Αποταμίευση: 6 βήματα για να τη ξεκινήσετε & να την πετύχετε!
SMART LIVING

Αποταμίευση: 6 βήματα για να τη ξεκινήσετε & να την πετύχετε!

04.10.2019 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Για τους περισσότερους από εμάς μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα είναι η επόμενη χρονιά, πόσο μάλλον το πώς θα είναι η ζωή μας σε πέντε, δέκα χρόνια ή ακόμα πιο πέρα. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι νωρίς για να προγραμματίζουμε το μέλλον μας ακόμα και εάν είναι πολύ μακρινό όπως η στιγμή που θα βγούμε στη σύνταξη. Με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε προετοιμασμένοι ό,τι και αν προκύψει στην πορεία μας!

 

Θέστε τους στόχους σας

 

Ξεκινήστε τα σχέδια σας, θέτοντας ξεκάθαρους στόχους για το μέλλον σας. Να θυμάστε πώς το εισόδημα σας κατά τη συνταξιοδότησή δε θα είναι το ίδιο με αυτά που κερδίζετε τώρα ως ενεργό εργασιακό δυναμικό. Λάβετε υπόψη τον πληθωρισμό (3% – 5% ετησίως), δείτε πότε βγαίνετε στη σύνταξη και προσδιορίσετε το ποσό που επιθυμείτε να έχετε μηνιαίως σε εκείνη την ηλικία. Μην αμελήσετε να υπολογίσετε σε αυτό τους λογαριασμούς σας, τον τρόπο ζωής σας όπως και τα έξοδα για δαπάνες υγείας.

 

Ξεκινήστε με ένα πρόγραμμα

 

Εάν έχετε ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα μέσω του εργοδότη σας, τότε το σίγουρο είναι πώς ανήκετε στους τυχερούς! Εάν πάλι όχι, τίποτα δε σας εμποδίζει από το να φτιάξετε εσείς ένα. Σε κάθε περίπτωση το βασικό βήμα είναι η απόκτηση ενός τέτοιου προγράμματος ώστε να διασφαλίσετε ότι μελλοντικά θα απολαμβάνετε το επίπεδο ζωής που επιθυμείτε.

 

Υπολογίστε το ποσό που πρέπει να αποταμιεύετε κάθε μήνα

 

Είτε έχετε ήδη ένα επενδυτικό – αποταμιευτικό πρόγραμμα είτε τώρα αποφασίζετε να δημιουργήσετε ένα, υπολογίστε το ποσό που θα πρέπει να βάζετε στην άκρη ώστε στο μέλλον το εισόδημά σας να είναι εφάμιλλο με την παρούσα οικονομική σας κατάσταση. Δείτε πόσα χρειάζεται να αποταμιεύετε κάθε μήνα και προσαρμόστε τις εισφορές σας ανάλογα.

 

Προγραμματίστε ένα μέλλον χωρίς δάνεια

 

Εάν δεν είναι δυνατόν στην παρούσα κατάσταση να αποταμιεύετε το ποσό που επιθυμείτε ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε στο μέλλον τη ζωής σας, μάλλον θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στον οικονομικό σας προγραμματισμό. Η σημαντικότερη εξ’ αυτών είναι ένα σχέδιο αποπληρωμής των δανείων σας. Να θυμάστε πώς όσο πιο μακροπρόθεσμη είναι η αποπληρωμή τους τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βάζετε κάτι στην άκρη.

 

Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας

 

Εάν μετά από όλα αυτά, οι στόχοι σας είναι ακόμα άπιαστοι εξετάστε το ενδεχόμενο να πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Μη φανταστείτε ότι θα πρέπει να στερηθείτε το επίπεδο ζωής που απολαμβάνετε στο παρόν. Απλά, ίσως να πρέπει να εξετάσετε εάν κάτι αξίζει να περιοριστεί προς όφελος του μέλλοντος.

 

Αυτοματοποιήστε τις πληρωμές σας

 

Εάν έχετε κάποιο αποταμιευτικό πακέτο μέσω του εργοδότη σας, η συνεισφορά σας μάλλον γίνεται αυτόματα από τη μισθοδοσία σας. Εάν όμως έχετε δικό σας ατομικό πρόγραμμα, προγραμματίστε τη διαδικασία της πάγιας εντολής μέσω της τράπεζάς σας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα γλιτώνετε από τη φασαρία κάθε μήνα αλλά δε θα χρειάζεστε καν να θυμάστε ότι έχετε κάτι να πληρώσετε.

 

Ασφαλιστικό Tip: Πάντα είναι καλό να έχουμε επιλογές! Ρίξτε μια ματιά στο Επενδυτικό – Αποταμιευτικό Πρόγραμμα Maximizer και οργανώστε το μέλλον σας!