5+1 συμβουλές για να βρείτε δουλειά χωρίς προϋπηρεσία | Generali
LOVE U

5+1 συμβουλές για να βρείτε δουλειά χωρίς προϋπηρεσία

29.04.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Αν αναρωτιέστε πώς να βρείτε την πρώτη σας δουλειά όταν δεν έχετε εργασιακή πείρα, μάλλον θα νιώθετε ότι δεν έχετε μεγάλη πιθανότητα έναντι πιο πεπειραμένων υποψηφίων.

Εξάλλου, η πείρα αποτελεί καθοριστικό πλεονέκτημα. Στην πραγματικότητα, όμως, η πείρα είναι ένας παράγοντας ανάμεσα σε πολλούς –ιδίως για χαμηλόβαθμες θέσεις. Με άλλα λόγια, αν μπορέσετε να δείξετε σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων ότι είστε το καταλληλότερο πρόσωπο για τη δουλειά, κατά πάσα πιθανότητα θα σας προσλάβει χωρίς δισταγμό. Διαβάστε τις συμβουλές μας για να βρείτε δουλειά χωρίς προϋπηρεσία.

1. Αναδείξτε τις εξωεργασιακές εμπειρίες σας

Ακόμη και αν δεν έχετε εργασιακές εμπειρίες, μπορεί να έχετε πλήθος άλλων εμπειριών τις οποίες ίσως εκτιμήσουν οι εργοδότες. Έχετε μήπως διοργανώσει και προωθήσει μια κοινωνική εκδήλωση; Αν ναι, έχετε πείρα στις εκδηλώσεις και στο μάρκετινγκ. Έχετε δικό σας blog; Έχετε πείρα στη συγγραφή και επιμέλεια κειμένου. Σκεφθείτε όλα εκείνα με τα οποία έχετε καταπιαστεί και ίσως εκπλαγείτε από το πόσα μπορείτε να προσθέσετε στο βιογραφικό σας.

2. Εργαστείτε χωρίς αμοιβή

Αν έχετε διαθέσιμο χρόνο, πρόκειται για έναν σπουδαίο τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ξεχωρίσετε από τους άλλους υποψηφίους. Προσφέρετε εθελοντική εργασία σε ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο είτε λάβετε μέρος σε ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης. Η μη αμειβόμενη εργασία μπορεί να αποδώσει καρπούς μελλοντικά. Αν, μάλιστα, ασχοληθείτε με αντικείμενο συναφές με τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει, τόσο το καλύτερο.

3. Αναδείξτε τα προσόντα σας

Ίσως να μην έχετε πείρα, αλλά έχετε πολυάριθμα άλλα καλά στοιχεία. Γενικά, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: 

  • Προσωπικά γνωρίσματα, όπως ευχάριστος χαρακτήρας ή ευσυνειδησία
  • Δεξιότητες, όπως τεχνικό σχέδιο ή σύναψη σχέσεων
  • Γνώσεις, όπως εξοικείωση με τη χρήση υπολογιστών 

Ξεκινήστε απαριθμώντας τα προσόντα σας σε τρεις λίστες. Ύστερα, όταν υποβάλετε αίτηση για μια θέση εργασίας, σκεφτείτε ποια γνωρίσματα του χαρακτήρα σας, ποιες δεξιότητες και ποιες γνώσεις σας θα εκτιμηθούν περισσότερο στη συγκεκριμένη θέση.

4. Δείξτε πόσο θέλετε τη θέση εργασίας

Για τους εργοδότες το πάθος σημαίνει πολλά. Να συμμετέχετε σε φόρουμ στο LinkedIn, σε συζητήσεις και εκδηλώσεις δικτύωσης με άτομα του κλάδου που σας ενδιαφέρει. Όταν κάνετε αίτηση για μια δουλειά, ερευνήστε και την εταιρεία και τη θέση εργασίας. Κατά τη σύνταξη της αίτησης ή στη διάρκεια της συνέντευξης, φροντίστε να αξιοποιήσετε όσα έχετε μάθει.

5. Υποβάλετε αιτήσεις σε εταιρείες γενικά, χωρίς συγκεκριμένη θέση

Ένας σπουδαίος τρόπος για να δείξετε το ενδιαφέρον σας και να τραβήξετε την προσοχή μιας εταιρείας στην οποία επιθυμείτε πολύ να εργαστείτε είναι να δείξετε πρωτοβουλία. Μη φοβηθείτε να προσεγγίσετε μια εταιρεία στο LinkedIn, να τηλεφωνήσετε ή να στείλετε επιστολή, για να μάθετε αν έχουν θέσεις στις οποίες θα μπορούσαν να σας αξιοποιήσουν.  Έτσι, θα ξεχωρίσετε από το πλήθος και ίσως ανοίξει μια θέση ειδικά για εσάς! Ακόμη και αν δεν σας προσφέρουν αμειβόμενη θέση αρχικά, το ενδιαφέρον σας ίσως ανοίξει τον δρόμο για την απόκτηση εργασιακής πείρας ή για πρακτική άσκηση. Όταν τελικά έρθει η ώρα να εργαστείτε με αμοιβή ή να κάνετε αίτηση αλλού, θα έχετε αποκτήσει ένα μεγάλο προβάδισμα.

6. Αναφέρετε την έλλειψη εργασιακής πείρας από την αρχή

Αφού δεν μπορείτε να το κρύψετε, καλύτερα να το πείτε ειλικρινά. Ξεκινήστε λέγοντας πως δεν έχετε πείρα και αμέσως μετά εξηγήστε γιατί είστε πολύ καλή επιλογή για τη θέση εργασίας, προτού ο υπεύθυνος προσλήψεων το καταλογίσει στα αρνητικά σας. Η αυτοπεποίθηση και οι ικανότητες είναι το παν. Αν βάλετε αυτά τα στοιχεία στο προσκήνιο, η έλλειψη πείρας δεν θα σταθεί εμπόδιο.

Καλή επιτυχία!