Προϋπολογισμός: 5 βήματα για τον καλό σχεδιασμό του | Generali
SMART LIVING

Προυπολογισμός: 5 βήματα για τον καλό σχεδιασμό του

17.01.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Σε έναν κόσμο που βομβαρδίζεται καθημερινά με διαφημίσεις για νέα smartphones, εξωτικές διακοπές και εκπτώσεις στα μαγαζιά, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουμε από τα μηνιαίο εισόδημά μας και να ξοδέψουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε.

Είτε ξεκινάτε το Πανεπιστήμιο και πρέπει για πρώτη φορά να διαχειριστείτε μόνοι σας τα οικονομικά σας, είτε μόλις παντρευτήκατε ή ακόμα και αν προσθέσατε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας, ένας καλός προϋπολογισμός σας επιτρέπει να έχετε τον έλεγχο των χρημάτων σας. Ακολουθούν τα 5 βήματα για να το πετύχετε.

 

1. Κατανοήστε τις δαπάνες σας

 

Όπως δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα ταξίδι, χωρίς να ξέρετε το σημείο αφετηρίας σας, έτσι δε γίνεται να κάνετε σωστό προϋπολογισμό χωρίς να έχετε εικόνα των εξόδων σας. Για αυτό, πρέπει πρώτα-πρώτα κάντε μια λίστα με όλα σας τα έξοδα -κάθε λογαριασμό, εισιτήριο και καφέ- και σημειώστε ευλαβικά πόσα ξοδεύετε για το καθένα ανά μήνα.

 

2. Βάλτε προτεραιότητες

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφασίσετε ποιες δαπάνες είναι απολύτως απαραίτητες και ποιες προαιρετικές. Προτείνουμε να χωρίσετε τα έξοδά σας σε 3 κατηγορίες:

Ανάγκες: Σε αυτή την κατηγορία βάζετε τα έξοδα διαβίωσης και τους αναπόφευκτους λογαριασμούς. Φαγητό, νοίκι ή στεγαστικό δάνειο, άλλες πληρωμές δανείων που τυχόν έχετε, κλπ. Μην ξεχνάτε να είστε ρεαλιστές. Πρέπει να τρώτε, αλλά όχι και κάθε μέρα έξω.

Επιθυμίες: Εδώ βάζετε τα έξοδα για πράγματα ή υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σας, αλλά δεν είναι και υποχρεωτικά για να ζήσετε. Παράδειγμα το γυμναστήριο ή μία συνδρομή τηλεόρασης ή μουσικής.

Διασκέδαση: Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όλα όσα σας αρέσει να κάνετε, αλλά θα μπορούσατε και να θυσιάσετε. Για παράδειγμα μία συναυλία ή αυτήν την τσάντα που είδατε σε προσφορά στο διαδίκτυο.

 

3. Πληρώστε τον μελλοντικό εαυτό σας

 

Εάν έχετε χρέη, αποφασίστε τι μπορείτε να ξεπληρώνετε κάθε μήνα – όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Εάν δεν έχετε, αποφασίστε τι ποσό θέλετε να αποταμιεύετε κάθε μήνα και κάντε το πιο εύκολο με μία πάγια εντολή μεταφοράς χρημάτων σε κάποιον άλλον σας λογαριασμό ή με την απόκτηση ενός αποταμιευτικού προγράμματος. Ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευγνωμονεί.

 

4. Σχεδιάστε τον προϋπολογισμό σας

 

Λαμβάνοντας υπόψιν το εισόδημά σας, και αφού έχετε καλύψεις τις «Ανάγκες» σας και έχετε πληρώσει το μελλοντικό σας εαυτό,  δείτε τι σας περισσεύει προκειμένου καλύψετε έξοδα για τις «Επιθυμίες» σας και τη «Διασκέδασή» σας.  Εάν το εισόδημά σας δεν επαρκεί για όλα αυτά, αποφασίστε τι θα θυσιάσετε ξεκινώντας από την πιο εύκολη κατηγορία, τη «Διασκέδαση». Εάν πρέπει να αφαιρέσετε πράγματα και από τις «Επιθυμίες», τότε πιθανότητα ή έχετε υψηλά χρέη ή μία μεγάλη λίστα! Σκεφτείτε ότι όταν τα χρέη σας θα είναι πια παρελθόν, πόση υπερηφάνεια θα νιώσετε που τα καταφέρατε.

 

5. Απλοποιήστε τη διαδικασία

 

Δεν πρέπει να σκέφτεστε συνέχεια τον προϋπολογισμό σας. Δοκιμάστε να απλοποιήσετε ή αυτοματοποιήσετε τα έξοδά σας χρησιμοποιώντας δωρεάν εφαρμογές όπως το Mint, το You Need a Budget ή το Goodbudget.

 

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η δημιουργία ενός προϋπολογισμού είναι μία δυναμική διαδικασία. Στόχος είναι να κατανοήσετε τα έξοδά σας και να τα ελέγξετε. Μπορεί να χρειαστεί να επανασχεδιάσετε τον προϋπολογισμό σας αρκετές φορές μέχρι να αποκτήσετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών σας. Μετά από μερικούς μήνες θα δείτε ότι θα σας είναι πιο εύκολο να μπορέσετε να προϋπολογίσετε ακόμα και πράγματα που ονειρεύεστε, όπως εκείνο το εξωτικό ταξίδι που τόσο ονειρεύεστε!

 

Ασφαλιστικό Tip: Πηγαίνετε τις προσπάθειες αποταμίευσής σας στο επόμενο επίπεδο με την απόκτηση του Αποταμιευτικού – Επενδυτικού Προγράμματος Maximizer της Generali. Ένα δυναμικό πρόγραμμα δημιουργίας κεφαλαίου που συνδυάζει μία σταθερή μέθοδο αποταμίευσης και διαφορετικές επενδυτικές επιλογές για την μεγιστοποίηση της απόδοσης των χρημάτων σας.