αποθηκευμένα σε έναν σε μία συσκευή. Θεωρητικά, τουλάχιστον.

Γιατί δημιουργεί προβληματισμό;

Επειδή, πολύ απλά, παύετε να έχετε τον έλεγχο. Όταν χρησιμοποιείτε μια τέτοια υπηρεσία, ουσιαστικά παραχωρείτε τα αρχεία σας σε μια εταιρεία και της εμπιστεύεστε τη «φύλαξή» τους. Οι προβληματισμοί προκύπτουν γιατί, όπως έχει γίνει γνωστό, κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί παραβιάσεις των μέτρων ασφαλείας τέτοιων εταιρειών.

Σίγουρα, δεν υπάρχει καμία μορφή αποθήκευσης δεδομένων που να μην ενέχει κινδύνους. Άρα, το ερώτημα δεν είναι αν η τεχνολογία του cloud είναι 100% ασφαλής, αλλά μάλλον αν το cloud είναι περισσότερο ή λιγότερο ασφαλές από το σκληρό σας δίσκο.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Η κυριότερη ανησυχία που έχει ο περισσότερος κόσμος για την αποθήκευση αρχείων σε cloud είναι η επίθεση από χάκερ, κάτι που δεν είναι εντελώς αβάσιμο. Ο πιο κοινός τύπος επίθεσης από χάκερ στρέφεται κατά μεμονωμένων ατόμων. Παρόλα αυτά, η επίθεση από χάκερ στο cloud αυτό καθαυτό είναι σίγουρα δυσκολότερη και πιο σπάνια.

Αυτό που θα έπρεπε, ίσως, να μας απασχολεί περισσότερο είναι η ιδιωτικότητα του cloud. Οι κυβερνήσεις και οι αρχές των κρατών μπορούν να ζητήσουν πρόσβαση σε δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί στο cloud και, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εταιρείες την παραχωρούν. Επίσης, οι πάροχοι υπηρεσιών cloud μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που φυλάσσουν ως υλικό για άλλες υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν (όπως ευρετηρίαση και αναζήτηση). Παρότι αυτό δεν απειλεί την ασφάλεια, αξίζει να το έχετε κατά νου για την προστασίας της ιδιωτικότητάς σας και να διαβάζετε πάντα προσεκτικα τους Όρους Χρήσης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

 • Οι server στους οποίους γίνεται η αποθήκευση αρχείων σε cloud είναι εξαιρετικά ασφαλείς τοποθεσίες. Λίγοι υπάλληλοι έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτούς, ενώ φυλάσσονται όλο το εικοσιτετράωρο.
 • Τα αρχεία σας είναι κρυπτογραφημένα σε μεγάλο βαθμό, ώστε ένας χάκερ να μην μπορεί να εισβάλει στο cloud τόσο εύκολα όσο στο σκληρό σας δίσκο.
 • Η αποθήκευση αρχείων σε cloud είναι συνήθως φθηνότερη από το να αγοράσετε δικές σας συσκευές αποθήκευσης για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας (back up) των δεδομένων σας.
 • Ένα ακόμη όφελος είναι η ευκολία χρήσης: δημιουργούνται αυτομάτως αντίγραφα ασφαλείας και βρίσκετε τα αρχεία σας απλώς συμπληρώνοντας το συνθηματικό σας.
 • Μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση στα αρχεία σας και να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας από οπουδήποτε έχετε σύνδεση στο internet.

Πώς μπορώ να αυξήσω την ασφάλεια χρήσης του cloud;

Παρότι η αποθήκευση αρχείων σε cloud είναι ήδη πολύ ασφαλής, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις με τις οποίες μπορείτε να την κάνετε ακόμη ασφαλέστερη:

 • Χρησιμοποιήστε μια υπηρεσία που προσφέρει έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (Two Factor Authentication), στην οποία χρησιμοποιείτε το συνθηματικό σας μαζί με μία ακόμη μέθοδο (όπως τη χρήση μιας δεύτερης συσκευής) για να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας.
 • Χρησιμοποιήστε ισχυρό συνθηματικό.
 • Χρησιμοποιήστε μια δεύτερη υπηρεσία cloud αντί να έχετε τα πάντα σε ένα σημείο.
 • Αν σας απασχολεί ιδιαίτερα η ιδιωτικότητα, δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των ευαίσθητων εγγράφων σας σε έναν σκληρό δίσκο τον οποίο δεν έχετε διαρκώς συνδεδεμένο με τον υπολογιστή σας.
 • Χρησιμοποιήστε μια υπηρεσία VPN για να κρυπτογραφούνται τα δεδομένα σας όταν είστε συνδεδεμένοι στο internet (ιδίως αν έχετε συνδεθεί σε δημόσιο δίκτυο μέσω WiFi).
 • Χρησιμοποιήστε λογισμικό κρυπτογράφησης για να προσθέσετε άλλο ένα επίπεδο ασφαλείας στα ευαίσθητα αρχεία σας προτού τα ανεβάσετε στο cloud.

Συγκριτικά, η αποθήκευση αρχείων σε cloud είναι μια πολύ πιο ασφαλής μέθοδος από την αποθήκευση στη μονάδα σκληρού δίσκου του υπολογιστή σας. Αν όμως εξακολουθείτε να έχετε επιφυλάξεις, μπορείτε να πάρετε κάποια από τα μέτρα που αναφέραμε προηγουμένως για να ενισχύσετε την ήδη υψηλή ασφάλεια στην τεχνολογία του cloud.