Πόσο σημαντική είναι μια δεύτερη ιατρική γνωμάτευση; | Generali
LOVE U

Πόσο σημαντική είναι μια δεύτερη ιατρική γνωμάτευση;

03.06.2021 - λεπτά ανάγνωσης

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η εξέταση διάφορων εναλλακτικών είναι απαραίτητη κατά τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, από την αγορά τηλεφώνου μέχρι την επιλογή πανεπιστημίου. Παραδόξως, όμως, στα ιατρικά θέματα δεν είμαστε τόσο ανοιχτοί στο να αναζητήσουμε και μια δεύτερη γνώμη.

Ωστόσο, επειδή τα στοιχεία δείχνουν ότι η γνώμη ενός δεύτερου ειδικού καταλήγει σε ποσοστό έως και 88% σε διαφορετική διάγνωση, αντιλαμβάνεστε ότι μια επιπλέον ματιά στο πρόβλημά σας θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο την υγεία όσο και το πορτοφόλι σας. Διαβάστε παρακάτω γιατί είναι πάντα καλό να παίρνετε μια δεύτερη γνώμη και πώς να αρχίσετε να το εφαρμόζετε.

Τι μας αποτρέπει από τη λήψη μιας δεύτερης γνώμης;

Παρά τα πολυάριθμα οφέλη μιας δεύτερης γνώμης, οι έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των ανθρώπων δεν την αναζητούν. Οι λόγοι είναι πολλοί: κυρίως ανησυχία για το κόστος, τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για την εύρεση ενός άλλου ειδικού, καθώς και η απροθυμία διαφωνίας με την εκτίμηση του γιατρού μας επειδή θα ήταν άβολο ή επειδή δεν νιώθουμε επαρκώς πληροφορημένοι.

Health

Γιατί είναι τόσο σημαντική μια δεύτερη γνώμη;

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό όσων ζητούν δεύτερη γνώμη καταλήγουν με διαφορετική διάγνωση, ενώ μπορεί να υπάρξει και μείωση των εξόδων. Ένας ειδικός ίσως προσφέρει μια πιο οικονομική θεραπεία, ενώ ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη λήψη δεύτερης γνώμης πριν εγκρίνουν την κάλυψη των εξόδων μιας θεραπείας. Μια δεύτερη γνώμη μπορεί να φωτίσει ή να προσεγγίσει το πρόβλημα διαφορετικά, ιδίως αν πρόκειται για σπάνιο νόσημα. Επίσης, μπορεί να διορθώσει πιθανά ανθρώπινα σφάλματα, διότι ακόμη και οι καλύτερα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες μπορεί να παραβλέψουν μια λεπτομέρεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση στο πρόβλημα.  

Η λήψη μιας δεύτερης – ή ακόμη και τρίτης – γνώμης είναι επίσης απαραίτητη για να νιώσετε σιγουριά, ιδίως αν πρόκειται να ξεκινήσετε μια επικίνδυνη θεραπεία ή πάσχετε από μια πολυσύνθετη κατάσταση.

Τι πρέπει να κάνω;

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε μια δεύτερη γνώμη είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ενός αξιόπιστου επαγγελματία με την κατάλληλη ειδίκευση. Ο γιατρός σας ίσως μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν τέτοιο ειδικό. Αναζητήστε έναν γιατρό εξίσου ή περισσότερο καταρτισμένο από εκείνον που αρχικά επισκεφτήκατε. Αν είστε ασφαλίσμενοι, μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον από το δίκτυο συνεργαζόμενων γιατρών του προγράμματός σας.

Ποιες ερωτήσεις να θέσω;

Κάντε την έρευνά σας από νωρίς και προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, ώστε να πάρετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε και τις καλύτερες συμβουλές. Κάποιες πιθανές ερωτήσεις είναι οι εξής:

  • Με βάση τα συμπτώματα και τα κλινικά ευρήματα ποια είναι η διάγνωσή μου;
  • Ποιες επιλογές υπάρχουν για την κατάστασή μου;
  • Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν επιλέξω αυτήν τη θεραπεία;

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι εάν διαθέτε ασφάλιση υγείας, μπορείτε να γνωρίζετε πριν το ραντεβού σας αν καλύπτεστε ή αν θα χρειαστεί να την πληρώσετε εξ ολοκλήρου εσείς.