15 συμβουλές για ασφάλεια στο διαδίκτυο | Generali
SMART LIVING

15 συμβουλές για ασφάλεια στο διαδίκτυο

06.07.2023 - λεπτά ανάγνωσης

Καθώς όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούμε κάποιο είδους ψηφιακό μέσο για την κοινωνική δικτύωση και επικοινωνία μας, όπως τα social media και email, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλους τους τρόπους που πρέπει να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα από απατεώνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Η ασφάλεια στο διαδίκτυο δεν περιορίζεται στην τακτική αλλαγή των κωδικών πρόσβασης! Για αυτόν τον λόγο, έχουμε ετοιμάσει μια εύχρηστη λίστα ελέγχου, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε μία φορά τον μήνα για να βεβαιώνεστε ότι τα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή.

Generali_Cybersecurity_Infographic_v4.png

Δημιουργήστε έναν ισχυρό κωδικός πρόσβασης

Ο κωδικός πρόσβασης που επιλέγετε πρέπει να είναι ασφαλής και μοναδικός για κάθε μέσο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό σε όλα τα σημεία και είναι σημαντικό να τον αλλάζετε τακτικά. Μερικές ακόμα συμβουλές:

1. Μην σημειώνετε τους κωδικούς σας σε χαρτί! Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή διαχείρισης κωδικών πρόσβασης. Οι εφαρμογές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης (όπως το KeePass ή το LastPass) μας επιτρέπουν να αποθηκεύουμε τους κωδικούς μας με ασφάλεια (κρυπτογραφημένους) και να τους βρίσκουμε εύκολα, με ένα μόνο «click», κάθε φορά που τους χρειαζόμαστε,. Δεν απαιτείται να θυμόμαστε κανέναν απ’ έξω, ενώ μας βοηθούν να βρίσκουμε ασφαλείς κωδικούς, για να διασφαλίζουμε την προστασία τους

2. Επιλέγετε ισχυρούς κωδικούς (με συνδυασμούς πεζών και κεφαλαίων χαρακτήρων, αριθμών, και συμβόλων)

3. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε εφαρμογές υψηλής σημασίας (π.χ. τραπεζικές εφαρμογές)

4. Να είστε σε εγρήγορση! Σε περίπτωση που υποψιαστείτε ότι κάποιος έχει παραβιάσει τον κωδικό πρόσβασής σας, αλλάξτε τον άμεσα

Μπορείτε να ελέγξετε πόσο ασφαλής είναι ο κωδικός σας σε αυτή τη διεύθυνση: https://www.security.org/how-secure-is-my-password/

Προηγηθείτε στο διαδίκτυο με ασφάλεια

5. Ελέγξτε την ασφάλεια της ιστοσελίδας: Όταν «σερφάρετε» ή κάνετε αγορές στο διαδίκτυο,  να ελέγχετε προηγουμένως την ασφάλεια του ιστοτόπου που επισκέπτεστε αναζητώντας το σύμβολο της κλειδαριάς στη γραμμή διεύθυνσης. Να γνωρίζετε ότι ένας ιστότοπος που χρησιμοποιεί πριν τη διεύθυνσή του τα γράμματα HTTPS σας προσφέρει μία ασφαλή δικτυακή σύνδεση.

6. Επιπλέον, μην χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα WIFI για εργασίες που αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως τραπεζικές συναλλαγές αλλά μόνο για να «σερφάρετε»

Διατηρείστε ασφαλείς τις συσκευές σας

7. Εγκαταστήστε στις συσκευές σας ένα αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς (τείχος προστασίας) και ενημερώστε το συχνά. Όσο προσεκτικοί και αν είμαστε μπορεί πάντα να δεχτούμε επίθεση και να παραβιάσουν τον λογαριασμό μας. Δεν αρκεί απλώς να προσέχουμε, χρειάζεται να προστατευτούμε χρησιμοποιώντας λογισμικά antivirus και τείχη προστασίας – firewalls (π.χ. Windows Defender κ.α.). Αυτά εμποδίζουν τις κακόβουλες επιθέσεις, όταν εμείς δεν έχουμε αντιληφθεί τον κίνδυνο.

8. Μην αμελείτε να εγκαθιστάτε τις τελευταίες ενημερώσεις λογισμικού στις συσκευές σας. Όλοι έχουμε λάβει μηνύματα που μας ενημερώνουν για αναβαθμίσεις στο λογισμικό που χρησιμοποιούμε και, συνήθως, η εύκολη λύση είναι να τα αγνοήσουμε και να αναβάλουμε τη διαδικασία. Αυτές οι αναβαθμίσεις, ωστόσο, μπορούν να προστατέψουν τον υπολογιστή μας από πιθανά προβλήματα. Η καλύτερη λύση είναι να τις εγκαθιστούμε όποτε είναι δυνατό και μόνο από τους επίσημους ιστοτόπους των κατασκευαστών.

9. Προσθέστε στο δίκτυο του WIFI σας στη δουλειά και στο σπίτι ενισχυμένη ασφάλεια, ενεργοποιώντας ένα τείχος προστασίας και αλλάζοντας όνομα και κωδικό χρήστη.

Προστατέψτε τα δεδομένα σας

10. Ενεργοποιήστε την Αυθεντικοποίηση Πολλών Παραγόντων. Μέσω της Αυθεντικοποίησης Πολλών Παραγόντων (Multi Factor Authentication – MFA), μας ζητείται να εισάγουμε έναν κωδικό ή να εγκρίνουμε μια συναλλαγή από το κινητό μας, προς επαλήθευση της ταυτότητάς μας. Καθώς οι κωδικοί πρόσβασης είναι πιθανό να διαρρεύσουν, η προστασία του λογαριασμού με MFA είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Ενεργοποιήστε αυτό το χαρακτηριστικό στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τραπεζικός λογαριασμός, κ.α.).

11. Μην αποθηκεύστε τα στοιχεία των πιστωτικών σας καρτών online αλλά επιλέγετε να τα εισάγετε χειροκίνητα.

12. Τηρήστε τακτικά εφεδρικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης και να χάσει την πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα, όπως φωτογραφίες, βίντεο ή έγγραφα. Τηρώντας αντίγραφα σε εφαρμογές νέφους (cloud applications) ή σε εξωτερικούς κρυπτογραφημένους σκληρούς δίσκους, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ακόμα και αν πέσουμε θύματα επίθεσης, δεν θα χάσουμε τα δεδομένα μας.

Generali_Cybersecurity_Infographic_v4.png

 

Χρησιμοποιείστε τα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με σύνεση

13. Χρησιμοποιείστε με σύνεση και προσοχή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφεύγοντας να δημοσιεύετε οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από απατεώνες, όπως η τρέχουσα τοποθεσία ή η διεύθυνσή σας

14. Ενεργοποιήστε την Αυθεντικοποίηση Πολλών Παραγόντων, όπως περιγράφεται παραπάνω

15. Μην ανοίγετε μηνύματα από παραλήπτες που δεν γνωρίζετε! Προσοχή στις απάτες ηλεκτρονικού «ψαρέματος» ή αλλιώς «phishing». Κακοποιοί θα προσπαθήσουν να μας ξεγελάσουν για να πατήσουμε σε συνδέσμους και να στείλουμε τα προσωπικά μας στοιχεία με παραπλανητικά μηνύματα «phishing». Πρέπει πάντα να είμαστε συγκεντρωμένοι, να διαβάζουμε προσεχτικά τα μηνύματα, και να παρατηρούμε στοιχεία που προδίδουν ότι πρόκειται για απάτη.