Ανακύκλωση παλιών επίπλων – η νέα δημιουργική τάση | Generali
SMART LIVING

Ανακύκλωση παλιών επίπλων - η νέα δημιουργική τάση

10.05.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η νέα τάση στην ανακύκλωση, γνωστή ως «upcycling», σας δίνει την ευκαιρία να επιστρατεύσετε τη δημιουργικότητά σας, για να αναβαθμίσετε ταλαιπωρημένα, βαρετά ή παλιά αντικείμενα, μετατρέποντάς τα σε μοναδικά, στιλάτα κομμάτια, προκειμένου να τα επαναχρησιμοποιήσετε. Είτε θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, είτε αναζητάτε περιβαλλοντικά φιλικότερους τρόπους να βελτιώσετε τον χώρο σας, η δημιουργική ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση είναι ένας σπουδαίος και έξυπνος τρόπος να επιτύχετε τον σκοπό σας.

Αυτή η δημιουργική, διασκεδαστική και συναρπαστική διαδικασία «μεταμόρφωσης» μπορεί να αποτελέσει μοναδική ευκαιρία να διοχετεύσετε την ενέργειά σας ή να περάσετε χρόνο με φίλους και συγγενείς, απολαμβάνοντας μια κοινή δραστηριότητα. Και αν διαθέτετε μεράκι και ταλέντο, γιατί να μην την εκμεταλλευτείτε ως επιχειρηματική ιδέα;

Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε τους ευκολότερους τρόπους να μεταποιήσετε τα αντικείμενά σας, σε συνδυασμό με βασικές συμβουλές ανακύκλωσης, όπως π.χ. πού να αναζητήσετε τις πρώτες ύλες για τα έργα σας, καθώς και ιδέες δημιουργικής ανακύκλωσης για να εμπνευστείτε. 

Επιλέξτε το αντικείμενο που θα μεταμορφώσετε

Εάν είστε αρχάριοι, ξεκινήστε με κάτι μικρό. Μην αποπειραθείτε ακόμη να αλλάξετε τα έπιπλα ολόκληρης κουζίνας ή να μετατρέψετε μια μπανιέρα σε καναπέ. Αντίθετα, επιλέξτε απλά πράγματα, όπως π.χ. να αλλάξετε το χρώμα μιας συρταριέρας για να της προσδώσετε παλαιωμένη, vintage εμφάνιση, να μετατρέψετε γυάλινα βάζα σε φωτιστικά ή να φτιάξετε ένα μοντέρνο τραπεζάκι σαλονιού από ξύλινες παλέτες. 

Home

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα που ήδη έχετε ή να οργώσετε τις υπαίθριες αγορές, τα καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών και τα παζάρια, για να ανακαλύψετε κάτι νέο. Επίσης, αξίζει τον κόπο να ρωτήσετε φίλους και συγγενείς εάν έχουν παλιά έπιπλα που θα ήθελαν να ξεφορτωθούν.

Το μυστικό στην όλη διαδικασία είναι να σκέφτεστε αντισυμβατικά. Μια παλιά σκάλα θα μπορούσε να μετατραπεί σε πρωτότυπη βιτρίνα ή ένας απλός καθρέπτης να αποκτήσει vintage όψη, αν του προσθέσετε μια μπαρόκ κορνίζα. Και πάντα, πριν ξεκινήσετε οποιεσδήποτε εργασίες, θυμηθείτε να καθαρίσετε καλά το αντικείμενο που έχετε αποφασίσει να μεταποιήσετε.

Αποφασίστε πώς θα επεξεργαστείτε το αντικείμενό σας

Καλό είναι για αρχή να ξεκινήσετε με μια απλή, οικονομική μετατροπή, πριν δοκιμάσετε πιο σύνθετες τεχνικές ή εξειδικευμένα εργαλεία. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε: 

  • Να βάψετε ένα σκαμπό, ένα τραπέζι ή μια συρταριέρα ή να τα διακοσμήσετε με χαρτί vintage, για να τους προσδώσετε μια όψη άλλης εποχής
  • Να προσθέσετε μικρές λεπτομέρειες, π.χ. να τοποθετήσετε μερικά μαξιλάρια επάνω σε ένα μπαούλο για να το μετατρέψετε σε πρακτικό κάθισμα, να αλλάξετε πόμολα σε ένα ντουλάπι ή να αντικαταστήσετε την παλιά ταπετσαρία μιας καρέκλας με ένα ύφασμα έντονου χρώματος για πιο funky αποτέλεσμα
  • Να χρησιμοποιήσετε πρωτότυπα αντικείμενα, για να δημιουργήσετε κάτι καινούριο, όπως π.χ. να φτιάξετε μια βάση στήριξης μαχαιριών από παλιά βιβλία με σκληρό εξώφυλλο ή να μεταμορφώσετε ένα ξύλινο κιβώτιο κρασιού σε χρωματιστό κουτί αποθήκευσης παιχνιδιών με ρόδες

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πλήθος ιστοσελίδων και εφαρμογών που θα σας εμπνεύσουν, όπως το Pinterest, το Instagram κ.α., με άπειρες ενδιαφέρουσες ιδέες δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων.

Προετοιμαστείτε σωστά!

Πριν ξεκινήσετε, προετοιμάστε έναν χώρο εργασίας, είτε εντός είτε εκτός σπιτιού και καλύψτε τις επιφάνειες με προστατευτικά καλύμματα. Συγκεντρώστε τα εργαλεία και τα υλικά που θα χρειαστείτε. Εάν πρόκειται να βάψετε τα αντικείμενά σας, επενδύστε σε πινέλα καλής ποιότητας για να εξασφαλίσετε πιο ομοιόμορφη κάλυψη και να αποφύγετε τις τρίχες στη μπογιά σας. Για να αγοράσετε άλλα είδη εξοπλισμού και υλικά, απευθυνθείτε σε καταστήματα οικιακών ειδών και ειδών χειροτεχνίας. Ωστόσο, μην βιαστείτε να μπείτε σε έξοδα. Κάντε πρώτα μια εξερεύνηση στα ντουλάπια του σπιτιού, στην αποθήκη ή το γκαράζ σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσους κρυμμένους «θησαυρούς» θα ανακαλύψετε!

Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να αφήσετε το έργο σας να στεγνώσει καλά πριν το βάλετε στη θέση του, για να αποφύγετε τους λεκέδες. Αλλά, ακόμη και αν κάτι πάει στραβά, μην πανικοβάλλεστε! Λάθη μπορούν πάντα να συμβούν. Τα περισσότερα διορθώνονται, αλλά ακόμη και αν όχι, μια απροσδόκητη τροπή στο έργο σας θα μπορούσε να σας εκπλήξει ευχάριστα.

Εξάλλου, υποτίθεται ότι η διαδικασία της μεταποίησης είναι μια διασκεδαστική και δημιουργική δραστηριότητα, επομένως μην απογοητεύεστε αν το τελικό αποτέλεσμα δεν φαντάζει στα μάτια σας τόσο τέλειο όσο η αρχική ιδέα που βρήκατε στο Pinterest. Ο στόχος είναι να απολαύσετε τη διαδικασία και να αντλήσετε ικανοποίηση από το τελικό προϊόν που δημιουργήσατε.